EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu (1953 - 1960)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Advertisements

Studená válka – 2. fáze uč
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA. Vznik 2 mocenských uskupení Trojspolek = Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie Trojdohoda = VB, FR, Rusko Cesta k válce.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Vlad ě na Zezulová Turecko Základní informace Oficiální název: Turecká republika Rozloha: km Turecko se rozkládá na hranici Evropy.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Vendula Jachanová.  Poloha: severovýchodní Afrika, z malé části Asie  Ležící na Nilu  Hranice: západ: Libie, jih: Súdán, severovýchod: Izrael  Obyvatelstvo:
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Digitální učební materiál:
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Upevnění sovětského bloku
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Karibská (kubánská) raketová krize
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Moderní dějiny.
Studená válka – 4. fáze 70. a 80. léta
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Válka v Koreji.
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vznik USA Michaela Tarabová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Období vlády jedné strany
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
NATO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
3. fáze studené války – 60. léta
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
ZŠ Vratislavova, Praha 2 - Vyšehrad Asociace učitelů dějepisu ČR, z.s.
STUDENÁ VÁLKA M. Kryška.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
Evropské právní dějiny
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
První berlínská krize
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. světová válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Velmoci a studená válka
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )

 1953 umírá Stalin.  1. Kdo jej vystřídal v čele SSSR?  2. Jak se tato událost odrazila v mezinárodní politice?  3. Které válečné konflikty v Asii se podařilo vyřešit po Stalinově smrti?  4. Ve kterém roce Spolková republika Německo vstoupila do NATO?  5. Jak se nazývala vojenská organizace sovětského bloku? Kdy vznikla?  6. Co důležitého se ještě v témže roce stalo v Evropě? s

 1. Kdo jej vystřídal v čele SSSR?  2. Jak se tato událost odrazila v mezinárodní politice?  3. Které válečné konflikty v Asii se podařilo vyřešit po Stalinově smrti?  4. Ve kterém roce Spolková republika Německo vstoupila do NATO?  5. Jak se nazývala vojenská organizace sovětského bloku? Kdy vznikla?  6. Co důležitého se ještě v témže roce stalo v Evropě?  1. N. S. Chruščov.  2. Zmírnění napětí.  3. Válka v Koreji a Indočíně.   5. Varšavská smlouva (1955).  6. (1955) Z Rakouska odchází okupační jednotky, návrat něm. zajatců ze SSSR.

Rok 1956  XX. sjezd KSSS; (= Komunistická strana Sovětského svazu) Chruščov si poprvé dovolil kritizovat kult osobnosti J. V. Stalina. Tajné zasedání, ale zpráva pronikla na veřejnost, obrovský poprask v KS po celé Evropě.

SUEZSKÁ KRIZE v Egyptě (1956)  E. patřil mezi rozvojové země = hospodářsky zaostalé;  USA i SSSR se zde snažily získat vliv.  Stavba Asuánské přehrady – finanční podpora USA, později zrušena – aby měl peníze, tak  Egypt znárodnil brit.-fr. společnost Suezského průplavu.  VB + Fr. + Izrael zaútočily, po zásahu OSN se musely stáhnout.

EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 3. fáze studené války druhé období zadržování komunismu (60. léta)

NSR X NDR - Druhá berlínská krize diktát  útěky do západního Německa přes Západní Berlín → stavba betonové zdi. 

Karibská krize  V USA – prezident John Fitzgerald Kennedy  Za jeho vlády propukla tzv. karibská krize = šlo o rozmístění sovětských jaderných zbraní na Kubě. Stream.cz, Slavné dny – DEN, KDY ZAČALA KARIBSKÁ KRIZE Jak se jmenoval vůdce kubánské revoluce a pozdější kubánský prezident?

Otázky: 1) Jak dlouho trvala kubánská krize? 13 dní 2) Jakou roli měla mít ČS. armáda v době mobilizace? Zaútočit přes Německo, dostat se k Dijonu (Francie), bude zcela zničena 3) SSSR nakonec z Kuby své rakety stáhl. Co za to získal od USA? Slib, že nezaútočí na Kubu, odstranění základen z Turecka a Řecka

 Zhoršení vztahů mezi USA a SSSR.  Atentát na Kennedyho (1963);  Chruščov sesazen (1964). Stream.cz, Slavné dny – DEN, KDY ZAVRAŽDILI KENEDDYHO

Otázky: 1) Ve kterém roce byl J. F. Kennedy zavražděn? ) Ve kterém městě? Dallas 3) Co bylo na jeho atentátu a vyšetřování podezřelé?

omezování jaderného zbrojení  1. Jaké smlouvy týkající se jaderných zbraní byly během 60. let uzavřeny?  2. Které státy je podepsaly? Které nikoliv? Učebnice s. 105 odpověz na otázky – do sešitu v Moskvě - Zákaz jaderných zkoušek a smlouva o nešíření jaderných zbraní USA, SSSR, VB X Francie + Čína