Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Steroidy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Biochemie ve výživě- tuky

Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami (ve vodě jsou nerozpustné) Funkce tuků v těle: - zdroj energie pro výkony nad cca 20 min.střední intenzitz (okolo 65%Tf max.) - zásobárna energie- 1g tuku obsahuje 38 kJ energie - tepelná izolace+ mechanická ochrana orgánů - výstavba buněčných membrán - zásobárna vitamínů A,D,E,K - nervová soustava- tuková myelinová pochva izoluje nervové výběžky - základ pro tvorbu steroidních hormonů - tuková vrstva na pokožce brání proti vysušení nebo proti nadměrné vlhkosti Biochemie ve výživě- tuky

1/ Podle zdroje v potravě: -živočišné- maso, mléko, mléčné výrobky -rostlinné- olejniny (řepka, slunečnice, kokos, olivy, palma olejová), ořechy, semena 2/ Podle konzistence: - kapalné- obecně jsou pro výživu vhodnější- viz řepkový olej -tuhé- sádlo, ztužené tuky 3/ Podle výskytu: -zjevné- viz. výše -skryté- například tuk v mléce (u plnotučného min. 3,5% objemu) Rozdělení tuků

95 % přijatých tuků jsou takzvané triacylglyceroly, které dělíme: -Nasycené mastné kyseliny (SFA) -Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) -Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) -Transmastné kyseliny (TFA) Zbylých 5% tvoří cholesterol. Typy tuků ve výživě

Nasycené mastné kyseliny (SFA): -Neobsahují dvojnou vazbu mezi uhlíky C-C -Zdrojem jsou především živočišné tuky+ palmový, kokosový olej, kakaové máslo -Jejich příjem v potravě by neměl převýšit 30% všech tuků v potravě -Zvyšují hladinu LDL cholesterolu, který ucpává cévy a zvyšuje riziko onemocnění oběhového systému (infarkty, mrtvice, plicní embolie, žilní trombózy…) -Jsou odolnější proti přepalování a žluknutí- a navíc jsou levné- proto jsou využívány ve fastfoodech Dělení triacylglycerolů

Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA): -Mají 1 dvojnou vazbu mezi uhlíky (C=C) -Zdrojem jsou rostlinné oleje a ořechy (sezamový, řepkový, olivový)- viz. tabulka Dělení triacylglycerolů

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA): - Mají alespoň 2 dvojné vazby mezi uhlíky (C=C=C) -Dělí se na N-3 (omega 3) a N-6 (omega 6) mastné kyseliny Omega 3 -Obecně jich je v potravě málo- měli bychom je přidávat ve formě potravinových doplňků -Zdrojem jsou tučné mořské ryby, ořechy, semena -Mají protizánětlivé účinky Omega 6 -Vyskytují se ve svalovém tuku (proto jich mají lidé jedící maso ve stravě dost) a v pupalkovém nebo brutnákovém oleji -Při předávkování mohou vyvolávat záněty! Dělení triacylglycerolů

Cholesterol je pro lidské tělo nezbytná látka, protože: -Podílí se na stavbě buněčných membrán -Tvoří se z něj žlučové kyseliny (nezbytné pro trávení tuků) -Tvoří se z něj vitamín D (po ozáření UV paprsky) -Tvoří se z něj steroidní hormony Cholesterol si částečně syntetizuje tělo v játrech (2/3), částečně jej přijímáme v potravě (1/3)- doporučená denní dávka je 300 mg. Jsou 2 formy cholesterolu: -tzv. hodný cholesterol (HDL)- čistí cévy od usazenin -Tzv. zlý cholesterol (LDL)- způsobuje usazování tzv.aterosklerotických plátů v cévách, což zvyšuje riziko infarktů, mrtvic… Podle posledních průzkumů není cholesterol takovým strašákem, jak se myslelo. Jeho usazování v cévách je spojeno s vysokou spotřebou bílého cukru a bílé mouky, které v cévách tvoří zánětlivá ložiska a to je předpoklad pro ucpávání cév. Hladina cholesterolu v krvi je zjišťována (spolu s hladinou glukózy) při každém vyšetření krve. Při vysokém cholesterolu je pacient léčen léky ze skupiny statinů. Nebo může být snížena přírodními látkami- tzv. fytosteroly (olivy, ořechy, zelenina). Cholesterol

 Poměr tuků v potravě by měl být následující: Nasycené MK 25%- Mononenasycené MK 50%- polynenasycené MK 25% Vyvarovat bychom se měli transmastných kyselin (TFA) !!! Transmastné kyseliny: -Vznikají technologickou úpravou tekutých tuků- nepř. Při ztužování, nebo při přepalování nasycených tuků- např. grilování vepřového masa -Jsou karcinogenní- mohou přispět k rozvoji rakoviny- především u tlustého střeva (ČR je ve výskytu této rakoviny 1.na světě!!!) -Málo se ví, že TFA se vyskytují např.v polevách (musli tyčinky, cukrářské výrobky) nebo v náplních oplatek atd. Dělení triacylglycerolů