Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

Čtenářský deník jarkamani.
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
ve fondech Památníku národního písemnictví
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
( Praha - † 5./ Litoměřice)
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Romantismus.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
K. H. Mácha: MÁJ Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Seznamovací pobyt v Poslově mlýně Seznamovací pobyt v Poslově mlýně od 10. do 13. září 2013 od 10. do 13. září žákyň a žáků z 1. A, B, C, D a.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
DUM - Digitální Učební Materiál
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
český básník,jeden z největších představitelů českého romantismu,zakladatel moderní české poezie životopisci bývá popisován jako samotářský.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha - Máj Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ROMANTISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_16_Literatura 19. století Národní obrození
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Interpretace textu K. H. Máchy - Máj
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy

Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků cestování. Podnikal dlouhé pěší túry: přes Rakousko a Alpy se vydal do Itálie. O této cestě vydal Deník na cestě do Itálie.  Po návratu se usadil v Litoměřicích, kde dostal místo v právnické kanceláři. Zde chtěl také žít se svou Lori a dítětem, místo svatby ale zemřel.

Díla  Křivoklát  Zlomky dramat s historickými náměty : Bratři Král Fridrich Boleslav Bratrovrah - asi 1833  Lyrickoepická díla Pouť krkonošská Večer na Bezdězu Márinka

Máj  Děj se odehrává v Doksech v okolí dn. Máchova jezera  Kontrasty: příroda x smrt  Dramatická kompozice: vzestup, vrchol, sestup  Oxymorón: mrtvé milenky cit, zašlé hvězdy svit

Text se skládá  Úvod,4 zpěvy,2 intermezza  1.zpěv: Jarmila skáče do vody, láska x nevěra  2. Vilém ve vězení čeká na soud (čas x věčnost přírody)  1. intermezzo: příprava popraviště  3. poprava Viléma  2. intermezzo: nářek Vilémových druhů  4. Poutník se vrací na místo činu

Příběh Máje  Loupežník Vilém miluje svoji dívku Jarmilu, avšak jejich lásku překazí jiný muž. Vilém ho ve vzteku zabije, až posléze zjišťuje, že se jednalo o jeho otce, který ho jako malého vyhnal. Za tento svůj čin je odsouzen k oběšení. Nešťastná Jarmila, která na 1. máje netrpělivě svého Viléma vyhlížela, se po vyslechnutí zprávy v zoufalství utopí. Vilém sedí ve vězení a hloubá nad svým životem a světem. Dochází také k rozhovorům mrtvých na hřbitově, jelikož ten, kdo umře jako poslední, hřbitov hlídá do smrti dalšího jedince. V osudný den se hrdina loučí s matkou zemí a poté umírá. Právě tato část je myšlenkovým vrcholem díla. Po několika letech přijede do města, kde k události došlo, sám autor a příběh si vyslechne. Lituje a ztotožňuje se s Vilémem.