SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Advertisements

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_225.NEJ.34 Brüder Grimm.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_27.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Metodický list: Vyjmenovaná slova po „B, L, M“ - shrnutí Jazykové vzdělávání Jazyk: český Věk: 3. ročník ZŠ Anotace: Tato prezentace slouží k procvičování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Bratři Grimmové VY_32_INOVACE_XVI-B-03. Bratři Grimmové Jacob Wilhelm O Narodil se 1785 O Zemřel 1863 O Narodil se 1786 O Zemřel 1859.
Z ÁPIS DO 1. TŘÍDY Základní škola a Mateřská škola Litultovice, okres Opava, příspěvková organizace Litultovice č. 107, tel. : ,
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Nácvik vypravování pomocí PředEpisování větných vzorců
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
Člověk a jeho svět 2.ročník
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Pohádky, pohádkové postavy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Něco, co mohou napsat jen děti
Téma (název prezentace)
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NOC NEJEN S KNIHOU Školní rok 2015/ – ZŠ
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Anotace: učivo je určeno žákům 6. ročníku
Vycházky 2014 Rešovské vodopády sobota 15. února 2014.
OPVK 1.4 EU peníze školám NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice-Spořilov
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Děti odsouzených rodičů
Luna.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
POVĚST A BAJKA Literatura pro děti.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Něco, co mohou napsat jen děti
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
pedagogických pracovníků (NÚV).
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Počátky slovesného umění
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_Český jazyk
O Červené Karkulce Název : VY_32_inovace_10 - ČJ – O Červené Karkulce
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Transkript prezentace:

SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

CHARLES PERRAULT (1628 – 1703) - francouzský spisovatel, proslavil se jako jeden z prvních spisovatelů a vydavatelů pohádek POHÁDKY MÉ MATKY HUSY Kocour v botách, Modrovous, Oslí kůže, O perníkové chaloupce, Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka, Červená Karkulka, Paleček

PERRAULTOVY POHÁDKY

JACOB (1785 – 1863) a WILHELM (1786 – 1859) GRIMMOVÉ - sběratelé klasických lidových německých pohádek a mytologických příběhů POHÁDKY Sněhurka a sedm trpaslíků, Červená karkulka, Šípková Růženka, Jeníček a Mařenka, Popelka, Paleček, Vlk a sedm kůzlátek, Honza Hlupec, Husopaska, Kocour v botách, Princezna Myší kožíšek

POHÁDKY BRATŘÍ GRIMMŮ

TISÍC A JEDNA NOC středověká arabská anonymní sbírka lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů, která vznikala zhruba od 7. do 16. století všechny pohádky a příběhy jsou vypravovány během tzv. rámcového příběhu, jehož hlavními postavami jsou král Šahriár a dívka jménem Šahrazád Šahriár byl kdysi oklamán svou manželkou, která se v době jeho nepřítomnosti milovala se svými otroky. Nechal ji i otroky popravit a zanevřel na ženy, o kterých byl přesvědčen, že žádná z nich nevydrží být v manželství věrná. Oženil se proto každý den s jednou pannou, strávil s ní noc a ráno ji nechal popravit. Po třech letech tak nezbylo v jeho městě žádné děvče, se kterým by se mohl oženit. Když Šahrijár nakázal svému vezírovi (Šahrazádinu otci), aby mu přivedl další dívku, marně a se strachem z krále bloudil vezír městem. Když přišel domů, poznala jeho dcera, že má starosti. Otec jí vše vypověděl a ona se nabídla, že se stane královou další ženou. Její otec s tím nesouhlasil, ale Šahrazád se nedala odradit. Požádala však svou sestru, ať jejím jménem požádá krále, zdali mu večer smí vyprávět příběh. Šahrijár souhlasil, a tak Šahrazád vyprávěla králi po dobu tisíce a jedné noci příběhy, které byly tak dlouhé, že nikdy nekončily se svítáním, přičemž král byl vždy zvědav na pokračování. Když Šahrazád své vyprávění, během kterého porodila králi tři syny, dokončila, nechal ji Šahrijár pro její moudrost, věrnost a lásku k němu na živu.

POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI Pohádka o ebenovém koni Dobrodružství Sindibáda Námořníka Pohádka o Džaudarovi a jeho bratrech Alí Baba a čtyřicet loupežníků Pohádka o Abdalláhovi Zemském a Abdalláhovi Mořském Pohádka o Abú Kírovi a Abú Sírovi Aládín a kouzelná lampa

POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI

ZDROJE f9b12ed8c3d9 f9b12ed8c3d baba-a-ctyricet-loupezniku/ baba-a-ctyricet-loupezniku/