Kultura Mayů a Aztéků. Anotace:  Dějepis – Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.14  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Opakování Mezopotámie
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
Mayské piramidy v Chichén Itzá
PRAVĚK.
Opakování z minulé hodiny:
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Vypracovala:Klára Utišilová
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Mayská početní soustava
Zámořské objevy 15. století
Starověká Indie 6. ročník
VY_52_INOVACE_03/2/4_ZEMĚPIS Státy střední Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 –
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Amerika obyvatelstvo.
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
STŘEDNÍ AMERIKA.
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): Listopad 2012 Ročník: 8. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Latinská.
 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva.
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mexiko.
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
Starověk.
Kultura INKŮ.
zpracovaný v rámci projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MEZOPOTÁMIE.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Před Kolumbem do Latinské Ameriky TÉMATICKÝ.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
Pravěk 6.ročník
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
O nejstarších dějinách Čech
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
Asyřané Eliška Juhaňáková
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Původ názvů států Latinské Ameriky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

Kultura Mayů a Aztéků

Anotace:  Dějepis – Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.14  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova: Mayové, Yucatan, dvacítková soustava, Tikal, Palenque, Copán Aztékové,Tenochtitlan, Teotihuacan, kakao, šalvěj, avokádo, vánoční hvězda  Třída : Dějepis 7 Datum:

Metodický návod:  Prezentace byla vytvořena pro potřeby výkladové hodiny  1) titulní list  2) anotace  3) metodický návod  4) historie Mayů  5) život Mayů  6) mayský kalendář  7) mayské nastolení rovnováhy  8 – 11) mayské památky  12) historie Aztéků  13) ze života Aztéků  14) náboženství Aztéků  15) mapa Aztéckých států v době rozkvětu  16 – 18) památky Aztéků  19) Aztécký kalendář  20) Aztékové a čokoláda  21) Aztékové a vánoční hvězda

Historie Mayů  Mayská kultura se datuje zhruba od 2000 př.n.l. až do roku 1541 n.l.  Svého vrcholu dosáhla mezi 7. a 9. stoletím n.l.  Vyskytovali se na území Yukatánského poloostrovu, kde je dnes Mexiko a Guatemala.  Vynikali především v astronomii a matematice.  Osídlili Guatemalu, poloostrov Yucatán, část mexických států Tabascó a Chiapas, Belize, stejně jako části území Hondurasu a San Salvadoru.  Školství - univerzity byly postaveny ve tvaru většinou tříposchoďové pyramidy, kde každý stupeň znamenal jeden obor vědění. Chemie a fyzika se vyučovala až na nejvyšším patře pyramidy – sloužila i pro modlení nebo jako hrobka pro významnou osobu

Mapa říše Mayů

Ze života Mayů:  Před více než tisíci lety žvýkali Mayové ve Střední Americe šťávu z gumovníku. Tento zvyk přejali bílí kolonizátoři, kteří jej také rozšířili po celém světě a žvýkačka s obměnami a variacemi na jedno původní téma, tedy gumovníkovou šťávu, přetrvala.  Pěstovali kukuřici, brambory, fazole, rajčata, chilli  Chovali psíky, krocany, lamy, alpaky  Hlavním zdrojem domestikovaného masa byli zřejmě morčata

gumovník

lama

Třináctiměsíční mayský kalendář  Používali soustavu dvaceti čísel  Dvacítková soustava vychází z mayského kalendáře  Vyznávali cykličnost – vše se opakuje v časových periodách  52 let po 565 dnech  73 let po 260 dnech  Měřili dráhu Slunce a Měsíce i jiných planet

Návrhy Mayů na nastolení rovnováhy  Předpovídané změny nastanou, a jen naše postoje a činy rozhodnou jak kruté nebo mírné nakonec budou.  Musíme jednat, udělat změny a zvolit si lidi, kteří nás budou reprezentovat. Takové, kteří pochopí, a kteří se ujmou veřejné činnosti prosazující respekt vůči Zemi. Meditace a duchovní techniky jsou dobré, ale dobré jsou také činy.  Je velmi důležité ujasnit si, kdo jsme a také to, jaký je náš vztah k Zemi.  Namísto řešení pomocí hlavy, bychom se občas měli řídit i hlasem svého srdce.  Měli bychom věnovat pozornost tomu, co přijímá naše tělo. Hodně jídla naruší subtilní i robustní cestu.  Měli bychom se naučit nějaké dobré dýchací technice, abychom jsme ovládali svůj dech.  Žijeme ve světě energie. Důležitým úkolem v tomto období bude naučit se vnímat nebo vidět energii každého a všeho: lidí, rostlin, zvířat.  Musíme reaktivovat energii posvátných míst. To je naše práce.

Stavební památky Mayů  Město Tikal  Palenque (v jižním Mexiku)  Copán (v Hondurasu)

Mayské město Tikal

Palenque Mexiko

Copán - Honduras

AZTÉKOVÉ

Historie národa Aztéků  Slovo Aztec je odvozeno ze slova Atzlan (pravlast Aztéků) odkud údajně pocházeli aztéčtí předci.  Podle věštby se Aztékové měli usadit tam, kde uvidí znamení v podobě orla, který sedí na opuncii (kaktusu) a drží v zobáku hada.  Znamení má ve vlajce dnešní Mexiko.  usadili se na západě břehu jezera Texcoco, kde v roce 1345 založili město Tenochitlián. (nese jméno podle náčelníka Tenocha)  vznik 1428 sjednocením více států  Doba předkolumbovské Ameriky – střední a jižní Mexiko  – dobyta říše Španěly (Hernando Cortés)  vyspělé zemědělství (kukuřice, kakao, rajčata, tabák, bavlna), doplněné lovem a rybolovem.

Ze života Aztéků:  Rozvoj kultury století  Hlavně umění, věda, zemědělství  Domy bílé, tmavočervené, nástěnné koberce  Města – ostrovy na mělkém jezeře – s plovoucími zahradami ( upevněný osázený rákosový vor)  Obrázkové písmo, jazyk Nahuatl – v Mexiku používán i dnes  Dobře vyzbrojená armáda  vyráběly hlavně rituální předměty, dokázali zpracovat kámen, dřevo, lávu, křišťál, obsidián, měď, bronz, olovo, stříbro a zlato, co však nedokázali zpracovat bylo železo

náboženství  Uctívání boha Slunce –aby nezanikl svět každý den lidské oběti- vytrženo srdce zaživa  Kněz – velmi výsadní postavení – pouze on mohl mluvit s panovníkem  Aztécký kalendář - začínal roku 1091  Uměli vypočítat zatmění slunce  Znali dráhu planet - Venuše, Merkur, Jupiter a Mars

Aztécké říše na vrcholu moci

Templo Mayor hlavní chrám v Tenochtitlánu

Teotihuacan – Mexické údolí – naleziště pyramid - zzikuratů

Měsíční pyramida

Kalendář

Aztékové pili kakaové nápoje

Znali vanilku, šalvěj, avokádo

Znali vánoční hvězdu  Domovinou vánoční hvězdy je Střední Amerika a Mexiko.  Podle aztécké legendy se zrodila z kapek zlomeného srdce jedné nešťastně zamilované bohyně.  Aztékové vánoční hvězdu uctívali především pro její praktické vlastnosti, kdy z jejích barevných listů vyráběli červené barvivo na textilie a používali jej i do kosmetiky. Mléčnou mízu vánoční hvězdy využívali jako lék proti horečce.

Otázky na opakování:  1) Kdy se datuje mayská kultura?  2) Kdy dosáhla kultura Mayů svého vrcholu?  3) Čím se Mayové živili?  4) Znáš nějaká mayská naleziště?  5) Co víš o historii Aztéků?  6) Kdy probíhá rozvoj aztécké kultury?  7) Znáš nějaké informace o aztéckém kalendáři?  8) Jaké známé plodiny Aztékové pěstovali?  9) V jaké souvislosti se pojí vánoční hvězda se životem Aztéků?

Zdroje :  Mayové   moudri-knezi-nebo-fanatici-ritualniho-nasili-18726/ moudri-knezi-nebo-fanatici-ritualniho-nasili-18726/     _page_4.html _page_4.html  _page_4.html _page_4.html 

Zdroje:  Aztékové:  C3%AD%C5%A1e C3%AD%C5%A1e  /ln_veda.asp?c=A061006_104352_ln_veda_fho /ln_veda.asp?c=A061006_104352_ln_veda_fho  bm=isch&tbnid=7q5AcXtAClbeyM:&imgrefurl= stones.php&docid=Qz9GHEKJ5iegjM&imgurl= stone-aztec- 48b661eb0178e.jpg&w=432&h=432&ei=_5C4T_apDcvKswaYhpzzBw&zoom=1&iact=hc&vpx=132&vp y=276&dur=41&hovh=225&hovw=225&tx=123&ty=114&sig= &page=1&tb nh=138&tbnw=138&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:6,s:0,i:83      /ln_domov.asp?c=A080228_183134_ln_domov_fho /ln_domov.asp?c=A080228_183134_ln_domov_fho  /ln_domov.asp?c=A080228_183134_ln_domov_fho /ln_domov.asp?c=A080228_183134_ln_domov_fho 