 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_18_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Proudové chrániče.
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Hustota-výpočet objemu
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Elektromagnetická slučitelnost
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ MĚŘENÍ PROUDU Ing. Petr Hanáček.
Hustota-výpočet objemu
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Věcné učení První pomoc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
První pomoc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
TAJEMSTVÍ ZEMNÍCÍHO VODIČE
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému úrazu elektrickým proudem. Žáci se seznámí s první pomocí při úrazu elektrickým proudem. Ochrana před úrazem elektrickým proudem Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.9.A.15_Fyzika pro 9. ročník Název: Ochrana před úrazem elektrickým proudem Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 normy uvádějí jako bezpečné stejnosměrné napětí nejvýše 25 V, střídavé nejvýše 12 V,  tato hodnota odpovídá vlhkému prostředí, kde je nebezpečí úrazu větší  za bezpečný proud pro člověka se v normách uvádí 25 mA u stejnosměrného, 10 mA u střídavého proudu,  je to proud, který by při průchodu lidským tělem neměl znamenat ztuhnutí svalů na rukou, křeče, poranění, popálení, poškození některých orgánů, popř. smrt

 Doma používáme el. spotřebiče na střídavé napětí 230 V (některé spotřebiče, např. akumulační kamna nebo el. sporák jsou na 400 V)  To jsou napětí životu nebezpečná

 Nedotýkáme se odkrytých el. zařízení, vnitřních částí zásuvek, patic zásuvek, svorek motorů apod., nikdy nestrkáme drobné předměty do el. zásuvky.  Nedotýkáme se mokrou rukou el. zařízení ani vypínačů nebo el. šňůry připojené k zásuvce.  Jsme-li ve vodě (např. ve vaně) nebo na mokré podlaze nebo na vlhkém povrchu země, zásadně nepoužíváme jakýkoliv el. spotřebič ani se nedotýkáme vypínačů. zranění el. proudem

 El. spotřebič zásadně přemisťujeme odpojený od zásuvky.  El. spotřebič zapojujeme do zásuvky vypnutý.  Nikdy nepoužíváme spotřebič se šňůrou, která má poškozenou izolaci.  Vyměňujeme-li vadnou žárovku ve svítidle, vždy nejprve svítidlo odpojíme ze zásuvky.  Vyřadíme z provozu el. zařízení, které probíjí na kostru, přehřívá se, je cítit po spálenině.

 Vadné el. spotřebiče svěříme do opravy odborníkům, nezasahujeme do opravy přístroje.  Dbáme nápisů a značek na el. rozvodech nebo dalších el. zařízeních.  Nehrajeme si v blízkosti el. vedení, nelezeme na sloupy nebo stožáry el. vedení, ani v jejich blízkosti nepouštíme draky.  Za mimořádných okolností, např. po vichřici, může být porušeno el. vedení. Nesmíme se dotýkat drátů spadlých na zem ani se k nim přibližovat.

 Nejprve přerušíme el. proud vypnutím hlavního vypínače, jističe, vytažením ze zásuvky apod.  Nejde-li přerušit el. obvod, odsuneme vedení nevodivou tyčí.  Zasaženého vytáhneme z nebezpečného místa.  Nedotýkáme se holou rukou těla postiženého, vlhkých částí jeho oděvu ani kovových předmětů spojených s tělem postiženého.  Jde-li o úraz vysokým napětím, je riziko ohrožení pro zachránce velké, a proto by první pomoc měl provádět jen odborník.  Po vyproštění raněného z dosahu proudu zkontrolujeme tep a dech, a je-li třeba, ihned zahájíme masáž srdce a umělé dýchání. Zavoláme záchrannou službu.

 doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN  galerie office  [cit: ]  [cit: ] [cit: ]

1) Žáci se seznámí s normou uvádějící nebezpečné napětí a nebezpečný proud. 2) Žáci vyjmenují některé spotřebiče používané v domácnosti a řeknou na jaké napětí jsou připojeny. 3) Žáci diskutují o bezpečnostních předpisech a zásadách, které je nutno dodržovat, abychom předešli možnému úrazu el. proudem. 4) Žáci vysvětlují postup první pomoci při úrazu el. proudem.