PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZLEPŠOVATELSKÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Kurz „Ochrana osobnosti“ Diploma Supplement
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dokumentace k zajištění BOZP
I. Právní rámec smluvního výzkumu a výzkumu na zakázku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Strategické plánování při zakládání spin-off
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Výtah z autorského zákona
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ a ochrana duševního vlastnictví ________ JUDr. David Karabec.
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
Dokumentace k zajištění BOZP
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Živnostenský zákon Podnikání.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Autorské právo.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Ochrana průmyslového vlastnictví
Publikace versus patenty, úskalí licencování
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZLEPŠOVATELSKÉ

2 Snímky slouží k orientaci posluchačů přednášek a k činění si poznámek. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice. verze 1.3 (2007) © Ivo Telec, 2006

3 TEMATICKÝ OBSAH 1. Účel 2. Pojem 3. Předmět 4. Vznik práva 5. Nabídková povinnost 6. Využívací právo zaměstnavatele

4

5 PŘÍKLAD: Právník zlepšovatel Podnikový právník, původním vzděláním manažer, vymyslel provozní zdokonalení chodu zaměstnavatelova podniku. Podnikový právník, původním vzděláním manažer, vymyslel provozní zdokonalení chodu zaměstnavatelova podniku. Spočívalo v úspoře dosavadních nákladů, a tím i ve zlepšení konkurenceschopnosti. Spočívalo v úspoře dosavadních nákladů, a tím i ve zlepšení konkurenceschopnosti.

6 ÚČEL ochrana duševního vlastnictví ochrana duševního vlastnictví ochrana hospodářského prostředí ochrana hospodářského prostředí zaměstnavatele zaměstnavatele podpora lidské tvořivosti, zvláště technické podpora lidské tvořivosti, zvláště technické podpora podnikových inovací podpora podnikových inovací zvyšování pracovní iniciativy zaměstnanců zvyšování pracovní iniciativy zaměstnanců

7 ZDROJE 1. čl. 11/1-4 nebo čl. 34/1 LZPS 2. čl. 1 Dodatkového protokolu k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/92 Sb.) lidských práv a základních svobod (č. 209/92 Sb.) 3. čl. 2 viii) Smlouvy o zřízení Světové organizace duševního vlastnictví (č. 69/75 Sb., ve znění č. 80/85 Sb.): duševního vlastnictví (č. 69/75 Sb., ve znění č. 80/85 Sb.): „všechna ostatní práva vztahující se k duševní „všechna ostatní práva vztahující se k duševní činnosti v oblasti průmyslové, vědecké, literární činnosti v oblasti průmyslové, vědecké, literární a umělecké“ a umělecké“ 4. § 72 – 75, 85 – 86 z. č. 527/90 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích a zlepšovacích návrzích

8  Soft law: FÚV, Zlepšovatelský statut. Osnova. FÚV, Zlepšovatelský statut. Osnova. In: Patentový zákon a předpisy související. Praha: FÚV 1991.

9 Z DĚJIN Československo Československo 1952 zák. o vynálezech a zlepšovacích námětech 1952 zák. o vynálezech a zlepšovacích námětech 1957 zák. o vynálezech, objevech a zlepšovacích návrzích 1957 zák. o vynálezech, objevech a zlepšovacích návrzích 1972 zák. o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích 1972 zák. o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích a průmyslových vzorech a průmyslových vzorech 1990 zákon o vynálezech, průmyslových vzorech 1990 zákon o vynálezech, průmyslových vzorech a zlepšovacích návrzích a zlepšovacích návrzích

10  1952 – – 1990 zlepšovatelské hnutí s politickou podporou zlepšovatelské hnutí s politickou podporou v plánovitém (administrativně direktivním) řízení v plánovitém (administrativně direktivním) řízení hospodářství dle sovětského vzoru hospodářství dle sovětského vzoru politický kult práce politický kult práce zlepšovatelské průkazy zlepšovatelské průkazy podnikové útvary průmyslověprávní ochrany podnikové útvary průmyslověprávní ochrany  majetkové spory o odměny  majetkové spory o odměny za využití zlepšovacích návrhů za využití zlepšovacích návrhů

11

12 POJEM 1. zdokonalení známého (innovation) i. technické ii. výrobní iii. provozní 2. řešení problémů i. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ii. životního prostředí s dispozičním právem zlepšovatele = pánem výsledku zlepšovatel

13   nutný přesah pracovního závazku zlepšovatele zlepšovatele např. podnikový právník navrhne např. podnikový právník navrhne zlepšení provozu chemické výroby zlepšení provozu chemické výroby

14   výsledek práce odevzdaný zaměstnavateli, kupř. součást zaměstnavateli, kupř. součást obchodního majetku zaměstnavatele obchodního majetku zaměstnavatele či složka podniku, např. zlepšení střešní či složka podniku, např. zlepšení střešní konstrukce vytvořené konstruktérem konstrukce vytvořené konstruktérem střech ke splnění pracovního závazku střech ke splnění pracovního závazku konstruovat střechy konstruovat střechy  pánem výsledku zaměstnavatel  pánem výsledku zaměstnavatel

15  Zlepšovací návrh netýkající se oboru Zlepšovací návrh netýkající se oboru práce nebo činnosti zaměstnavatele práce nebo činnosti zaměstnavatele  bez práva zaměstnavatele  bez práva zaměstnavatele na jeho nabídku na jeho nabídku např. osobní know-how zaměstnance, např. osobní know-how zaměstnance, jehož je pánem jehož je pánem

16 SOUBĚHY PRÁV Obsahem zlepšovacího návrhu např.: Obsahem zlepšovacího návrhu např.: počítačový program počítačový program vědecké dílo vědecké dílo literární dílo odborné literární dílo odborné obchodní tajemství obchodní tajemství důvěrná informace důvěrná informace know-how know-how

17 PODMĚT 1. zaměstnaný zlepšovatel (člověk) 2. odvozeně zaměstnavatel 3. odvozeně třetí osoba jen, nepřijme-li zaměstnavatel zaměstnancovu nabídku zlepšovacího návrhu

18 VZNIK PRÁVA Zásada neformální Zásada neformální např. vyvinutím zdokonalení, vyřešením např. vyvinutím zdokonalení, vyřešením problému; srv. vznik práva autorského problému; srv. vznik práva autorského Vyjádření výsledku ve smysly vnímatelné Vyjádření výsledku ve smysly vnímatelné podobě podobě např. výkresem, popisem např. výkresem, popisem  přednostní právo patentové aj.  přednostní právo patentové aj.

19 POVAHA PRÁVA Relativní majetkové subjektivní právo Relativní majetkové subjektivní právo (oprávnění), převoditelné a děditelné, (oprávnění), převoditelné a děditelné, zlepšovatele k nehmotnému majetku, ex lege zlepšovatele k nehmotnému majetku, ex lege  nakládání předurčeno obsahem  nakládání předurčeno obsahem zlepšovacího návrhu, srv. autorské dílo zlepšovacího návrhu, srv. autorské dílo Ústavně právní pojem majetku Ústavně právní pojem majetku a otevřený čl. 2 (viii) Úmluvy o zřízení SODV a otevřený čl. 2 (viii) Úmluvy o zřízení SODV (1967), srv. též know-how a tradiční vědění (1967), srv. též know-how a tradiční vědění

20 NABÍDKOVÁ POVINNOST Nucená nabídka zlepšovacího návrhu zaměstnavateli Nucená nabídka zlepšovacího návrhu zaměstnavateli  týká-li se oboru práce nebo činnosti zaměstnavatele např. zdokonalení systému předprodeje jízdenek v přepravní kanceláři např. zdokonalení systému předprodeje jízdenek v přepravní kanceláři zaměstnavatele, který je přepravcem zaměstnavatele, který je přepravcem

21

22

23 PRÁVO ZAMĚSTNAVATELE NA LICENCI Právo zaměstnavatele na uzavření licenční smlouvy do 2 měsíců od nabídky o: Právo zaměstnavatele na uzavření licenční smlouvy do 2 měsíců od nabídky o: 1. přijetí nabídky zlepšovacího návrhu 2. odměně za něj (mimo odměnu za práci!)  Využívací právo (oprávnění) zaměstnavatele Využívací právo (oprávnění) zaměstnavatele = smluvně odvozeného uživatele = smluvně odvozeného uživatele  dispoziční omezení zlepšovatele  dispoziční omezení zlepšovatele

24   neuzavření licenční smlouvy ze strany zaměstnavatele zaměstnavatele  neomezené dispoziční právo  neomezené dispoziční právo zlepšovatele pro sebe nebo zlepšovatele pro sebe nebo pro třetího pro třetího  delikt bezdůvodného obohacení zaměstnavatele zaměstnavatele

25 HLEDISKA PŘIMĚŘENOSTI ODMĚNY ZA VYUŽÍVÁNÍ 1. význam pro zaměstnavatele např. konkurenční, propagační, pro dobré např. konkurenční, propagační, pro dobré jméno jméno 2. přínos pro zaměstnavatele např. úspora energie, snížení jiných nákladů, rozšíření sortimentu zboží, zvýšení bezpečnosti práce, zlepšení životního prostředí na pracovišti např. úspora energie, snížení jiných nákladů, rozšíření sortimentu zboží, zvýšení bezpečnosti práce, zlepšení životního prostředí na pracovišti 3. náklady zaměstnavatele na zavedení 4. jiné

26  Odborné posouzení přiměřenosti výše odměny a jejího propočtu (kalkulace) Odborné posouzení přiměřenosti výše odměny a jejího propočtu (kalkulace) 1. odborníkem 2. znalcem z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady, specializace oceňování nehmotného majetku

27 SMLOUVY 1. licenční s legálním právem zaměstnavatele na licenci k vyžívání zlepšovacího návrhu týkajícího se jeho oboru práce nebo činnosti 2. převodní bez legálního práva zaměstnavatele na převod 3. jiná, např. leasingová

28

29 LITERATURA FÚV, Zlepšovatelský statut. Osnova. In: Patentový zákon a předpisy související. Praha a předpisy související. Praha Ježek, Patentový zákon. Zákon o užitných vzorech. Komentář. Praha Muríň, Priemyselné práva a právo vyšľachtiteľov. Bratislava Pítra, Ochrana průmyslového vlastnictví. Praha 1992/1. Vojčík, Právo priemyselného vlastníctva. Bratislava Vyparina, Inovácie pre podnikateľov. Bratislava Telec, Tvůrčí práva duševního vlastnictví. Brno 1994.

30 CVIČENÍ Telec/Rakovský/Tomančáková/Jabůrková, Praktikum Telec/Rakovský/Tomančáková/Jabůrková, Praktikum občanského práva. Olomouc 2005.

31 

32 Foto: Mariánské údolí, Brno Líšeň, Morava, Česko 2007 Český ráj, Čechy, Česko 2005