Lupač, Macháček, Gremlica, Riedl, Lanč JEDY V HISTORII.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r.
KYSELINY.
Smrtící jedy.
Výroba kyseliny dusičné
Uhlík.
Uhlík Nekov 4 valenční elektrony Výskyt:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Kyseliny.
Fluorid v zubní hygieně
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Oliver Cromwell
Názvosloví anorganických sloučenin
Chemické značky a vzorce II
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zástupci prvků skupin RZ
Amidy kyselin a nitrily
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny uhlíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Halogenderiváty uhlovodíků
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
, Mnichov – , Lüneburg 1919 členem Bavorské lidové strany > vystoupil > členem NSDAP 1928 svatba s němkou Margaretou Boden, dcera.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
,,Mým úkolem není, abych zajišťoval spravedlnost. Mým úkolem je hubit a ničit.’’
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
Protektorát Čechy a Morava
Zástupci prvků skupin RZ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vývoj a historie chemie
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Uhlík VY_32_INOVACE_29_593 Projekt.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_16
Transkript prezentace:

Lupač, Macháček, Gremlica, Riedl, Lanč JEDY V HISTORII

ABRAM SLUTSKÝ Celým jménem Abram Aronovich Slutský * †1938 Velel : sovětské zahraniční zpravodajské službě poté NKVD (=lidový komisariát vnitřních záležitostí) Podílel se na likvidaci mnoha antistalinistů během občanské války ve Španělsku ( ) Byl znám pro své nekompromisní a nevybíravé metody

DŮVODY A PRŮBĚH OTRAVY Důvody Nikolaj Yezhov se v roce 1937 ujal kontroly NKVD a začal likvidovat předchozí vedení Existují dvě teorie o Slustkého smrti Slustký byl pozván na schůzku k předsedovi GUGB (=sovětské zpravodajské služby), Mikhailovi Frinovskymu, a byl otráven kyselinou kyanovodíkovou v čaji a ve sladkostech Frinovského asistent se v jeho kanceláři připlížil ke Slutskému a dal mu čichnout chloroformu. Slustký omdlel a do svalu mu byla vpravena kyselina kyanovodíková Obě teorie se shodují v tom že je nařídil Yezhov

JED, KTERÝM BYL OTRÁVEN Bylo prokázáno, že Slustký byl otráven kyselinou kyanovodíkovou Chemický vzorec : HCN ; bezbarvá kapalina Její soli – kyanidy – se používají k mnohým účelům, např. získávání zlata Je obsažena i v hořkých mandlích ve formě své soli – cyankáli – ze které se uvolní v žaludku pomocí kyseliny chlorovodíkové Je velmi jedovatá, smrtelné dávka je 0,05g Může se používat jako postřik proti škůdcům v zemědělství. Velké nebezpečí spočívá v použití této sloučeniny jako chemické zbraně Bývala používaná jako složka nechvalně proslulého cyklonu B, který nacisté používali v koncentračních táborech

DĚKUJEME ZA POZORNOST