OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod 14. 3. 2016 Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Objektivní faktory.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Společenská odpovědnost organizací
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Ruská federace x WTO a OECD
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Benson Oak: Plány na rozvoj společnosti Setkání s novináři KK Central, Praha 22. květen 2008 | 14:00 hod. CONFIDENTIAL UNTIL RELEASE SUBJECT TO BO REVIEW.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Hospodářství (ekonomika)
Budoucnost odborného školství
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Strategie rozvoje animačního průmyslu
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Postavení CR v hospodářství
Cornwall Peer Review visit
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR

ÚLOHA OBCHODU Obchod jako: Významný sektor NH Významný zaměstnavatel Exportér domácí produkce Společensky odpovědný podnik Významný investor Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod investice do rozvoje obchodní sítě dosáhly od 90. let hodnoty 600 mld. Kč největšími investory jsou velké nadnárodní řetězce investice 10 největších maloobchodních společností tvořily 60 % (přes 350 mld. Kč) pro srovnání: přímé zahraniční investice v průmyslu činily za sledované období přes 850 mld. Kč růst HDP ve 4. čtvrtletí roku ,0 % sektor obchodu, ubytování a stravování přispěl k tomuto růstu 0,5 procentního bodu

ZAMĚSTNANOST V OBCHODĚ 500 tisíc = tzv. evidenční počet zaměstnanců přepočtený na plné úvazky 700 tisíc = skutečný počet zaměstnanců, kteří pracují v sektoru obchodu – ať už na plný, poloviční nebo jiný úvazek Pokud započteme i OSVČ, blíží se zaměstnanost v obchodě 20 %! Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

OBCHOD JAKO ZAMĚSTNAVATEL Obchod poskytuje pracovní příležitosti i v místech, kde jiná odvětví (průmysl, zemědělství) práci nezajistí - ve strukturálně postižených regionech jsou obchod a CR klíčoví zaměstnavatelé Obchod poskytuje pracovní příležitosti i pracovníkům s nižším vzděláním či bez kvalifikace a pracovníkům v mladém či naopak pozdějším věku Nezastupitelná úloha obchodu jako prvního zaměstnání, je odrazovým můstkem pro další kariéru Například každá čtvrtá žena (23 %) ve věku od 15 do 24 let pracuje v sektoru obchodu Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

ZAMĚSTNANOST V OBCHODĚ – MINULOST A BUDOUCNOST Historicky obchod a služby absorbovaly velké množství volné pracovní síly z některých oblastí průmyslu, když docházelo k jeho útlumu Strategie Průmysl další automatizace, robotizace a mechanizace průmyslových odvětví Bude docházet ke snižování počtu pracovních míst právě v oblasti průmyslu a bude nutné hledat pro tyto pracovníky uplatnění Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

SLUŽBY 4.0 (?) Uvolněné pracovní síly budou hledat uplatnění v oblasti služeb: poroste rozsah poskytovaných služeb porostou požadavky na kvalitu služeb budou se objevovat zcela nové obory v souvislosti s volnočasovými aktivitami (aktivní či pasivní sport) nebo zvýšeným zájmem o rodinu, fyzické i duševní zdraví, …

SROVNÁNÍ ZAMĚSTNANOSTI V JEDNOTLIVÝCH SEKTORECH NH Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod S rozvojem ekonomiky dochází k růstu podílu sektoru služeb

VÝVOJ ZAMĚSTNANOSTI (V TIS. FO) VE VYBRANÝCH SEKTORECH NH

OBCHOD A CESTOVNÍ RUCH Obchod a cestovní ruch – úzké historické, současné i budoucí spojení těchto dvou stabilních zaměstnavatelů Chuť lidí více utrácet nejen za spotřební zboží, ale i při cestování a dalším využívání volného času (aktivní i pasivní sport, kultura,…) Postupná „konvergence“ obchodu a stravování – vytváření zcela nových konceptů Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

OBCHOD A CESTOVNÍ RUCH - VZDĚLÁVÁNÍ Chuť lidí více utrácet, růst tržeb, příjezdový cestovní ruch – rostoucí požadavky nejen na kvantitu, ale i kvalitu pracovní síly Všechny službové obory trpí nedostatkem kvalifikovaných odborných pracovníků Jak zvýšit prestiž obchodu a CR?: zlepšování image generovat „společenskou poptávku“ po službách obchod i CR musí „inovovat své produkty“ Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

ROZVOJ E-COMMERCE E-commerce versus kamenný obchod/standardní služby v cestovním ruchu - stejný princip - mění se zákazník Změny v požadavcích na zaměstnance znalost technologií důraz na zbožíznalectví psychologie zákazníků Změny ve struktuře zaměstnanců Počet zaměstnanců poroste se zvyšováním požadavků na kvalitu služeb Změny v procesech pro oba typy služeb či prodejních kanálů Musíme vyžadovat stejná pravidla pro všechny – boj proti nelegálnímu podnikání (méně ale naprosto jasných pravidel pro všechny) Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM Potravinové banky – prevence proti plýtvání Podpora kvalitního vzdělávání Sociální odpovědnost při poskytování služeb: podmínky pro seniory podmínky pro rodiče s dětmi podmínky pro imobilní/handicapované zákazníky Podpora energeticky úsporných řešení Ochrana spotřebitele i nad legislativní rámec Poskytování informací o produktech Osvěta zdravého životního stylu Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod

facebook.com/socr.cz twitter.com/SOCR_CR facebook.com/socr.cz twitter.com/SOCR_CR DĚKUJI ZA POZORNOST