Porada hlavních sester Lékařský dům Praha 22. Května 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Ing. Stanislava Správková
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Česká asociace adiktologů
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Novinky ve specializačním vzdělávání
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Porada hlavních sester Palác Charitas, Praha
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Standardizace odborné zdravotní péče
Studijní program Ošetřovatelství
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Národní ošetřovatelské standardy
Obor zdravotních služeb MZ
Klíčové aktivity projektu
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Porada hlavních sester Lékařský dům Praha 22. Května 2007

Program porady hlavních sester dne 22. května 2007  – 10,30 Zahájení porady a vystoupení Mgr. Evy Proškové, ředitelky odboru vzdělávání a vědy Informace o činnosti Ministerstva zdravotnictví za uplynulé období Informace o činnosti Ministerstva zdravotnictví za uplynulé období vývoj v oblasti legislativy vývoj v oblasti legislativy mezirezortní komise MZ a MŠMT mezirezortní komise MZ a MŠMT

Program porady hlavních sester dne 22. května 2007  10,30 – 11,00 Vystoupení Bc. Niny Müllerové – vedoucí oddělení ošetřovatelství a nelékařských povolání K zápisu z porady ze dne 30. ledna 2007 K zápisu z porady ze dne 30. ledna 2007 anketa – často kladené dotazyanketa – často kladené dotazy Informace o činnosti oddělení VZV 2 Informace o činnosti oddělení VZV 2 o činnosti Akreditační komise - věstník MZ - programy specializačního vzdělávání, metodický pokyn pro přípravu certifikovaného kurzuo činnosti Akreditační komise - věstník MZ - programy specializačního vzdělávání, metodický pokyn pro přípravu certifikovaného kurzu webové stránky VZV - změny – kontaktywebové stránky VZV - změny – kontakty Mezinárodní den ošetřovatelství Mezinárodní den ošetřovatelství ICN – pozitivní prostředí praxe: Kvalita pracovního místa = kvalita péče o pacienty ICN – pozitivní prostředí praxe: Kvalita pracovního místa = kvalita péče o pacienty slavnostní setkání – sestry na Petříně 2007 slavnostní setkání – sestry na Petříně 2007

Program porady hlavních sester dne 22. května 2007  11,00 – 11,20 Vystoupení Mgr. Mileny Kalvachové – oddělení kvality péče Současné priority v kvalitě péče a bezpečí pacientů Současné priority v kvalitě péče a bezpečí pacientů  11, ,10 Vystoupení Bc. Lenky Gutové – hlavní sestry ÚVN Praha Ošetřovatelská dokumentace – nástroj kontinuity poskytované péče Ošetřovatelská dokumentace – nástroj kontinuity poskytované péče  12,10 – 12,30 Přestávka  12,30 – 13,00 Vystoupení Mgr. Tomáše Cikrta – ředitel odboru komunikace s veřejností Mediální obraz sestry aneb co můžete nabízet o práci sester médiím. Mediální obraz sestry aneb co můžete nabízet o práci sester médiím.  12,30 – 13,00 Diskuse, různé - zakončen

Informace o činnosti odboru VZV MZ ČR za uplynulé období  Příprava projektových záměrů v rámci programu ESF na odboru VZV (leden 2007)  Seznámení s možnostmi čerpání finančních prostředků z fondů EU - Ing. J. Jursa (MEZ)  Dne IOP byl předložen vládě ČR, následovalo jednání s Evropskou komisí.  Předpoklad vyhlášení první výzvy - druhá polovina roku 2007 nebo rok 2008?

Operační programy ESF  OP se zaměřením na vzdělávání a konkurenceschopnost - resort MŠMT.  OP se zaměřením na lidské zdroje a zaměstnanost bude v resortu MPSV.  Integrovaný operační program (IOP) bude v resortu Ministerstva pro místní rozvoj.  Veškeré finanční prostředky budou přiděleny MMR a MZ obdrží prostředky prostřednictvím rozpočtového opatření.

Pracovní tým VZV  Zabývá se problematikou a přípravou na druhé pololetí  Vedoucí týmu – Bc. Nina Müllerová  Členové – Mgr. Hana Drábková, Jana Dvořáková, MUDr. Ivan Pfeifr, CSc., Mgr. Kateřina Hájková (IPVZ), PhDr. Sylva Bártlová (NCO NZO)  Externí spolupracovník - Ing. Iva Merhautová S týmem spolupracují všichni vedoucí VZV S týmem spolupracují všichni vedoucí VZV

Aktivity týmu VZV  Pracovní jednání probíhají pravidelně měsíčně  Splněné úkoly Účast na seminářích MPSV Účast na seminářích MPSV Připomínky k projektovému dokumentu Připomínky k projektovému dokumentu Vypracování Projektových listů Vypracování Projektových listů Příprava pracovní schůzky s potenciálními partnery (duben 2007) Příprava pracovní schůzky s potenciálními partnery (duben 2007) Zpracování ankety zájmu o spolupráci na projektech Zpracování ankety zájmu o spolupráci na projektech

Priority a hlavní oblasti  Celoživotní vzdělávání lékařů, zubních lékařů, farmaceutů a nelékařů.  Informační portál specializovaného vzdělávání pro nelékařská zdravotnická povolání. Společné řešení i pro lékaře.... Společné řešení i pro lékaře....

Vývoj v oblasti legislativy  Euronovela zákonů č. 95/2004 Sb. a 96/2004 Sb.  Závěry nultého jednání o aktualizaci vyhlášky č. 423/2004 Sb., proběhlo nulté jednání se zástupci 29 profesních organizací, připomínky byly zapracovány do novely a nyní jsou připravené k vnitřnímu připomínkovému řízení MZ  Reakce UNIFY ČR na zápis z porady hlavních sester  Očekávané změny v novele vyhlášky č. 424/ 2004 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků  Aktivita manažerek ošetřovatelské péče je minimální!  Novela nařízení vlády č Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání – převody specializací

Mezirezortní komise MZ a MŠMT Složení MK naleznete na Internetových stránkách MZ

Mezirezortní komise MZ a MŠMT  Úkoly Koncepce vyššího odborného vzdělávání zdravotnického směru - přechod VOŠ na VŠ Koncepce vyššího odborného vzdělávání zdravotnického směru - přechod VOŠ na VŠ Financování vzdělávacích programů Financování vzdělávacích programů Aktualizace přehledu souhlasných stanovisek MZ Aktualizace přehledu souhlasných stanovisek MZ k akreditovaným vzdělávacím programům Národní kurikulum všeobecné sestry a porodní asistentky Národní kurikulum všeobecné sestry a porodní asistentky byla obnovena činnost pracovní skupiny k dokončení standardu vzdělávání k dokončení standardu vzdělávání

K zápisu z minulé porady  Výsledky ankety „často kladené dotazy“ INES International Ltd. využila pro vyhodnocení diskusní příspěvky na internetových fórech INES International Ltd. využila pro vyhodnocení diskusní příspěvky na internetových fórech Období od do Období od do Kromě přímo položených otázek byly vyhodnoceny i názorové příspěvky odrážející neinformovanost přispěvatelů Kromě přímo položených otázek byly vyhodnoceny i názorové příspěvky odrážející neinformovanost přispěvatelů Pro vyhodnocená bylo využito metody kvalitativního výzkumu Pro vyhodnocená bylo využito metody kvalitativního výzkumu Bylo zpracováno 1058 příspěvků Bylo zpracováno 1058 příspěvků NCO NZO vycházelo z 1000 příspěvků za poslední 3 měsíce NCO NZO vycházelo z 1000 příspěvků za poslední 3 měsíce V rámci ankety byly na MZ zaslány 4 příspěvky, mimo anketu se stále jedná o stovky dotazů měsíčně V rámci ankety byly na MZ zaslány 4 příspěvky, mimo anketu se stále jedná o stovky dotazů měsíčně

Výsledky ankety „často kladené dotazy“  Návrh brožurky viz dále Hlavní cíle registrace Hlavní cíle registrace Co je nutné k podání žádosti... Co je nutné k podání žádosti... Co je obsahem žádosti.... Co je obsahem žádosti.... Dokládání účasti na formách celoživotního vzdělávání Dokládání účasti na formách celoživotního vzdělávání Postup při ztrátě osvědčení Postup při ztrátě osvědčení Prodloužení platnosti osvědčení Prodloužení platnosti osvědčení Zkoušky k vydání osvědčení Zkoušky k vydání osvědčení Důležité informace a odkazy Důležité informace a odkazy  Vytvoření strukturovaného přehledu odpovědí na dotazy na Internetových stránkách MZ a NCO NZO

Informace o činnosti oddělení VZV 2  Zapojení do činnosti Pracovní skupiny pro kvalitu ve zdravotnictví Redakční rada – příprava internetových stránek se zaměřením na oblasti kvality – priority MZ ČR Redakční rada – příprava internetových stránek se zaměřením na oblasti kvality – priority MZ ČR Plány a představy v oblasti ošetřovatelské péče Plány a představy v oblasti ošetřovatelské péče

Návrh na strukturu stránek serveru kvality - SOP  Definice a pojmy v kvalitě ošetřovatelské péče  Profesní organizace, které vydávají standardy (odkazy na jejich webové stránky včetně zahraničních) např. ČAS - Ošetřovatelské péče ČAS - Ošetřovatelské péče UNIPA - Porodní asistentce UNIPA - Porodní asistentce UNIFY - Fyzioterapie UNIFY - Fyzioterapie a další a další  Výzkumné úkoly IGA MZ zaměřené na řešení kvality ošetřovatelské péče IGA MZ ČR NO – „Standardizace OP….“ (1998) IGA MZ ČR NO – „Standardizace OP….“ (1998) IGA MZ ČR IZ – 3192 – 3 „Stanovení metody optimalizace pracovního času sester lůžkových oddělení“ (1995 – 1997) IGA MZ ČR IZ – 3192 – 3 „Stanovení metody optimalizace pracovního času sester lůžkových oddělení“ (1995 – 1997) IGA MZ ČR NO SFN – „Integrovaný program managementu kvality českých fakultních nemocnic“ – řešení ošetřovatelských standardů a jiné IGA MZ ČR NO SFN – „Integrovaný program managementu kvality českých fakultních nemocnic“ – řešení ošetřovatelských standardů a jiné

Návrh na strukturu stránek serveru kvality - SOP  Standardy zaměřené na strukturu (standardy profese) – odkazy na legislativu zákon č. 96/2004 Sb., zákon č. 96/2004 Sb., vyhláška 423/2004 Sb., vyhláška 423/2004 Sb., vyhláška 424/2004 Sb., vyhláška 424/2004 Sb., nařízení vlády č. 463/2004, nařízení vlády č. 463/2004, vyhláška č. 39/2004 Sb., vyhláška č. 39/2004 Sb., Metodický pokyn - Koncepce ošetřovatelské péče ČR Metodický pokyn - Koncepce ošetřovatelské péče ČR Ošetřovatelský procesOšetřovatelský proces  Metodický pokyn pro řízení ošetřovatelské péče

Návrh na strukturu stránek serveru kvality - SOP  Standardy zaměřené na proces  Metoda Vzor standardu (metoda DySSSy) Vzor standardu (metoda DySSSy) Vzor standardního postupu (využít výsledků grantů IGA) Vzor standardního postupu (využít výsledků grantů IGA)  Odkazy na webové stránky ZZ (příklady dobré praxe) Kdo bude mít zájem? Kdo bude mít zájem?

Návrh na strukturu stránek serveru kvality - SOP  Standardy zaměřené na výsledek  Cílem je benchmarking PádyPády Standardní postup Standardní postup Metodika sběru dat Metodika sběru dat Metodika hodnocení rizika pacienta Metodika hodnocení rizika pacienta DekubityDekubity Standardní postup Standardní postup Metodika sběru dat Metodika sběru dat Metodika hodnocení rizika pacienta Metodika hodnocení rizika pacienta

Diskuse  Návrhy na další doplnění.... Umístění odkazů na zajímavé téma v oblasti kvality Umístění odkazů na zajímavé téma v oblasti kvality Vytvoření sítě spolupracovníků, dopisovatelů Vytvoření sítě spolupracovníků, dopisovatelů Vědecké podklady pro tvorbu Vědecké podklady pro tvorbu standardů a spolupráce vědecké obce s profesními společnostmi  Pomoc a rady jsou vítané

Informace o činnosti akreditační komise MZ  Připravujeme informace na Internet Statut AK - aktualizace Statut AK - aktualizace Seznam stálých členů AK - 32 Seznam stálých členů AK - 32 Rámcové programy specializačního vzdělávání Rámcové programy specializačního vzdělávání Seznam akreditovaných kvalifikačních a certifikovaných kurzů Seznam akreditovaných kvalifikačních a certifikovaných kurzů Metodický pokyn pro přípravu certifikovaného kurzu Metodický pokyn pro přípravu certifikovaného kurzu  Specializační vzdělávání – Kamila Kaletová –  Akreditační kvalifikační a certifikované kurzy – PhDr. Václav Vlček, CSc. – tajemník AK –

Změny na Internetových stránkách veřejnost/nelékařská povolání veřejnost/nelékařská povolání RegistraceRegistrace AkreditaceAkreditace Kontakty na profesní organizace – aktualizace Kontakty na profesní organizace – aktualizace Porady – termíny, program, zápis Porady – termíny, program, zápis Archiv – návrh na nové řešeníArchiv – návrh na nové řešení Přehled kvalifikačních vzdělávacích programů, kterým bylo vydáno souhlasné stanovisko MZ Přehled kvalifikačních vzdělávacích programů, kterým bylo vydáno souhlasné stanovisko MZ Projekty IGA Projekty IGA Využití kapitoly určené pro rozvoj ošetřovatelstvíVyužití kapitoly určené pro rozvoj ošetřovatelství

Náhled na webové stránky MZ pro odbornou veřejnost/výzkum a vývoj

NR - Aktuální problémy ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů   zajištění péče efektivním a přijatelným způsobem ohroženým skupinám např. o staré lidi, děti s vrozenými vadami, mentálně postižené, kulturní a etnické skupiny aj.,   snižování negativních účinků nových zdravotnických technologií na adaptační schopnosti jednotlivce nebo rodin s akutními nebo chronickými zdravotními problémy,   vývoj integrujících metodologií výzkumu z hlediska holistického pojetí člověka, jeho rodiny a životního stylu.

NR - Aktuální problémy ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů  Cíl: Zlepšit péči o zdraví z hlediska celostního pojetí člověka v oborech ošetřovatelství a nelékařských povolání, přispět k rozvoji teorie a vědecké baze poznatků o ošetřovatelství a nelékařských povolání, zdokonalovat a rozšiřovat vědomosti v souvislosti s poskytováním kvalitní péče v multioborovém týmu profesionálů, rozvíjet zkušenosti zkoumaných jevů v mezinárodním kontextu.

Mezinárodní den sester 12. květen 2007  Mezinárodní asociace sester ICN – vyhlásila téma k oslavě Mezinárodního dne sester  MZ má zájem zvýšit informovanost sester o těchto aktivitách a proto jsme zajistili překlad informačních materiálů a umístili je na webových stránkách MZ  Informační balíček – Podpora pozitivního pracovního prostředí, je určen manažerům, pracovníkům v první linii, vedoucím pracovníkům, profesním asociacím anebo regulačním orgánům  Inspirace pro téma konferencí

MZ ČR a ČAS oslaví Mezinárodní den sester společně