1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Facility management ČSN EN
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
International Geosynthetics Society - Česká republika
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Automobilní a dopravní systémy
Digitální učební materiál
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Normy, vznik, vlastnosti
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský,
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Zkušenosti z použití TSI za subsystém Řízení a zabezpečení V ÝZKUMNÝ Ú STAV Ž ELEZNIČNÍ, a.s. Obsah:  Použité.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Školení CDV CEN pr EN Funkce a vlastnosti retroreflexních folií z hlediska uživatelů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský,
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Certifikace výrobků Ing. Pavel Kudrna
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2017/18
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Konstrukční dokumentace
Technická grafika Normalizace.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Pravidla citování v absolventské práci
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2019/20
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská harmonizovaná norma a příloha ZA Cesta B: Evropské technické schválení (ETA)

2 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN CEN vytvořil soubor norem podle požadavků mandátu Evropské komise: F „dopravní značky“ F „prosvětlované dopravní majáčky” F „Směrové sloupky a odrazky” F „Systém řízení výroby” F „Počáteční zkouška typu” F pr „Optických vlastnosti retroreflexních folií“ F (ČSN EN “Proměnné dopravní značky”)

3 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN Předmět normy: F nové trvalé SDZ F nereflexní a retroreflexní folie (pouze technologie skleněné balotiny, odkaz na ETA pro mikroprizmatické folie v čl.4.2) F prosvětlované a osvětlované SDZ

4 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN Publikováno CEN 11/ Publikováno v ČR 11/ datum stažení verze 2001/ /2012 (konec souběhu verzí 2001 a 2007 s tím, že CE značení může být jednotlivými členskými státy vyžadováno na národní úrovni dříve)

5 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN Třídy retroreflexních folií (čl.4): Třída RA 1 a RA 2 Barva třídy CR1 a CR2

6 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN CE značení

7 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN Systém řízení výroby pro výrobce SDZ - SŘV podle ISO 9001 je přijatelný - Notifikovaná osoba však kontroluje specifika pro výrobu SDZ

8 CE značení pro SDZ Školení CDV ČSN EN Počáteční zkouška typu F Výrobce SDZ – držitel CE pro hotové SDZ F Dodavatel: Výrobce dílů SDZ (např.folie) a držitel CE F Kaskádová zkouška

9 CE značení pro SDZ Školení CDV ETA pro mikroprizmatické folie F‘Common Understanding of Assessment Procedures’ (CUAP) sumarizuje zkušební metody a stávající požadavky jednotlivých členských zemí (EU/CEN) FETA (CE značka) je vydávána na základě vyhovění CUAP FUmožňuje uvedení produktu na trh EU

10 CE značení pro SDZ Školení CDV Obsah CUAP Povinné zkoušky F Barva a činitel jasu F Retroreflexe F Náraz F Trvanlivost (zrychlené a přirozené umělé stárnutí) Volitelné zkoušky (nepovinné) F Mohou být požadovány členskými státy pro uvedení produktu na jejich trh F Fluorescence F Kontrast F Tepelná stabilita F Prostup světla (pro průsvitné folie)

11 CE značení pro SDZ Školení CDV Zavedení CUAP Členské státy definují svoje požadavky výběrem příslušných zkoušek a výkonnostních tříd Německo: Retroreflexe podle DIN 3B Teplotní stabilita 65°C Svítivost Třída L2 Řecko: Retroreflexe podle řecké třídy 3A or 3B Teplotní stabilita 80°C Svítivost třída L1 Barevný kontrast příklad

12 CE značení pro SDZ Školení CDV Zavedení CUAP F Členské státy EU mohou jednoduše definovat třídu 3 na základě CUAP F CUAP definuje též kolorbox pro fluorescentní barvy F Všechny národní předpisy by měly být v souladu s CUAP