Bezpečnější aplikace – učiteli i žáky v jednom Katarína Pavlíková, KC Nymburk Richard Hanus, KC Ml.Boleslav Jana Kopuneczová, KC Hradec Kr. Laxus / Semiramis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

Život je jako cesta vlakem…
Jak stárnu,více si vážím ženy nad 40 let. Jen několik příkladů, proč
Označeno za nejlepší roku Jestli si myslíš, že snad nejsi šťastný, podívej se na ně...
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Z KÁČKA DO L É ČEBNY „DLOUHÁ“ CESTA AT KONFERENCE – , SEČ Zuzana Hrdličková K-centrum Mladá Boleslav, Semiramis o.s.
Ponoř se do modra ….
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Citáty O LÁSCE.
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
Moudrost h usí Kladli jste si už někdy otázku, proč husy na svých dlouhých cestách létají vždycky ve formacích ve tvaru V? Jak se často stává, můžeme.
Zlepšování jakosti.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
Internetový portál AT Konference 2011 Filip Škuta.
FACEBOOK - anketa ( © 2010 Načítání…
Jak vést diskuzi Zásady – rady - nebezpečí Výhody diskuze Společné dopracování se výsledku Společné dopracování se výsledku Odstranění pochybností a.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Sociální práce s rodinou 3
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Patronus 9/06 Madam Pomfrey, prof. McGonagallová, prof. Snape od Veni.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Pár jde do lesa. Ona: Mám takový blbý pocit, že mě chceš přefiknout
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 20_Lidé kolem nás
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Ne že by se mi líbily rozhovory v takovýchto momentech
Zkuste říct Hudba:Michal Tučný Chtěl bych být medvídkem.
Mária Grycová dobrovolnice Slezská diakonie Středisko Bethel Karviná.
Ambivalence sociální práce (Dilema mezi pomocí a kontrolou)
Jaký je naše tělo Kontrola
Snape ve svém kabinetu od Patrounus 13/06. Rozhovor s profesorkou Prýtovou 1.Já je vaše nejoblíbenější kouzelná bylina? Asi bych měla říct madragoru,
Jak na bezpečný internet?
2012 / 2013 Psychologie Komunikace Zuzana Psychologia.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Pracovní resocializace uživatelů návykových látek Peer workers v projektu FIXPOINT Mgr. Simona Poláková, Mgr. Jan Skopec AT konference, Seč.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Modrý kříž v České republice
Žákovský parlament – I. stupeň
Jak stárnu, více si vážím žen nad 40 let. Jen několik příkladů, proč.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
SLOVENSKO 2016.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
O spolupráci terénních programů různého zaměření
KLIMA TŘÍDY.
Měření subjektivní kvality života a míry zotavení
Jak stárnu, více si vážím ženy nad 40 let. Jen několik příkladů, proč
JSEM MEZI 7 % Regina Brett, novinářka z clevelandského deníku The Plain Dealer, spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za léta 2008 a 2009, napsala.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pokročilé metody speciální pedagogiky
Ach ty naše krásné ženy.
Transkript prezentace:

Bezpečnější aplikace – učiteli i žáky v jednom Katarína Pavlíková, KC Nymburk Richard Hanus, KC Ml.Boleslav Jana Kopuneczová, KC Hradec Kr. Laxus / Semiramis

-Používej vždy čistou „buchnu“ ! -- Ber si od nás HR materiál! -- Proč nedesinfikuješ místo vpichu? -- Konzelína není na čištění naušnic! -- Opasek místo škrtidla? To není fakt vono! -- Voda z WC? Těch bakterií! Tumáš ampuli! -Ať tě ani nenapadne si rozdělávat heroin s citronem co se válel u popelnice! -Ukaž lžíci! No ta je teda jetá… -- Proč nepoužíváš náš kontejner?

Pracovník se poctivě snaží zdůrazňovat důležitost používání Harm reduction zásad. Opakování je matkou moudrosti, ale po letech m ůžeme mít tendenci z abíhat do stereotypů. Je mnohdy obtížné mít t olik fantazie a invence, a bychom dokázali se s tejnými klienty mluvit o stejných tématech JINAK… ALE JAK? Žádný učitel p řece neučí celé ročníky s tejnou látku dokola! Klient na vlastní žílu, játra či kůži zjistí, že ony „Harm reduction zásady se mu opravdu vyplácí dodržovat – či spíše nedodržování se může krutě vymstít. HR materiál má v programech zadarmo, tak proč by si nenafasoval. Když však slýchá po léta stejné informace, jeho ostražitost otupí. Mnohdy jej to už i trochu štve: „Aha, ty vaše čtyři zásady…“ Naši „žáci“ nám za ta léta DOSPĚLI. Leccos se už stihli naučit…

Když jsme do našich programů zavedli novinku (např. sterimixové sady), výrazně to oživilo Komunikaci a zájem klientů. Podařilo se nám díky tomu např. akcentovat pozornost na Akt přípravy drogy k aplikaci… Jenže novinek není tolik, abychom si jimi v naší učitelské roli Pomáhali do nekonečna…

Napadlo nás, že je na čase při komunikaci u výměny opustit stereotypní role „učitel-žák“. Intervenční témata u výměny stojí za to posunout do pozice, kdy je náš klient naším partnerem. On respektuje fakt, že díky zásadám bezpečné aplikace opravdu snižuje rizika a není jen konzumentem našeho mentorování. My respektujeme, že naši klienti jsou učenliví, o bezpečnějších způsobech braní přemýšlejí a dokážou již i sami, bez našich zažitých pouček, zásady Harm reduction aplikovat a modifikovat dle jejich vlastních nápadů a potřeb…

Proč jsme se rozhodli pro podobný výzkum? K-centra NBK, HK, MB Kontakt s klienty, kteří využívají služeb dlouhodobě se stával stereotypním Vyvstávaly otázky, zda informace o bezpečnějším užívání vlastně chtějí slyšet? Chtěli jsme zjistit, zda jsou klienti dostatečně informováni Jakým způsobem postupují oni?

Cíle výzkumu Zjistit jak jsou naši klienti informováni o HR Dozvědět se z praxe něco o specialitách a vlastních stylech užívání Nabourat stereotyp v kontaktu HR služeb

Metody výzkumu Polostrukturovaný rozhovor Vytvořena baterie otázek, instrukce výzkumníkům Zúčastněné pozorování Dlouhodobě zaznamenávány informace o kontaktech s klienty, včetně statistických údajů

Baterie otázek 1 Věk: Pohlaví: Primární droga: Doba užívání: Doba využívání Káčka: Které z tvrzení je Ti nejbližší: O bezpečnějším užívání a snižování rizik při IV aplikaci jsem neslyšel/a O bezpečnějším užívání už jsem slyšel/a, ale nezajímá mě to – chci si to dělat po svém. O bezpečnějším užívání už jsem slyšel/a, zajímá mě to, ale mám se ještě co učit. Jsem mistr, nemám se v tomto ohledu co učit. Pokus se podrobně popsat, jak si přesně aplikuješ a co všechno k tomu potřebuješ. Co děláš, když některou z potřebných věcí nemáš (popř. jak nahrazuješ)?

Baterie otázek 2... Kde si nejčastěji aplikuješ?... V čem si dávku rozděláváš?... V čem a kde si schováváš nádobíčko?... Jakým způsobem a čím filtruješ?... Jak zajišťuješ hygienu při přípravě?... Udržuješ si nějak svoje nádobíčko? Jak?... Čím zaškrcuješ ruku?... Jakou preferuješ vodu z Káčka – lámací, či napichovací a proč?... Jakou vodu používáš když nemáš z Káčka?... Jaké filtry používáš když nemáš z Káčka?... Jak se staráš o své žíly?... Učil Tě někdo aplikovat, nebo ses to naučil sám/ sama?... Používáš někdy stejnou stříkačku opakovaně? Jestliže ano – proč?... Jak nakládáš s vlastní použitou stříkačkou? Jak ji likviduješ, kam ji ukládáš? Jak odděluješ čisté od špinavých?... Kde získáváš informace o novinkách ve způsobu aplikace (např. stericup)?... Co si myslíš o sdělování informací o bezpečném braní v K-centrech?... Jaké informace by jsi uvítal/ uvítala?... Máš nějaké svoje fígle jak nahrazovat materiál z KC a jak aplikovat co nejbezpečněji?

Co jsme se dozvěděli… Naši klienti jsou o HR poměrně dobře informov áni (s výjimkami), naše informace je sice úplně neotravují, ale zároveň mají pocit, že už je nic nepřekvapí. Náš nový styl je ale překvapil. Většina dotázaných klientů se snaží dbát o své zdraví, má pro to své strategie. Již málokdo je ochoten si dávat po ostatních. Málokdo ale tuší, že i sdílení nádobíčka je riziko! Informace z KC někdo vítá, někdo spíše snáší…, záleží na délce kariéry – ale i ti starší si chtějí povídat a sdílet své rozumy! Každý má svůj vlastní rituál a styl … někdy nás překvapilo, jak to našim „učitelům“ myslí… někdy nás šokoval opak…

Zajímavosti a fígle, které jsme se v roli žáků naučili…

Stericup v kontaktu s pervitinem koroduje…

Ustřižená „napichovací voda“ lze uzavřít a těsní lépe

Postup efektivního filtrování Sub o xonu

Filtrování přes „zpevněný“ filtr

Rozlišení „čistých“ od „špinavých“

Likvidace použité jehly

Kouření ze „žárovky“

Jak opracovat žárovku?

Kouzlo konzelínové

Jak vytahovat filtry „hygienicky“

Jak nahradit škrtidlo?

Škrtím, škrtíš, škrtíme…

DĚSNĚ VEDLE aneb: Kudy cesta opravdu nevede? Použití bublinkové sladké limonády k rozmíchání drogy Použití vody z kaluže k rozmíchání drogy

Tudy cesta také nevede: Rozdělávání drogy krví přímo při aplikaci

Co klient, to zdravotník…

Naši klienti sice Ameriku neobjevili… … ale pár zajímavostí jsme se dozvěděli, od lidí, se kterými jsme léta v kontaktu, a dosud se je nedozvěděli… …někdy sice šlo o pořádné úlety, ale o to vlastně nejde… …důležitější je, že téma intervencí při výměně se ve všech třech K-centrech najednou stalo jak pro nás, tak pro klienty atraktivním, zajímavým a plným chuti si povídat dlouhé minuty. Skončil pro nás čas „osob za katedrou HR“. Klienti v roli našich učitelů – šance na prohloubení kontaktního efektu práce a úspěšnějšího zásahu Harm reduction principy! A to hlavní na závěr!

Děkujeme za pozornost! Richard Hanus vedoucí K-centra Mladá Boleslav Bc. Jana Kopuneczová vedoucí K-centra Hradec Kr. Bc. Katarína Pavlíková, vedoucí K-centra Nymburk