Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období 2013 - 2014 6. konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Koncepce péče o staré občany
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Stop násilí ve vztazích
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Výbory a pracovní skupiny
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik 22. října 2012 Poslanecká sněmovna PČR Libuše Bělohlávková předsedkyně pracovní skupiny pro národní dokumenty BOZP a pro úrazové pojištění Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci

Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Stálý poradní orgán vlády ČR v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci Zřízena vládou České republiky usnesením vlády č.858 ze dne 3. září Řídí se Statutem a Jednacím řádem, zasedá minimálně 4 x do roka.

. Připravuje a schvaluje návrhy a doporučení k provádění a pravidelnému hodnocení plnění Národní politiky bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci. Projednává a doporučuje vládě základní koncepční směry postupu vlády při prosazování větší míry koordinace činnosti a spolupráce všech orgánů veřejné správy a dalších institucí v oblasti BOZP. Projednává a doporučuje změny a doplňky návrhů materiálů připravených k projednání v příslušných orgánech Evropské unie a ostatních mezinárodních institucích, týkající se oblasti BOZP. Hlavní oblasti činnosti Rady vlády

Rada vlády v rámci své činnosti projednává a doporučuje změny resortních koncepcí v oblasti BOZP, projednává a doporučuje priority ve výzkumu, identifikuje aktuální problémy v oblasti BOZP, projednává a doporučuje vhodná opatření v zaměření plánů prevence rizik a sleduje jejich plnění, hodnotí účinnost přijímaných preventivních opatření v oblasti prevence rizik při práci a doporučuje jejich změny a doplňky.

Složení Rady vlády 28 členů předseda – ministr práce a sociálních věcí 9 náměstků ministrů resortů generální inspektor Státního úřadu inspekce práce předseda Českého báňského úřadu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost předseda Českého statistického úřadu 5 zástupců zaměstnanců 5 zástupců zaměstnavatelů 4 nezávislí odborníci v oblasti BOZP

Pracovní orgány Rady vlády Stálé výbory pro technickou bezpečnost pro legislativu pro vzdělávání a výzkum pro sociální a zdravotní problematiku Pracovní skupiny pro národní dokumenty BOZP a úrazové pojištění pro aktualizaci seznamu nemocí z povolání

Národní politika BOZP - návrh byl připraven Radou vlády pro BOZP se zřetelem na Strategii EU pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci pro období přijata usnesením vlády č. 197 z 23. července Priority a cíle NP BOZP jsou rozpracovány do konkrétních úkolů -

Strategické cíle a nástroje národní politiky BOZP 1. Strategické cíle Národní politiky BOZP zabránit vysokým celospolečenským a hospodářským ztrátám způsobeným pracovními úrazy a nemocemi z povolání naplnit právo zaměstnanců na uspokojivé pracovní podmínky a kulturu práce a přispět ke zvýšení pracovní schopnosti každého pracovníka a předcházení předčasnému odchodu z trhu práce posílit konkurenceschopnost, produktivitu a zvýšení ekonomické výkonnosti zlepšováním podmínek práce a motivací zaměstnavatelů a zaměstnanců k podpoře hospodářského růstu a zaměstnanosti

2. Nástroje k uplatňování a prosazování Národní politiky BOZP - právní rámec - e konomické nástroje podpory BOZP - institucionální nástroje k prosazování a vynucování dodržování pravidel - informační a osvětové nástroje

ZÁKLADNÍ PRIORITY A CÍLE NÁRODNÍ POLITIKY BOZP 1.Prevence pracovních rizik 1.1 Vyhledávání, hodnocení a řízení pracovních rizik 1.2 Pracovně lékařské služby 1.3 Multidisciplinární služby v prevenci rizik 2. Ochrana specifických skupin osob 2.1 Rizikové práce 2.2 Děti, žáci, studenti a mladiství zaměstnanci 2.3 Zaměstnanci vyšších věkových kategorií 2.4 Osoby se zdravotním postižením 2.5 Agenturní zaměstnanci a zahraniční pracovníci

3. Zmírnění případně odstranění důsledků poškození zdraví z práce Cíl: Zajistit cestou ucelené rehabilitace včasné začlenění osob po pracovním úrazu a nemoci z povolání zpět do pracovního a společenského života. Věnovat zvýšenou pozornost rehabilitaci osob po pracovním úrazu a nemoci z povolání zabezpečit těmto osobám včas potřebné poradenství s motivačním efektem ke zpětnému začlenění do pracovního procesu, ke zmírnění důsledků zdravotního poškození způsobeného pracovním úrazem a nemocí z povolání využívat prostředků cílené sociální a ekonomické podpory postiženým osobám a jejich rodinám, využít systému úrazového pojištění zaměstnanců k celkovému zkvalitnění poúrazové rehabilitace a průběžnému zajišťování potřebných finančních zdrojů pro tuto oblast.

4. Výchova a vzdělávání pro oblast BOZP 4.1 Výchova a vzdělávání dětí, žáků a studentů 4.2 Vzdělávání v oblasti BOZP - zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných 4.3 Vzdělávání specialistů BOZP 5. Výzkum a vývoj 6. Informace a poradenství 7. Osvěta a propagace 8. Činnost kontrolních orgánů státní správy 9. Spolupráce orgánů, institucí, sociálních partnerů a odborné veřejnosti 10. Zahraniční a mezinárodní spolupráce

Národní akční program BOZP pro období