KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Téma: Ztracená generace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Světová literatura po 1. světové válce
Rozbor uměleckého textu
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
ERNEST HEMINGWAY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
O smutku a smrti.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Guy de Maupassant
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová literatra mezi světovými válkami
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Markéta Marešová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Spalovač mrtvol. Ladislav Fuks *24. září 1923 ┼19. srpna 1994.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Předtucha Marie Pujmanová.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ernest Hemingway Barbora Beláková.
život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Americká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway

21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal v rodině lékaře pokoušel se o verše, povídkové črty, sloupky do novin mistr krátkých forem v próze 1954 Nobelova cena za dílo Stařec a moře Pulitzerova cena 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se)

Komu zvoní hrana světový válečný román z občanské války ve Španělsku poprvé vydán roku 1940 děj se odehrává během 3 dnů ve Španělsku Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část pevniny;jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj; smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát komu zvoní hrana. Zvoní tobě.

Postavy Robert Jordan – americký dobrovolník, brání demokratická práva lidu, riskantní úkol – vyhodit most Anselmo – starý dobrák, snaží se být užitečný, pevná vůle, bojí se zabíjení ostatních lidí Maria – nevinná, poznamenaná osudem, smířená se smrtí Pilar – velitelka partyzánů, rázná, děsivé zážitky, u ostatních budí respekt Pablo – dřív odvážný vůdce partyzánů, nyní opatrný – slabý, zbabělý Cikán, El Sordo, Augustín, Fernando (jeho postavy mají charakter španělského lidu – drsnost, něha, statečnost, tragické omyly, protifašistický odpor)

Děj Robert Jordan se účastní války na straně republikánů, spolu s partyzány chce zabránit přísunu nepřátel. sil. – demolice železničního mostu. Robert nachází velkou lásku – Marii. Most se podaří zničit, ale Robert si při ústupu zlomí nohu. Musí se rozloučit s Marií a zůstává sám. Ví že ho čeká smrt, ale uvědomuje si krásu světa za který stojí bojovat a bránit ho. děj graduje, napětí se zvyšuje vzpomínky, úvahy, monology, dialogy, vedlejší epizody děj je ukončen překvapivě náhle Robert v sobě v posledních chvílích najde statečnost, hrdost a odvahu

Struktura díla rozděleno do 43 kapitol na konci doslov ilustrace od Zdeňka Filipa

Hlavní myšlenka spravedlivý boj proti fašistům oslava lidské statečnosti, chápání smrti jako součástí života zachytit vlastní zkušenosti psát pravdu, protiválečný protest detailní psychologický rozbor všech hlavních postav díky lásce Roberta a Marie oživuje strohý popis válčení nutí čtenáře zamyslet se nad lidskými osudy a zápasy

Znaky směru realismus naturalismus bez květnatých popisů protifašistické dílo humanismus – intenzivní prožívání života

Jazyk spisovný chvílemi hovorový některé výrazy jsou ve španělštině eufemismus alegorie řečnické otázky – pocit beznaděje slova románského původu frazeologie archaismy tykání er - forma

Zdroje Hemingway, Ernest. Komu zvoní hrana. Ilustroval Zdeněk Filip. 6. vydání Praha: Naše vojsko, s. Hemingway