Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra. Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Advertisements

Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Škola Střední odborné učiliště a střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo NázevKotle ve vytápění Téma hodinyKotle.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Kogenerace Soběslav-Svákov Zkušenosti s výstavbou, optimalizací a provozem nového kogeneračního zdroje Ing. Ivan Tůma. Ph.D. (E.ON Energie, a.s.) 6. Mezinárodní.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 2.
Nízkoenergetické a pasivní domy Ing. Karel Srdečný Mgr.K.Murtinger EkoWATT středisko pro obnovitelné zdroje a úspory energie
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Komíny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Stavíme serverovnu E Ing. Aleš Vincenc
Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Elektrické kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Ekologické opravování a budování domů a bytů Jan Hollan a Yvonna Gaillyová 2010.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule Zdeněk HERMAN Předávací stanice.
Ekologické stavby Vypracoval: Martin Poledníček
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ústav technicko-technologický
PŘÍKLADY vše převzato ZELENÁ ÚSPORÁM PŘÍKLADY vše převzato
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra.
UDRŽITELNÝ NÁVRH ZADANÉ BUDOVY A JEJÍHO PROSTŘEDÍ
Vytápění Tepelné ztráty
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Snížení nákladů na vytápění budov
Regulace teplovodních otopných soustav vypracovala: Ing
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
LEDNIČKA…
VYTÁPĚNÍ MÍSTNÍ, ÚSTŘEDNÍ, DÁLKOVÉ, CZT vypracovala: Ing
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Úspory energie u VZT zařízení
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Zlatá medaile na výstavě Aqua-therm Praha 2002
Rezistory a jejich řazení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Typy tepelných čerpadel dle odběru okolního tepla
Současné trendy výstavby-nízkoenergetické objekty
Energetický management budov
Monitorování provozní účinnosti
Transkript prezentace:

Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra

Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.Adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem v roce Skutečná realizace čtyř řadových pasivních domů pro soukromé klienty byla dokončena v roce 1993 (Stuttgart) Po ověření funkčnosti konceptu pasivního domu byl termín pasivního domu všeobecně přijat v roce 1996

Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept Každá budova má být spojena s co nejmenší ekonomickou, ekologickou i energetickou zátěží

Metoda přístupu k řešení ekonomiky domu Celkové náklady za x let -  minimum x=30let, 50 let Hledá se pro konstrukční prvek (obvodový plášť, střechu, okna apod.) minimum součtu: Spotřeba [kWh/rok] * cena tepla [Kč /kWh] * počet let + investiční náklady [Kč]  MiN Existuje řada optimalizačních kritérií, lze doporučit:

Výsledky optimalizace R=3.2 (U=0.3 ) R=10.8 (U=0.09) Celkové náklady za 30 let

Pasivní dům JS Pasivní dům dům podle ČSN

Jaký dům získá certifikát pasivní? Požadavky: roční potřeba tepla na vytápění: potřeba tepla na vytápění obytné plochy domu za rok < 15 kWh/(m².rok) roční potřeba primární energie: primární energetická potřeba všech energií < 120 kWh/(m².rok) neprůvzdušnost budovy: při snížení tlaku vzduchu v budově o 50 Pa oproti okolí může dojít k infiltraci maximálně 60 % objemu vzduchu celé budovy za 1 hodinu (n 50 < 0,6 / hod).

Srovnání průběhu vnitřních teplot v NED a běžném domě od počátku října bez topení: (pro klimatické teploty vnějšího vzduchu a slunečního svitu v říjnu) Regulace --- inteligentní dům ?

Pasivní dům, který byl postaven svépomocí za necelé 2 roky,

Ventilační systém se standardní rekuperační jednotkou je značně složitý, drahý, provozně náročný…. Nabízí se mnohem jednodušší řešení: vzduch bude do domu vstupovat infiltrací (řízenými) netěsnostmi v obytných místnostech, pak půjde do kuchyně, odtud přes uhlíkový filtr cirkulační digestoře do koupelny a pak na WC, odkud bude odsáván. V domě je třeba vytvořit podtlak cca 10 Pa. Teplo z odsávaného vzduchu lze využít k celoročnímu předehřevu vody z 7 °C na 20 °C. Rekuperační jednotka ve vývoji, může být výrazně levnější než ty stávající a odpadá složitý ventilační systém. Systém by měl zajistit základní výměnu vzduchu, aby koncentrace CO 2 běžně nepřesahovala 2000 ppm

Vytápění Pasivní standard znamená roční spotřebu do 15 kW/m 2 – a pro takový provoz není třeba velkých výkonů –í orientačně pro běžný domek bude k vytápění stačit 1m 3 dřeva. Otopný systém v pasivním domě je založen na levném podlahovém topení spojeným s akumulací v betonové desce. Na již vybudované podlahové topení můžeme též v budoucnu napojit malý kotel na peletky či malá krbová kamna s teplovodní vložkou. Akumulace v podlaze spojená s velmi malými tepelnými ztrátami domu umožní i v mrazech topit obden do podlahy jednorázovým spálením cca 10 kg biomasy. To nijak výrazně bydlící nezatíží a nebudou to zřejmě chápat jako diskomfort. Žádné akumulační nádrže nejsou potřeba, sám dům je velkým dobře izolovaným tepelným akumulátorem v němž bude i při uvedeném způsobu vytápění kolísat teplota sotva o 1 °C.

Kompaktní jednotka s tepelným čerpadlem pro vytápění, ohřev vody a beznákladovou klimatizaci

A co paneláky? Panelové domy jsou úžasné objekty pro rekonstrukci na pasivní standard i bez použití rekuperace, což vyžaduje zaplatit na byt asi Kč navíc než při standardním způsobu zateplení. Navýšení investice do pasivního standardu se zaplatí za 10 let a dalších 40 let bude přinášet úspory. Klasická rekuperace je drahá a nerentabilní, nově je vyvíjen systém pro rekuperaci tepla z odsávaného vzduchu použitého na předehřev vody – asi 5-letá návratnost – takto se získá za celý rok více tepla, než se spotřebuje ročně na topení. Potřeba změny zdroje tepla. Radiátory jako zdroj tepla pro ohřev vody pomocí TČ = v létě klimatizace paneláku. Zjevná neochota v této oblasti zkoumat – je třeba zachovat dostatečný odběr tepla z tepláren.

Pasivní domy lze stavět pomocí běžných stavebních technologií bez navýšení nákladů (platnost tvrzení je omezena pouze na velkou většinu případů). Závěr