Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_18_2_Procvičujeme si čtení s pohádkami Číslo skupiny:1 Autor: Mgr. Alena Valachová Vzdělávací obor/Předmět/Téma::Jazyk a jazyková komunikace/Český jazyk a literatura/Jazyková výchova Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: procvičování čtení formou zábavných úkolů na téma pohádky, čtení s porozuměním, rozšiřování slovní zásoby, využití interaktivní tabule Ověřeno ve třídě: I. C Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 PROCVIČUJEME SI ČTENÍ S POHÁDKAMI

3 VYLUŠTI POHÁDKOVÉ POSTAVY
R _ M _ A _ S C _ P _S _ K K _ E _ Í _ E _ V _ CH _ M _ R _ A P _ J _ E _ K _ Č _ Č _ A Š _ A F L _ K Š _ A G E _ K _ J _N _Č _ K M _ Ř _ N _ A S _ Ě _ U _ K _ T _ P _S _ Í _ I

4 NAJDI DVOJICE, KTERÉ K SOBĚ PATŘÍ.
KŘEMÍLEK MANKA ŠTAFLÍK MAŘENKA RUMCAJS KOČIČKA JENÍČEK VOCHOMŮRKA PEJSEK ŠPAGETKA

5 DOPLŇ NÁZVY POHÁDEK. O červené ……….., Perníková ………… O kohoutkovi a …..., Čert a ………, O neposlušných …………,Hrnečku,…, Zvířátka a ……., O chytrém ……., Dařbuján a …..,Sůl nad ……..

6 ZMĚŇ SLOVA NA SLOVA OPAČNÁ
ošklivá princezna velký trpaslík chytrý Honza mladý král hodný drak bojácný rytíř pomalý kůň slabý obr hloupá liška krátká pohádka

7 OPRAV VĚTY Budulínek odnesl lišku do své nory.
Červená Karkulka snědla babičku. Jelen neposlechl Smolíčka. Jeníček a ježibaba přišli k perníkové chaloupce. Vlk neposlechl a pustil kůzlátka do chaloupky.

8 VYLUŠTI JMÉNA POHÁDKOVÝCH POSTAV.
NACEZPRIN MÍLEKKŘE ČEKLÍSMO PEŽLOUNÍK KAKARKUL TEKSKŘÍ BAŽIJEBA SALKARU DULÍBUNEK NÍKVOD ZELNÍKKOU RODĚJČACENI

9 ODDĚL SLOVA VE VĚTÁCH. KOLIK SLOV MÁ KAŽDÁ VĚTA?
Maminkajídaladokošíčkubábovku. Holčičkašlalesemkbabičce. Ucestynaničíhalzlývlk. Vlksivzalbabiččinybrýle. Poznali jste z jaké je to pohádky?

10 POZNÁŠ POHÁDKOVÉ BYTOSTI? VŠECHNA ZAČÍNAJÍ NA K.
R OU E Á M Í L O N A Š

11 KTERÉ SLOVO DO ŘADY NEPATŘÍ?
Karkulka, vlk, myslivec, babička, víla jelen, Smolíček, nora, prstíčky, jeskyňky fazole, Budulínek, babička, bubínek, housličky Rumcajs, Manka, Cipísek, parník, žaludy Jeníček, Mařenka, vlk, perníček, ježibaba

12 CO SE STANE, KDYŽ ZAPOMENEŠ PÍSMENO?
Rak má dvanáct hlav. Čarodějnice umí kozla. Znáš pohádku Úl nad zlato? Na zámku chovali krásné páky. Staré hady dali žebračce.

13 PŘIDEJ SLOVO, JAKÁ JE POHÁDKOVÁ BYTOST.
VODNÍK RUMCAJS DRAK KŘEMÍLEK BUDULÍNEK VÍLA KOČIČKA PRINCEZNA HONZA JEŽIBABA SMOLÍČEK KRAKONOŠ HURVÍNEK TRPASLÍK KARKULKA

14 SEŘAĎ VĚTY. Jeskyňky ťukaly na Smolíčka. Jelen ráno odešel na pastvu.
Smolíček zůstal sám doma. Jeskyňky Smolíčka unesly. Jelen Smolíčka zachránil. Smolíček jeskyňkám otevřel.

15 DOPLŇ SPRÁVNÉ SLOVO Bob a Bobek jsou ________ z klobouku.
Víla ___________ tancovala na louce. Maková ______ pomohla srnečkovi. Špagetka je delší než __________. Maxipes _________ patří Áje. V _______ chaloupce bydlí ježibaba.

16 ROZHODNI SPRÁVNĚ Škubánek je ( kocour, pes, kůň ).
Amálka je ( kočička, žabička, víla ). Pú je ( medvídek, koníček, vepřík ). Emanuel je ( pejsek, motýl, králík). Bajaja je (princ, kůň, žabák). Žofka je ( slepice, opice, žížala).

17 NYNÍ TI K LUŠTĚNÍ POMŮŽE MATEMATIKA
12 14 11 15 17 10 16 13 9 20-9=R 5+5=I 12+2=T 19-10=O 15-3=S 13+3=D 12+3=A 19-6=L 20-3=Š

18 všechno totiž o nich víme.
VYLUŠTILI JSTE? S T R A Š I D L O Strašidel se nebojíme, všechno totiž o nich víme. Bu, bu, bu, bu, bu, bu, já už se bát nebudu.

19 OKO, CO, VÍLA, OBR, BOBR, OBLOHA, ÁLA, ANO, OBAL
VYLUŠTI SI ČTYŘSMĚRKU OKO, CO, VÍLA, OBR, BOBR, OBLOHA, ÁLA, ANO, OBAL P O B A L H N Á K R D C V Í Y

20 CO VÁM VYŠLO? zbylo vám 7 písmen P O H Á D K Y

21 Proto čtěte hodně pohádkových knížek.
POHÁDKY V pohádkách vždy zvítězí dobro nad zlem, moudrost nad hloupostí, pracovitost nad leností. Proto čtěte hodně pohádkových knížek.

22 Texty, čtyřsměrka vlastní Obrázek – trpaslík
Obrázek – Karkulka Obrázek – koruna

23 Obrázek – jelen Obrázek – duchové
Obrázek – duchové


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google