 6. 1. 1948.  Básník i prozaik (pro děti i pro dospělé)  Studium Střední školy potravinářsko technologické a žurnalistiky na FF UK (nedokončil)  Sportovní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Technika,tak jak ji vidím já…
Kamarádi :o) :o).
Poslední letošní vtípkování. jarno.webovastranka.cz.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…

Víš, co je štěstí ? Je to dům, auto a chata ? V í š, c o j e š t ě s t í ? J e t o d ů m, a u t o a c h a t a ?
Medvídek Pú.
Když se stýská….
Večerníček pro dospělé
Co je štěstí ….
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
Pro Tyršovku k osmdesátinám. Ať je teplo nebo zima, v naší škole je vždy prima. Malí, velcí, kluci, holky chodí rádi do Tyršovky!
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Co je štěští…..
Výlet do Anglie Josef Chrpa 2007 – Student Septimy.
Jan Opatřil….
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Pro Lucku kterou z celého srdce miluji!
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Vyznání.
Z pohádek.
Nebe plný hvězd 1. Příteli pohleď, na nebe plný hvězd,
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Co je to smíšený pocit? Když se vám tchýně zabije ve vašem úplně novém autě.
Prvních 17 let mého života jsem žila na vesnici. Začala jsem se nudit... Teď chci poznat život ve městě! Jmenuji se Zuzka (jméno je přeložené z německého.
JEŽÍŠKU—MÁM PŘÁNÍ.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Rolnička mi zacinkala, že je tu čas Vánoc, co kouzelnou má moc
Pár vtípků.
NÁDHERNÝ 1. VE TVÉM SRDCI JE SOUCIT A SLITOVÁNÍ,
Co je to štěstí…..
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Miláčku můj jedinej….
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
A Nový rok se pousmál, maličkou ručkou mu zamával a děl : „Jak rád bych všechna lidská přání vyslyšel, na to jsem ale příliš malý pán a nezvládnu to všechno.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
Příběh pro všechny tvrdě pracující
JÁ JSEM TVÉ STÁŘÍ, …pozvi mě dál… a těš se, protože: budeš mít moře času, ale žádný nápad, co s ním udělat.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Popisuje: Vojtěch Zedek
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Rozhovor s NÍM.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
PŘÍMÁ ŘEČ.
Rozhovor s NÍM.
autorská čertovská pohádka
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Co je štěští…..
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
Veselé vánoční svátky.
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

 Básník i prozaik (pro děti i pro dospělé)  Studium Střední školy potravinářsko technologické a žurnalistiky na FF UK (nedokončil)  Sportovní redaktor (Stadion, při studiu)  Od 1980 spisovatel a scénárista

 Počátek tvorby v 17 letech (fejetony, povídky, básně, texty k písním)  Poezie i próza  Scénáře pro televizi (pro děti i dospělé)

 Pro dospělé – výběr:  Konkurs na chlapa (1984)  Stačí stisknout (1989)  Přes padací mosty (1991)  Kšeft (1992)  Styď se, nebožtíku! (1993)  Pro děti – výběr:  Taneček přes dvě pekla (1982)  Králi, já mám nápad! (1984)  A co ten ruksak, králi? (1986)  Žáku Kašíku, nežeň se! (1986)  Čerte, tady straší! (1999)  Brnění a rolničky (2001)  večerníček Čaroděj z nafukovacího stromu (2008)

 Prózy:  Svědek v bílé tmě (1979)  Pavilon J (1983)  Pozůstalí po Amorovi (1995)

 Hodina smíchu (2000)  Potkal Kočkodán Kočkonora (2000)  Zapište si za uši (2001)  Deset malých Bohoušků (2002)  Létací koště (2003)  výbor Pes nám spadla (2012)

Cestička do školy Cestičko do školy, jsi cestou krutou, tašku mám plnou knih a hlavu dutou. (Pes nám spadla, s. 51)

Potkal kočkodán kočkofina, nebyla s ním však žádná psina. Počkal kočkodán kočkonora, velice podivného tvora. Zeptal se, kudy vede cesta do jejich hlavního města. Kočkonor řekl: „Dělám posla. Právě teď jdu do Kočkoosla.“ Kočkodán zavrčel jak saň: „Hlavní město je Kočkodaň!“ (Pes nám spadla, s. 16)

Máš doma pro štěstí pavouka? Ať s tebou na fotbal nekouká! Nechtěj vědět, co se stane, když se zblázní do kopané. Oči mu toužebně zazáří jen kvůli brance a brankáři, vzdychá a snaží se pochopit, kdo v brance napnul tu krásnou síť: „Brankář je nejspíš druh pavouka, sám si tu obří síť usouká –“ A pavouk, co dříve klidně spal, teď myslí jen a jen na fotbal. Ve dne i v noci pak děsí tě, když se mu pověsí do sítě masařka, můra anebo mol, huláká: „Už je tam gól, gól, gól!“ (Pes nám spadla, s. 24  25)

Vodník stůně na dně tůně, z leknutí má v oku tik. Když u brodu kalil vodu, porazil ho pátek štik. V zádech píchá, sotva dýchá, říká si však: „Bohudík – kdyby k Chlumci táhli sumci, byl bych teď už nebožtík.“

Žilo, bylo u rovníku deset malých černoušků. Když k nim jejich táta mluvil, tak všem říkal: Bohoušku. Zeptal jsem se opatrně, zda se mu to nemotá. Řekl: „Je to spravedlivé. To je škola života! Každý chce mít, co má druhý, takový je dnešní svět; když jsem dal všem stejná jména, nemůžou si závidět.“ (Pes nám spadla, s. 71)

Ze všech holek v naší čtvrti je nejhezčí Ester. Maminku má hodně přísnou a je ze tří sester, tatínek je popelářem – takže je věc jasná! Utrhl jsem tři oříšky, ať je holka šťastná! Třískla šutrem do oříšků jednou, dvakrát, potřetí: Ve dvou byla zdravá jádra, z třetího prach vyletí… Žádné boty, žádné šaty, ani nitka zlatá! Zuří Ester, zuří máma a ještě víc táta. Prskal vzteky, kulil oči, zaplály mu tváře: „Ty si budeš dělat šoufky z dcery popeláře?!“ Tak skončila moje láska k pohádkové nevěstě. Popelář mě s kukavozem honil dva dny po městě!“

 Jaké bude počasí  Před oponou, za oponou  Psiny  Bodlináček, ježčí kluk  Bodlináček, ani krejčí, ani švec  Bodlináček ve Veselí

 Králi, já mám nápad (1994)  Už sněží už chumelí! aneb Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my (2000)  Jak chtěl být Honza peciválem (2000)  Rybáři a hastrmani (2006)  Františkovy pohádky z Kouzelné školky (2006)  Františkova velká kniha pohádek (2007)  Čaroděj z nafukovacího stromu (2008)  Omyl děda Vševěda (2008)  Jejda a Helemes (2009)  Pachatelé dobrých skutků 1: Puntíkáři (2009)  Pachatelé dobrých skutků 2: Duchaři (2009)  Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě (2009) – s D. Krolupperovou  Strašibraši, aneb tajemství věže v Kamsehrabech (2010)  Fanfárie (2010)  Kouzelné soboty (2010)  Pachatelé dobrých skutků 3: Kouzláci (2010)  Modrý Poťouch (2010)  Pachatelé dobrých skutků 4 - Bouráci (2011)  Hloupežníci (2011)  Kočkopes Kvído (2011)  Minipohádky - Jak chtěl být Honza peciválem, Kouzelné nůžky (2011)  Minipohádky - Nebezpečná přímluva, O dvou obrech (2011)  Školníci (2012)

 SUK 2009 Cena ministryně školství (Puntíkáři, Duchaři)  Knihopábitel 2009 (Puntíkáři, Duchaři)  Knihopábitel 2010 (Strašibraši)  SUK 2010 Cena noci s Andersenem (Kouzláci)  SUK 2010 Cena dětí – 3. místo (Kouzláci)  Zlatá stuha 2010 (Modrý Poťouch)  White Raven Avards 2011 (Strašibraši)

 Puntíkáři  Duchaři  Kouzláci  Bouráci  Klofáci

 podruhe&catid=19&Itemid=3771&joscclean=1&comment_id=2215#CommentForm podruhe&catid=19&Itemid=3771&joscclean=1&comment_id=2215#CommentForm  „Hlavně mám z popularity Puntíkářů velikou radost! A čím ji získali? Možná je už dost dětských čtenářů přesycených všemi těmi čaroději, vládci zla, temným šerem podsvětí a příběhy z jiných světů… Možná má klukovské kamarádství pořád velikou sílu… Možná se autoři snaží děti jenom napínat a zapomínají, že se děti chtějí taky smát… Možná je mezi dětmi touhy páchat dobré skutky mnohem víc, než si myslíme… A nebo se ta knížka prostě povedla. To se někdy stane.“