Numizmatika PVH, která se zabývá vývojem platidel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,
Advertisements

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice.
Tematická oblast Pražský groš Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
Obchod, trh Základy hospodaření.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_4/20_ČLOVĚK A PŘÍRODA
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEMYSLOVCI.
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS 9.ROČNÍK ČESKÁ REPUBLIKA - ÚVOD
Opakujeme dějepis na II. stupni
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Česká hymna a její tvůrci
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
České země po husitských válkách
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Státní symboly České Republiky
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
Transkript prezentace:

Numizmatika PVH, která se zabývá vývojem platidel

Příklad odborné literatury

Numizmatika Pomocná věda historická, která se zabývá platebními prostředky. Název je z lat. „nummus“ = peníz Tato věda má starou tradici (sběratelství) O vývoji mince a měny psali už Pavel Stránský (O státě českém) a Bohuslav Balbín v 16. – 17. století. V 18. století se jí zabývali Gelasius Dobner, M. A. Voigt (napsal čtyřsvazkové německy psané dílo o vývoji českých mincí).

Numizmatika – vývoj měny obecně Monometalismus = oběh mincí pouze jednoho kovu (zlata nebo stříbra) Bimetalismus = oběh mincí z obou kovů současně Jazykem na evropských mincích byla latina – výjimkou na českých denárech v 10. stol. někdy některá česká slova, jinak české nápisy až v 16. století (př.: 1577 – Maley gross) Letopočty – občas od 13. stol. (v Dánsku), u nás r dukát Vladislava II. Ve střední Evropě už v době laténské a počátkem doby římské (3. stol př. n. l. – 1. století n. l.) 1. mince Keltové (odvozené z řeckých a římských) – zlaté (duhovky, duhové misky) nebo stříbrné – často dle nápisu označované jako BIATEC

Keltské mince – statéry a biateky Duhovka je lidový název pro zlaté keltské mince- statéry. Vyráběly se patrně v období od 3. do 1. století a nacházejí se v celé oblasti někdejší laténské kultury (od střední Francie přes Porýní, Bavorsko, Rakousko, Čechy až do Uher). Keltská mince BIATEC - (většinou stříbrná) - nejstarší použité nápisy na území bývalého Československa. Na reversu byl obvykle jezdec nebo různá reálná či mytologická zvířata (kanec, lev, kentaur), na aversu jedna nebo dvě hlavy. Poklad zlatých statérů (vpravo), originál BIATEC a jeho napodobenina v podobě slovenské pětikoruny.

Numizmatika – vývoj měny obecně Stříbrné mince – už před naším letopočtem v Římě stříbrný „denarius“ – DENÁR Římská libra přejata Karlem Velikým (karolínská libra), jinde byzantská libra či anglická libra (350 g stříbra). Vikingové – severská marka (hřivna – 216 g stříbra). Denáry se razily v Evropě do 13. století. Pak potřeba těžší stříbrné mince – GROŠE. Od 16. století potřeba těžší stříbrné mince – TOLAR. Od 17. století ražba měděných mincí a papírových platidel – bankovek (ve Švédsku od r. 1661, Anglii od r. 1694, habsburská monarchie – 1762 – tzv. bancozettel).

Numizmatika – vývoj měny obecně Zlaté mince – z Římské říše přešly do Franské říše za Merovejců, od 9. století obíhaly jen stříbrné. Zlaté mince opět v italských městech – Florencie r (florén), Benátky r (dukát). Ve 13. a 14. století se rozšiřují opět v Evropě. V Čechách za Jana Lucemburského r. 1325, v Uhrách za Karla Roberta z Anjou v této době také. Roku 1386 razí svaz rýnských měst tzv. „rýnské zlaté“ (3,39 g zlata). Postupně se ale určující stává zlato a ne stříbro – Anglie r přechází na „zlatý standart“. Florén Jana Lucemburského z r. 1325

Numizmatika – vývoj českých mincí Pravěk 1. mince u nás Bójové (Keltové) v době laténské (400 př. n. l. – 0) – zlaté a stříbrné statéry Středověk Denárová měna (955 – 1300) Měna Přemyslovců i Slavníkovců (mincovna v Praze, na Vyšehradě či v Olomouci). Od doby Přemysla Otakara I. další stříbrné mince – brakteáty (1210). Grošová měna (1300 – 1547) Začal razit Václav II., zároveň také vydal „horní zákoník“. 6 brakteátů = 1 groš, z 253 g stříbra (pražské hřivny) – razilo se 64 grošů (1 groš = 3,9 g stříbra) Razily se v Kutné Hoře a pak v Praze Od 14. století vedle toho zlatá mince (od r – Jan Lucemburský), dále za Karla IV. a za Jagelonců r Za husitství raženy groše z konfiskovaného kostelního majetku – tzv. „kalíšky“ Za Habsburků se u nás používal „rýnský zlatý“ Ke konce tohoto období razí Šlikové v Jáchymově nové tolary (1520)

Stříbrné denáry Boleslava II. (vlevo nahoře), Oldřicha (vpravo nahoře), Přemysla Otakara I. (vlevo dole) a brakteat Přem. Otakara I. (vpravo dole)

Pražský groš Jana Lucemburského stříbro

Pražský groš Karla IV. (vlevo) a groš a peníz (drobná stříbrná mince) Jiřího z Poděbrad

Numizmatika – vývoj českých mincí Novověk Tolarová měna (1548 – 19. století) První razí Šlikové v Jáchymově (název dle údolí – něm. Tal – Taler – tolar), od roku 1548 přebírají Habsburkové – státní ražba. Mezitím několikrát zavedena zlatníková (krejcarová) soustava (drobné stříbrné) – platí se s ním do r Za Marie Terezie a Josefa II. vedle tolaru zavedena měděná grešle a krejcar. Také se začaly používat papírové peníze (bankocetle). Od 18. století se místo stříbrného razí měděný krejcar (dle hodnoty „trojník, šesták, sedmák, desetník“) Roku 1857 zavedeny zlatníky (zlatý) – 1 zlatý = 100 krejcarů. Kovové se nazývaly zlatníky, papírové zlatky (zkratka fl = florén). Korunová měna - od roku 1892 (zkratka K = Krone) – tím přechod v Rakousko- Uhersku na zlatý standart. 1 K = 0,304 g zlata. První republika převzala korunu = koruna československá – zkratka Kč Za války protektorátní koruny (německo-české nápisy). Po 2. svět. válce opět koruna československá – zkratka Kčs Po roce 1993 – koruna česká – zkratka Kč

Tolar (stříbro) Rudolfa II.

Tolar Fridricha Falckého (stříbro)

Krejcar Maxmiliána II. – 1567 (vlevo nahoře), grešle Marie Terezie (vpravo nahoře), krejcar – šesták Fran. Josefa I. (1849) a zlatník Fran. Josefa I. (1875)

10 korun československých – 1. republika

1000 korun československých – 1. republika (s portrétem Palackého)

Platidlo, kterým platili Židé za války v Terezíně

Protektorátní koruny (vlevo Petr Parléř, vpravo sv. Václav)

Protektorátní koruna

Koruny československé po 2. sv. válce

Československá koruna (1950) ještě před měnovou reformou r. 1953

Koruna československá (1958) - nejznámější mince z doby socialismu - po měnové reformě

Československá tříkoruna z konce 60. let

Československá desetikoruna platila v ČSFR v letech

Numizmatika - test 1. Uveď alespoň tři rčení, části říkadla či písně, kde s vyskytuje název nějaké historické mince. 2. Uveď tři autory, kteří psali o mincích či se zabývali numizmatikou. 3. Vysvětli pojem „bimetalismus“? 4. Od kterého století se u nás objevují nápisy na mincích v češtině a odkdy letopočty? 5. Jak se nazývaly u nás keltské mince různými způsoby, jaký nápis na nich býval? 6. Z jakého kovu obíhaly v Evropě peníze v 10. století? 7. Který panovník a kdy začal u nás razit zlaté mince?

Numizmatika – test - pokračování 8. Který panovník začal u nás razit denáry a kdy u nás trvala denárová měna? 9. Od roku 1210 razil Přemysl Otakar I. zvláštní stříbrné mince. Jaké? 10. Kdo a kdy začal u nás razit groše? Kolik grošů se razilo z pražské hřivny = z 253 g stříbra? 11. Kdo začal první razit tolary, kdy a kde? 12. Čemu se v numizmatice říkalo „kalíšky“? 13. Co to byly bankocetle, kdo a kdy je u nás zavedl? 14. Jak se nazývala drobná stříbrná, později měděná mince, kterou se platilo v době tolaru? 15. Jaká měna se zavedla v Rakousko – Uhersku r a jakou měla zkratku? 16. Čím byly zvláštní naše koruny v letech 1939 – 45?

Numizmatika – test - řešení 1. Uveď alespoň tři rčení, části říkadla či písně, kde s vyskytuje název nějaké historické mince. – Já jsem malý koledníček, přišel jsem k vám pro troníček, držgrešle, smrdí krejcarem, pro krejcar si nechá vrtat koleno, kolo kolo mlýnský, za 4 rýnský, sekera je za dva zlatý a topůrko za tolar, nedám za to zlámanou grešli, pár šestáků atd. – 3 body 2. Uveď tři autory, kteří psali o mincích či se zabývali numizmatikou. – Pavel Stránský, Bohuslav Balbín, Gelasius Dobner, M. A. Voigt. – 3 body 3. Vysvětli pojem „bimetalismus“? - V zemi obíhají mince ze dvou kovů (Ag a Au) – 1 bod 4. Od kterého století se u nás objevují nápisy na mincích v češtině a odkdy letopočty? – Od 16.stol. – 1 bod 5. Jak se nazývaly u nás keltské mince různými způsoby, jaký nápis na nich býval? – Duhovky, duhové misky, statéry, BIATEC – 3 body 6. Z jakého kovu obíhaly v Evropě peníze v 10. století? – Ze stříbra – 1 bod 7. Který panovník a kdy začal u nás razit zlaté mince? – Jan Lucemburský r – 2 body

Numizmatika – test – pokračování řešení 8. Který panovník začal u nás razit denáry a kdy u nás trvala denárová měna? – Boleslav I., 955 – 1300 – 3 body 9. Od roku 1210 razil Přemysl Otakar I. zvláštní stříbrné mince. Jaké? – Brakteaty – 1 bod 10. Kdo a kdy začal u nás razit groše? Kolik grošů se razilo z pražské hřivny = z 253 g stříbra? – Václav II. R. 1300, 64 grošů – 3 body 11. Kdo začal první razit tolary, kdy a kde? – Šlikové r v Jáchymově – 3 body 12. Čemu se v numizmatice říkalo „kalíšky“? – Stříbrné groše ražené ze zkonfiskovaného kostelního majetku za husitství. – 2 body 13. Co to byly bankocetle, kdo a kdy je u nás zavedl? – Papírové peníze, Marie Terezie r – 3 body 14. Jak se nazývala drobná stříbrná, později měděná mince, kterou se platilo v době tolaru? – Krejcar – 1 bod 15. Jaká měna se zavedla v Rakousko – Uhersku r a jakou měla zkratku? – Koruna (Krone) –K – 2 body 16. Čím byly zvláštní naše koruny v letech 1939 – 45? – Německo – české – 1 bod

Použitá literatura Hlaváček, Ivan; Kašpar, Jaroslav; Nový, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Praha: Nakladatelství Svoboda, Hlinka, Bohuslav; Radoměrský, Pavel. Peníze celého světa. Praha: Nakladatelství Mladá fronta, Použité obrázky: Alton_B_Hoard.jpg?uselang=cs – poklad staterů- Británie (Keltové) – 1. stol. n. l., uvolněno – osoba se vzdala autor. práv – str.5 Alton_B_Hoard.jpg?uselang=cs selang=cs – Bitaec + slovenský 5 koruna – volné dílo – str. 5 selang=cs 5.jpg?uselang=cs – florén Jana Lucemburského – autor ACOMA - str jpg?uselang=cs g=cs – 1Kčs – z doby socialismu – autor uvolňuje jako volné dílo – str g=cs Fota autora