Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální epidemiologie a determinanty konzumace alkoholu v ČR se zřetelem k dětem a mladistvým v evropském kontextu. Možnosti prevence Ladislav Csémy.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Ing.Miroslava Rýparová
Zadání případové studie
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Chudoba jako sociální problém
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty autor práce: (titul) Jméno a Příjmení vedoucí práce: (titul/y) Jméno a Příjmení (titul) (Vzorovou prezentaci.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
1 Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
- 4. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 22 – 23/ Alkohol – legální závislost.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Rizika ohrožující zdraví
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Zdravotní pojištění cizinců
Psychiatrická komorbidita u osob závislých na alkoholu
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
NDP aneb Národní akční plán
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Systém odměňování ve vybraném podniku
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád populační reprodukce logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Statistické srovnávání
Poptávka po zdravotní péči
Alkoholem a tabákem vše začíná
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Regulační funkce spotřebních daní
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Kontrola prací s cytostatiky
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty
Transkript prezentace:

Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová

Cíle výzkumu Získat validní poznatky o spotřebním chování české dospělé populace Určit rozsah zdravotně rizikového a škodlivého pití Analyzovat vztah mezi vybranými indikátory spotřeby alkoholu a základními demografickými proměnnými. Posoudit opatření, která by mohla účinně přispět k omezení zdravotních a sociálních škod působených alkoholem

Indikátory spotřeby alkoholu a demografické proměnné Indikátory spotřeby alkoholu: Frekvence pití alkoholu Průměrná roční spotřeba vyjádřená v litrech čistého alkoholu na osobu Preference druhu alkoholického nápoje Denní spotřeba alkoholu v gramech Kategorie konzumentů dle průměrné denní spotřeby Nárazové pití nadměrných dávek alkoholu Hlavní demografické proměnné: Pohlaví, věková kategorie, úroveň vzdělání, typ bydliště (město venkov)

Frekvence pití alkoholických nápojů podle pohlaví

Průměrná roční spotřeba alkoholu vyjádřená v litrech čistého alkoholu na osobu

MužiŽenyCelkem Registrova ná spotřeba dle ČSÚ (2011) Pivo 7,2 65 % 1,6 39 % 4,3 58% 4,8 Víno 2,4 22% 2,0 49% 2,2 30 % 2,2 Lihoviny 1,4 13% 0,5 12% 0,9 12% 2,8 Celkem 11,0 100% 4,1 100% 7,4 100% 9,8 Spotřeba v litrech podle druhu nápoje a pohlaví – srovnání s registrovanou spotřebou dle ČSÚ

Průměrná denní spotřeba alkoholu vyjádřená v gramech Spotřeba vyjádřená v gramech alkoholu denně je jen jiným vyjádřením spotřeby v litrech na osobu a rok z předchozí tabulky. Tento přepočet je uveden vzhledem k tomu, že se v literatuře často udává denní spotřeba v gramech a také doporučení spotřeby přípustné z hlediska zdravotních rizik se obvykle udávají v gramech. Limity bezpečné spotřeby nejsou jednotné. Nejčastěji se jako přípustná dávka udává 20 gramů denní spotřeby pro ženy a 40 gramů pro muže WHO).

Typ konzumenta podle průměrné denní dávky a zdravotně přípustných limitů WHO Demografické charakteristiky Abstinující (Celoživotní a v posl. roce) Pití v mezích zdravotně přípustných limitů (Mírné pití) Rizikové pitíŠkodlivé pití Celkem13,4972,536,947,05 Pohlaví Muži10,8172,137,719,90 Ženy16,0372,916,724,33

Nárazové pití nadměrných dávek alkoholu (Heavy episodic drinking)

Pyramida konzumentů alkoholu 4,8 % 16,0 % 48,6 % 30,6 % Problémoví konzumenti (včetně závislých) Konzumenti s vysokým rizikem Konzumenti s nižším rizikem Abstinující a umírnění konzumenti

Potřeba vyhledat odbornou pomoc kvůli problémům s alkoholem Demografické charakteristiky Uvažoval/a o vyhledání odborné pomoci Vyhledal/a odbornou pomoc Celkem22 (1,2 %)8 (0,4 %) Pohlaví Muži14 (1,8 %)6 (0,8 %) Ženy 8 (1,0 %) 2 (0,25 %)

Zjišťuje lékař jak pijí dotázaní a dává rady k omezení pití? Demografické charakteristiky Lékař se dotazoval na pití alkoholu Lékař doporučil omezit nebo zanechat pití alkoholu Četnost v % Celkem33,618,60 Pohlaví Muži36,4810,84 Ženy30,716,32 Věková skupina ,524, ,195, ,4912, ,5312,40

Souvislost mezi pitím alkoholu a kouřením

Shrnutí a závěry 15 % dospělé populace jsou velmi častí konzumenti alkoholu (pití denně nebo obden), naproti tomu trvale (celoživotně) abstinuje jen 2,5 % dospělých. Průměrná roční spotřeba je 7,4 l čistého alkoholu, resp. 8,6 l pokud nezahrneme abstinenty. Časté pití nadměrných dávek udává 18 % dotázaných (muži 28 %, ženy 8,6%). 16 % dospělých lze považovat za konzumenty v vysokým rizikem a 4,8 % jsou problémoví pijáci. Problém s alkoholem si připouští jen 1,2 % dotázaných a odbornou pomoc vyhledalo jen 0,4 %. Lékaři u třetiny respondentů zjišťovali jejich konzumní zvyklosti a více než 8 % doporučili omezit pití alkoholu.

Shrnutí a závěry Pití alkoholu má silný vztah ke kouření tabáku. Dochází tedy ke kumulaci zdravotních rizik. Doporučení: Snížit dostupnost alkoholu rozumně zvolenými regulačními opatřeními (cena, prodejní místa). Zavádět programy časné intervence do oblasti primární zdravotné péče. Zvýšit ochranu dětí a mládeže. Věnovat větší prostředky na programy podpory zdraví a na prevenci.

Děkuji za pozornost!