Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 1 Co je tahounem české ekonomiky? Je to průmysl? Je to turistický průmysl? Je to vnitřní poptávka v infrastruktuře? Je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
EKONOMICKÝ A FINANČNÍ KOMENTÁŘ KOLOBĚHU I. Hodnota a)interní - celková hodnota nákladů b) externí - cena získaná za prodané výrobky a zboží
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ EKONOMIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Efektivnost.
Agregátní poptávka a nabídka
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
pro integrovaný projekt
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Financování Vlastní a cizí kapitál. Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje.
Kapitálová a majetková struktura podniku
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Dopady změn směnných kurzů
Zpráva o finanční stabilitě 2005
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Finanční analýza.
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Poměrové ukazatele.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Sdružení automobilového průmyslu Hotel Floret, Průhonice prezentace Jiří Kunert prezident ČBA
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Finanční výkazy obchodních společností
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
6. přednáška – predikční modely
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Poměrové ukazatele.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Měnový kurz.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
REALIZACE ÚVĚROVÉHO OBCHODU ing. Martina Sponerová, ESF, KF
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Dopady změn směnných kurzů
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Podniková ekonomika.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Ekonomika organizací Cíle organizace.
Je nutné znát Střadatel: H = A[(1+i)n -1]:i
Transkript prezentace:

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 1 Co je tahounem české ekonomiky? Je to průmysl? Je to turistický průmysl? Je to vnitřní poptávka v infrastruktuře? Je to spotřeba? A co je pro tahouna důležitější? Nízká inflace nebo kursová stabilita?

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 2 Dopady fluktuace kurzu v podmínkách standardního zajištění: Rok n+1 = 80% rozdílu europříjmů a výdajů, Rok N+2 = 50%, Rok N+3 = 30% rolováno každý měsíc Vloni k bylo Euro 25,35 Kč a průměrné zajištění na 27,00Kč/Euro Linet vykázal 110 mil. Kč kursových zisků takže výsledně 414 mil. Kč. zisku Letos k bylo Euro 27,70 Kč a průměrné zajištění na 26,00Kč/Euro LINET vykáže 320 mil. Kč kursových ztrát, takže výsledně 42 mil. Kč zisku Provozní zisk byl v obou letech přibližně stejný nicméně letos budeme vykazovat silný pokles ziskovosti, ale do cash flow získáme vratku zálohy na daň cca 70 mil. Kč a nebudeme de facto platit zálohy ani do září ( v cash flow mil. Kč. Při obratu 1,8 mld. Kč)

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 3 Je na to státní pokladna připravena?

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 4 Krize a výpadek pojištěných Eurových příjmů Podniky jsou povinny Eura směnit. Pokud je nemají, banka vyúčtuje rozdíl. To snižuje formou ztráty vlastní kapitál firem což vyvolá zvýšení rizika a zvýšení úrokové míry u bankovního cizího kapitálu. To je zvláště citelné u pákového použití cizího kapitálu – hrozí spirála smrti.

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 5 Průmyslové zakázky jsou vesměs sjednávány a placeny v dlouhodobém horizontu: Autoprůmysl 3-5 let, splatnost dnů I naše zakázky se dodávají1-3 roky a splatnost mají až 260 dnů. Jak nastavit cenu při rentabilitě kolem 5 %, když dodávky začnou za 5 měsíců a splatnost je 4 měsíce a Kč fluktuuje od Kč během 6 měsíců?

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 6 Je možné, aby inflace v ČR rostla výrazně rychleji v souvislosti se zavedením Eura, když v okolních zemích je inflace nízká? Celá řada produktů i služeb je už dnes v okolních zemích levnější!

Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 7 Jak máme podniky řídit v těchto podmínkách?