Postup realizace ROP Střední Morava Konference samospráv Olomouckého kraje Olomouc 27. února 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Litovel
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Bouzov, 8. října 2008.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Ing. Zdeněk Bogoč.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Požadavky na předkládání žádostí a kritéria pro výběr projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc Zlín Podmínky pro dopracování projektu – 2.etapa (problémy,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář k výzvě IOP č. 9 Seminář k výzvě IOP č. 9 ZAJIŠTĚNÍ PŘENOSU DAT A INFORMACÍ V ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVĚ Představení.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Požadavky na předkládání žádostí a kritéria pro výběr projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
Vyhlášené oblasti podpory a doporučení pro zpracování projektů IPRÚ 19. května 2008, Rožnově pod Radhoštěm.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 06/2008 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc 19. května 2008.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Postup realizace ROP Střední Morava Konference samospráv Olomouckého kraje Olomouc 27. února 2012

OSNOVA PREZENTACE 1.Regionální operační program NUTS II. Střední Morava a pokrok v realizaci 2.Aktualizace podmínek administrace 3.Finanční plán ROP Střední Morava a harmonogram výzev na rok 2012

1. Regionální operační program NUTS II. Střední Morava a pokrok v realizaci

Globálním cílem ROP Střední Morava je zvýšení ekonomické vyspělosti, zlepšení konkurenceschopnosti regionu a životní úrovně jeho obyvatel ve svém komplexu. Tento cíl zahrnuje jak posílení ekonomického rozvoje městských oblastí, představujících rozvojová centra regionu, tak stabilizaci venkovského prostoru. - celková alokace ve výši EUR (zahrnuje celkové veřejné prostředky) - celková alokace po změně č. 2 ROP Střední Morava byla navýšena na EUR. Globální cíl a změna č. 2 ROP SM

Rozhodnutím Evropské komise ze dne 21. prosince 2011 došlo ke schválení změny č. 2 ROP Střední Morava, tj. k navýšení finančních prostředků v prioritní ose č. 1 Doprava o EUR (325 mil. Kč) a v prioritní ose č. 2 Integrovaný rozvoj a obnova regionu o EUR (116 mil. Kč), celkově došlo k navýšení původní alokace ROP Střední Morava o EUR, tj. o 2,25 % na EUR.

Informace o pokroku v realizaci

2. Aktualizace administrace ROP Střední Morava

zachovat původní model, který se osvědčil a který představuje především velmi výraznou úsporu žadatelů především na pořízení projektové dokumentace (dosažená úspora žadatelů ve výši 250 mil. Kč) zefektivnit a zrychlit administraci projektů (a tím i programu) ve vztahu k blížícímu se konci programovacího období (omezený termín pro uzavírání závazků ), navrhnout soubor opatření, která umožní řízení alokace – opatření k eliminaci přezávazkování (či nedočerpání) na konci programu Výbor Regionální rady na svém jednání dne 17. února 2012 schválil aktualizaci administrace ROP Střední Morava. Tato aktualizace bude zapracována do podmínek pro předkládání a realizaci projektů od Výzvy k předkládání projektových žádostí č. 31/2012. Hlavní východiska a cíle aktualizace administrace

1.Úprava Finanční a ekonomické analýzy projektu a hodnocení finančního zdraví a kapitálové přiměřenosti V rámci aktualizace administrace bude webová aplikace Finanční a ekonomická analýza předkládána jako celek již v Etapě č. 1 a to místo současného předkládání ve dvou etapách. Dále bude do aplikace zpracováno hodnocení kapitálové přiměřenosti žadatele a to u projektových žádostí předložených veřejným subjektem, podnikatelským subjektem či ostatními subjekty (tj. nestátní neziskovou organizací, sdružením právnických osob, atd.). Záměrem je snížení rizika poskytování dotace nesolventním subjektům. Provedené změny administrace

2.Rozšíření Popisu Investičního záměru Popis investičního záměru byl doplněn a rozšířen tak, aby přesněji specifikoval předmětný projekt a sjednotil žadatelem předkládané informace. Žadatel bude předkládat přesnější slovní popis projektu a aktivit. Dále bude žadatel předkládat rozpočet projektu v požadované struktuře, která umožní formalizovat – sjednotiti - rozpočet do jednotné struktury a částečného detailu - tato struktura bude zachována i v následující 2. Etapě – Dopracování projektu a 3. Etapě – přípravy Smlouvy o poskytnutí dotace a dále i v průběhu realizace projektu. Provedené změny administrace

3.Úprava dokladů o zajištění financování projektu Žadatel v rámci 1. etapy doloží společně s projektovou žádostí i popis, jakým způsobem bude zajištěno financování realizace a udržitelnosti projektu a to např. formou úvěrového/bankovního příslibu. V případě financování projektu vlastními zdroji či jinou osobou doloží žadatel čestné prohlášení o složení depozitu ve výši vlastního podílu do podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace. V případě veřejných subjektů bude doloženo usnesení zastupitelstva, kterým bude potvrzen závazek financování realizace, ale i udržitelnosti projektu. Následně v rámci etapy 2. – Dopracování projektu žadatel doloží úvěrovou smlouvu související s financováním projektu, v případě kdy nebude uzavřena smlouva, tak doloží závazný úvěrový/bankovní příslib a to tak, aby byl platný až do okamžiku uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace. Provedené změny administrace

4.Základní pravidla k eliminaci rizik z přezávazkování/ nedočerpání finanční alokace programu Na základě legislativního omezení a dále na základě skutečnosti, že Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava nemá v současné době jiné příjmy než příjmy ze státního rozpočtu, resp. z rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj ČR (přes kterou jsou zasílány i finanční prostředky ERDF), a to pouze na předfinancování projektů, u kterých proběhne následně proplacení v EUR, nemá Regionální rada možnost zajištění finančního krytí programu v případě přezávazkování programu. Cílem Regionální rady je dále plně vyčerpat veškeré finanční prostředky programu a minimalizovat riziko vrácení finančních prostředků zpět do rozpočtu EU. Proto bylo nutné hledat opatření k eliminaci těchto rizik. Soubor opatření bude zveřejněn v rámci vyhlášených výzev Provedené změny administrace

5.Návrh úpravy kritérií pro výběr projektů Na zasedání Monitorovacího výboru ROP Střední Morava dne 13. března 2012 budou předloženy ke schválení upravená kritéria pro výběr projektů. Navrhovaná změna kritérií pro výběr projektů spočívá zejména:  v úpravě hodnocení finančního zdraví – kde finanční zdraví bylo přesunuto do 1. etapy hodnocení, části kontrola formální náležitostí (v případě obcí, měst, krajů a NO), resp. kontrola přijatelnosti (kde u podnikatelských subjektu je kategorie E a F eliminačním kritériem)  Je navrhováno posílit kritérium vyváženého rozvoje území, kde budou bodově zvýhodněny území s nízkým čerpání dotace na obyvatele z ROP Střední Morava  Kritéria pro výběr projektů budou zpracovány v detailní bodové škále a tato bude zveřejněna Provedené změny administrace

3. Finanční plán ROP Střední Morava a harmonogram výzev na rok 2012

Výbor Regionální rady na svém jednání dne 17. února 2012 schválil aktualizaci finančního plánu Název oblasti podpory/prioritní osy Alokace ROP SM v mil. Kč 1) Schválené projekty v mil. Kč Projekty v hodnocení/ schválené koncepce v mil. Kč Zůstatek na poslední výzvy v mil. Kč 1.1 Regionální dopravní infrastruktura Veřejná doprava Bezmotorová doprava PO 1 Doprava Rozvoj regionálních center Rozvoj měst Rozvoj venkova Podpora podnikání PO 2 Integrovaný rozvoj a obnova regionu Integrovaný rozvoj cestovního ruchu Veřejná infrastruktura a služby Podnikatelská infrastruktura a služby Propagace a řízení PO 3 Cestovní ruch ROP SM Celkem Zdroj: Aktualizovaný finanční plán na rok 2012, schválený VRR dne Jedná se o finanční prostředky představující dotaci (tj. Příspěvek Společenství a prostředky ze státního rozpočtu). 1) Přepočteno kurzem 24,5 CZK/EUR (průměrný kurz na celé programovací období)

Výzvy, kde žadatelem bude obec/město Výbor Regionální rady ROP Střední Morava na svém jednání dne 17. února 2012 schválil harmonogram výzev na rok ÚRR Střední Morava bude na základě tohoto harmonogramu vyhlašovat celkem 25 výzev za téměř 2,5 miliardy Kč, z toho budou 2 výzvy zaměřeny na Integrované plány rozvoje měst (IPRM) a 11 výzev bude zaměřeno na Integrované plány rozvoje území (IPRÚ). Termín vyhlášeníOblasti/podoblasti podpory Alokace na výzvu v mil. Kč Březen 1.3 Bezmotorová doprava Infrastruktura pro rozvoj vzdělávání257 Květen Fyzická revitalizace území227 Červenec 3.2 Veřejná infrastruktura a služby148 Celkem792 Zdroj: Harmonogram výzev na rok 2012 schválený VRR dne

Harmonogram výzev IPRM/IPRÚ na rok 2012 Název IPRM/IPRÚ Alokace ROP SM v mil. Kč Schválené projekty v mil. Kč Projekty v hodnocení/ schválené koncepce v mil. Kč Zůstatek na poslední výzvy v mil. Kč IPRM Olomouc „Městské parky“ IPRM Olomouc "Atraktivní a konkurenceschopná Olomouc" IPRM Zlín „Společensko - kulturní a vzdělávací centrum Zlín“ IPRM Celkem IPRÚ Luhačovicko IPRÚ Rožnovsko IPRÚ Horní Vsacko IPRÚ Olomoucko IPRÚ Jesenicko IPRÚ Šumpersko IPRÚ Bouzovsko a Staré Město IPRÚ Celkem Celkem Zdroj: Aktualizovaný finanční plán na rok 2012, schválený VRR dne Jedná se o finanční prostředky představující dotaci (tj. Příspěvek Společenství a prostředky ze státního rozpočtu). 1) Přepočteno kurzem 24,5 CZK/EUR (průměrný kurz na celé programovací období)

Další informace k výzvám a podmínkám administrace Další informace budou: 1.zveřejněny na 2.Budou poskytnuty na seminářích k vyhlášeným výzvám

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Ivan Matulík ředitel Úřadu Regionální rady Jeremenkova 1211/40b Olomouc