České školství v mezinárodním srovnání 8. 9. 2009 1 České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Advertisements

Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Setkání ředitelů gymnázií 25. března 2009 Pohled na střední školství a terciární vzdělávání František Ježek.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2005.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Imigranti na trzích práce v EU
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Lidský kapitál Vzdělávání a trh práce
Trh práce a politika zaměstnanosti
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Financování regionálního školství
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Úvod do ekonomiky vzdělávání Vzdělávání jako veřejný statek?
Odměňování pedagogických pracovníků
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Úvod do ekonomiky vzdělávání Podmínky Semestrální práce – dotazníkové šetření + zpráva 40 bodů (nutné získat min 60 %) Průběžný (5.4) a závěrečný.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání 15. Března 2011.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vzdělávání a trh práce.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Vzdělávání a trh práce.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Soustava veřejných rozpočtů
Hospodaření obcí v roce 2016
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Vzdělávání a trh práce.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2009 Tisková konference

České školství v mezinárodním srovnání Publikace OECD Education at a Glance 2009  vydávána OECD (Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj) od konce 80. let  údaje za školní/akademický rok 2006/07  údaje za finanční rok 2006  další údaje za rok 2007  výsledky PISA 2006  výsledky TALIS 2007/08  datové podklady vystaveny na  výsledky PISA 2006 vystaveny na  výsledky TALIS vystaveny na  uvolnění dat v 11:00

České školství v mezinárodním srovnání Podíly obyvatel podle nejvyššího dosaženého vzdělání (2007)

České školství v mezinárodním srovnání Podíly obyvatel podle nejvyššího dosaženého vzdělání v letech 1997 – 2007  v zemích OECD poklesl podíl obyvatel s nižším než vyšším sekundárním vzděláním o 7 procentních bodů (z 37 % na 30 %) –v zemích EU19 se jednalo o pokles ve výši 7 p.b. (z 36 % na 29 %) a v ČR o 6 p.b. (z 15 % na 9 %)  v zemích OECD je podíl obyvatel s vyšším sekundárním vzděláním stabilní (43 %) –v zemích EU19 došlo k nárůstu o 1 p.b. (na 47 %) a v ČR k nárůstu o 3 p.b. (na 77 %)  v zemích OECD vzrostl podíl obyvatel s terciárním vzděláním o 7 procentních bodů (na 27 %) –v zemích EU19 se jednalo o nárůst výši 6 p.b. (na 24 %) a v ČR o 3 p.b. (na 14 %)

České školství v mezinárodním srovnání Přechody z vyššího sekundárního vzdělávání do terciárního, míra graduace v programech typu 5A (2007)

České školství v mezinárodním srovnání Ukončování terciárního vzdělávání (1995 – 2007)  v zemích OECD vzrostla míra graduace v programech terciárního vzdělávání typu 5A (bakalářské a magisterské programy) o 19 p.b. (z 20 % na 39 %) –v zemích EU19 se jednalo o nárůst ve výši 19 p.b. (z 18 % na 37 %) a v ČR o 22 p.b. (z 13 % na 35 %)  v zemích OECD poklesla míra graduace v programech terciárního vzdělávání typu 5B (programy VOŠ a konzervatoří) o 1 p.b. (na 10 %) –v zemích EU19 se jednalo o pokles o 1 p.b. (na 8 %) a v ČR také o 1 p.b. (na 5 %)  míra graduace v programech směřujících k vědecké kvalifikaci (ISCED 6 – doktorské programy) byla v zemích OECD 1,5 % –v zemích EU19 se jednalo o 1,6 % a v ČR o 1,4 %

České školství v mezinárodním srovnání Míra zaměstnanosti a dosažené vzdělání (2007)  míra zaměstnanosti roste spolu s dosaženým vzděláním, a to jak u mužů, tak u žen (u žen jsou míry zaměstnanosti obecně nižší)

České školství v mezinárodním srovnání Ekonomické výnosy ze vzdělávání (2007)  příjmy rostou spolu s dosaženým vzděláním –muži s terciárním vzděláním vydělávají v zemích OECD o 56 % více než muži s vyšším sekundárním vzděláním, v ČR se jedná o rozdíl 92 % –ženy s terciárním vzděláním vydělávají v zemích OECD o 53 % více než ženy s vyšším sekundárním vzděláním, v ČR se jedná o rozdíl 65 %  příjmy rostou spolu s věkem  příjmy žen jsou nižší než příjmy stejně vzdělaných mužů –ženy s vyšším sekundárním vzděláním vydělávají v ČR o 21 % méně než muži, –ženy s terciárním vzděláním vydělávají v ČR o 32 % méně než muži

České školství v mezinárodním srovnání Co ovlivňuje ochotu investovat do vzdělávání? (2005)  pro terciární vzdělání je jak společenská, tak individuální návratnost investic vyšší než v případě vyššího sekundárního vzdělání  síť sociálního zabezpečení působí v některých zemích OECD v neprospěch žen s vyšším sekundárním vzděláním  návratnost investic do terciárního vzdělání je z genderového pohledu nižší u žen  veřejné a soukromé investice do terciárního vzdělání u mužů jsou v zemích OECD v průměru 67 tis. US $, –v ČR se jedná o investice ve výši 35 tis. US $  v případě vyššího sekundárního i terciárního vzdělání tvoří hlavní investice do vzdělání ušlé výdělky Jaké jsou společenské dopady vzdělávání?  dosažené vzdělání pozitivně ovlivňuje vlastní hodnocení zdravotního stavu, zájem o politiku a míra mezilidské solidarity  vztah mezi dosaženým vzděláním a společenskými dopady se neliší ani podle věku, ani podle genderu

České školství v mezinárodním srovnání Výdaje na žáka/studenta (2006)  výdaje na žáka v primárním až sekundárním vzdělávání činí v průměru v zemích OECD US $ –v zemích EU jde o US $ a v ČR o US $  výdaje na studenta v terciárním vzdělávání činí v zemích OECD v průměru US $, výdaje na vlastní vzdělávání US $ –v zemích EU jde o , resp US $ a v ČR o 7 989, resp US $

České školství v mezinárodním srovnání Změny ve výdajích na žáka/studenta (2000 – 2006)  v zemích OECD vzrostly výdaje na primární, sekundární a postsekundární neterciární vzdělávání o 21 %, počty žáků klesly o 2 % a výdaje na žáka vzrostly o 24 % –v zemích EU výdaje vzrostly o 21 %, počty žáků klesly o 3 % a výdaje na žáka vzrostly o 26 % –v ČR se jednalo o 37% nárůst výdajů, 9% pokles počtu žáků a 52% nárůst výdajů na žáka  v zemích OECD vzrostly výdaje na terciární vzdělávání o 30 %, počty studentů o 18 % a výdaje na studenta o 11 % –v zemích EU výdaje vzrostly o 31 %, počty studentů o 17 % a výdaje na studenta o 13 % –v ČR se jednalo o 89% nárůst výdajů, 45% nárůst počtu studentů a 30% nárůst výdajů na studenta

České školství v mezinárodním srovnání Výdaje na vzdělávání jako podíl HDP (2006)

České školství v mezinárodním srovnání Veřejné a soukromé výdaje na vzdělávání (2006)  v průměru 91 % výdajů na primární, sekundární a postsekundární neterciární vzdělávání pochází z veřejných zdrojů (země EU 93 %, ČR 91 %)  v terciárním vzdělávání tvoří veřejné výdaje v průměru zemí OECD 73 % všech výdajů (země EU 81 %, ČR 82 %),  v preprimárním vzdělávání tvoří soukromé výdaje v průměru 19 % všech výdajů (země EU 12 %, ČR 9 %)  země OECD vydají v průměru 13,3 % svých veřejných výdajů na vzdělávání (země EU 12,2 %, ČR 10,1 %), z toho –na primární, sekundární a postsekundární neterciární vzdělávání v průměru 9,0 % (země EU 8,1 %, ČR 6,5 %) –na terciární vzdělávání v průměru 3,1 % (země EU 2,9 %, ČR 2,3 %)

České školství v mezinárodním srovnání Běžné a kapitálové výdaje na vzdělávání (2006)  běžné výdaje tvoří v zemích OECD v průměru 92 % výdajů na primární, sekundární a postsekundární neterciární vzdělávání, výdaje na mzdy činí 80 % běžných výdajů –v ČR se jedná o 91 % výdajů, výdaje na mzdy činí 61 % běžných výdajů  v terciárním vzdělávání tvoří běžné výdaje v zemích OECD 90 % výdajů, výdaje na platy tvoří 68 % běžných výdajů -v ČR jde o 87 % výdajů na tuto vzdělávací úroveň, výdaje na platy tvoří 51 % běžných výdajů

České školství v mezinárodním srovnání Míra účasti ve vzdělávání (2007)  míra účasti 15 – 19letých ve vzdělávání vzrostla v zemích OECD v období 1995 – 2007 o 8 procentních bodů –v zemích EU 19 se jednalo o nárůst o 7 p.b., v ČR o nárůst ve výši 24 p.b.

České školství v mezinárodním srovnání Očekávaná doba vzdělávání (2007)  v zemích OECD může 15letý člověk očekávat, že ve vzdělávání stráví v průměru 6,7 roku, –v zemích EU19 se jedná o 7,1 roku, v ČR o 6,7 roku  v zemích OECD může 15letý muž očekávat, že ve vzdělávání stráví v průměru 6,5 roku, žena 6,9 roku –v zemích EU19 se jedná u mužů i u žen shodně o 6,7 let, v ČR u mužů o 6,5 roku, u žen o 6,9 roku

České školství v mezinárodním srovnání Kolik času stráví žáci ve třídě (2007)

České školství v mezinárodním srovnání Průměrná velikost třídy (2007)  průměrná velikost třídy činí v průměru zemí OECD 21,4 žáka na primární úrovni –EU19 20,0 žáka, ČR 20,0 žáka na třídu  průměrná velikost třídy na nižší sekundární úrovni činí v zemích OECD 23,9 žáka –EU19 22,4, ČR 22,9 žáka na třídu Počet žáků na učitele (2007)  na jednoho učitele na primární úrovni připadá v průměru v zemích OECD 16,0 žáka –EU 14,4 žáka, ČR 18,7 žáka na učitele  na jednoho učitele na nižší sekundární úrovni připadá v průměru v zemích OECD 13,2 žáka –EU 11,5 žáka, ČR 12,3 žáka na učitele  na jednoho učitele na vyšší sekundární úrovni připadá v průměru v zemích OECD 12,5 žáka –EU 11,4 žáka, ČR 12,3 žáka na učitele

České školství v mezinárodním srovnání Jak jsou učitelé odměňováni (2007)

České školství v mezinárodním srovnání Kolik času stráví učitelé výukou ve třídě? (2007)