Gymnázium Jakuba Škody, 2013. VZHLED ROSTLINY 50-180cm vysoká žláznatě pýřitá bylina s tlustou přímou a větvenou lodyhou LISTY střídavé, různě velké kopinatě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Vytvořili nej borci z devítky…
Lilkovité.
Keře a jejich plody.
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Petržel Petroselinum crispum.
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
Jedovaté rostliny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
..a co jste o nich nevěděli
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
Jedovaté rostliny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Lilkovité (Solanaceae)
Miříkovité.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_416.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae)
Na louce Dřeviny a byliny.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Jehličnany.
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Chráněné rostliny.
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Lesní plody Pří_040_Rozmanitost přírody_Lesní plody Autor: Mgr. Jana Koutná Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MÁKOVITÉ Papaveracea.
Jedovaté rostliny.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
Blín černý. Jednoletá až dvouletá rostlina. Odpudivě páchnoucí bylina, lodyha je hustě olistěna zelenými listy. Roste v rumištích, kolem cest, na zahradách.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
(Atropa bella-donna). Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné.
jednoletá, nebo dvouletá bylina
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Tabák virginský.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
ĽUĽKOVEC ZLOMOCNÝ Atropa belladonna
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Gymnázium Jakuba Škody, 2013

VZHLED ROSTLINY cm vysoká žláznatě pýřitá bylina s tlustou přímou a větvenou lodyhou LISTY střídavé, různě velké kopinatě vejčité až elipsovité celokrajné na bázi jsou klínovitě zúžené KVĚTY jednotlivé, stopkaté, pětičetné koruny trubkovitě zvonkovité (až 3cm dlouhé) zvěnčí hnědofialové zevnitř hnědofialové, žlutošedé, žluté

TYP PLODU černá kulovitá bobule vyrůstající ze hvězdicovitě rozloženého kalichu zprvu chutná sladce, poté dostává odpornou hořkou příchuť

VÝSKYT tato rostlina pochází původně z Evropy, odkud se rozšířila do západní Asie a severní Afriky roste na pasekách a v listnatých nebo smíšených lesech (bučiny) vyhledává pohostinné stanoviště – především vlhké, živinami bohaté, vápenité půdy

ÚČINKY NA ČLOVĚKA prudce jedovatá rostlina → silná otrava může mít smrtelné následky příznaky otravy: suchý pocit v ústech, zrychlení tepu, zčervenání a oteplení kůže, zvýšení tělesné teploty, rozšíření zorniček projevy otravy: rulík vyvolává zrakové, čichové a sluchové halucinace, projevuje se křečemi až bezvědomím člověk se může otrávit nejen přímou konzumací plodů, ale také přes kozí mléko či maso (pokud koza tuto rostlinu sežere)

VÝSKYT JEDOVATÝCH LÁTEK v kořenech – až 1,5 % v listech – až 1,2 % v semenech – až 0,8 % u dítěte již 3-4 bobule, u dospělých bobulí LATENTNÍ DÁVKA

ALKALOIDY V ROSTLINĚ NEJVÝZNAMNĚJŠÍ atropin C 17 H 23 NO 3 - hlavní alkaloid L-hyosciamin C 17 H 23 NO 3 - sekundární metabolit v rostlině skopolamin C 17 H 21 NO 4 - látka chemicky blízká atropinu DALŠÍ apoatropin belladonin

ATROPIN VYUŽITÍ oční lékařství (způsobuje rozšířené zornice – používá se jako oční kapky) chirurgie při léčbě snížené srdeční frekvence protijed na otravu nervovými plyny k odstranění křečí hladkého svalstva léčba Parkinsonovy poruchy ZNEUŽITÍ má halucinogenní účinky → droga (může způsobit ochrnutí mozku)

HISTORIE že jde o jedovatou rostlinu věděli už ve starověkém Římě – odvarem z rulíku byli svými manželkami otráveni např. římští císaři Augustus a Claudius atropin sloužil k výrobě otrávených šípů středověké dámy dobře věděli, že rulík silně rozšiřuje zorničky, a proto si ho za účelem krásného pronikavého pohledu kapali do očí – z toho vzniklo i latinské pojmenování bella-donna, což znamená „krásná paní“ – riskem ovšem byly záněty, oslepnutí či smrt ve středověku byl rulík využíván čarodějnicemi k nejrůznějším lektvarům – díky halucinacím měli pocit, že doopravdy létají droga byla v minulosti spojována nejen s čarodějnicemi, ale i se samotným ďáblem zmínky o otrávení nalezneme i ve válce Skotska s Norskem roku 1035, kdy Skotové doručili svým nepřátelům jídlo s přimíchaným rulíkem a zajistili si tak vítězství

ZAJÍMAVOSTI V Sedmihradsku věří, že kdo okusí kousek rulíku, propadne zvláštnímu druhu šílenství. Spočívá v tom, že ten, kdo pozřel rulík, udělá vše, co si přeje ten, kdo mu rulík podal. Tato pověra se Vám může zdát neuvěřitelná, ale má pravdivé jádro. Rulík totiž obsahuje skopolamin, zvaný „alkaloid pravdy“. Po jeho aplikaci se pacient uklidní a dostaví se stav podobný spánku, ve kterém je pacientova vůle pozměněna. Pacient může např. odpovídat na otázky, které by v bdělém stavu nikdy nezodpověděl. Skopolamin se používal za druhé světové války, dnes je jeho používání k těmto účelům zakázáno.

Alison Whelan (51) z Anglie posilněna značným množstvím alkoholu a drog ukradla dvoupatrový trajekt Dark Princess a křičela: „Jsem Jack Sparrow!“ Na své představení si dokonce sama zavolala policii, která ovšem přijela až v okamžiku, kdy se loď již vzdalovala od břehu. Alison odvázala všechna lana, protože o ně údajně zakopávala. Policistům nezbývalo nic jiného než přihlížet, jak si to loď míří přímo do luxusního katamaránu za v přepočtu více jak 2 miliony. „Jsem pirát! Co teď jako uděláte?“ volala žena a narážela i do okolních lodí. Trajekt zastavil po hodině ve stojaté vodě a rozesmátá Alison byla ihned odvedena policisty. Zatčení doprovázela sprostá gesta ženy a slova, že kdyby nebyla chycena, skončila by až v Saint Tropez. Pozdější testy ukázaly, že halucinace jí způsobil rulík zlomocný spolu s velkým množstvím alkoholu. Na lodích a trajektu způsobila statisícové škody. A ani vězení se Whelan bohužel nevyhne. Tímto činem porušila podmínku, kterou měla za loňské napadení lékaře v sanitce. 22. září 2012

DĚKUJEME ZA POZORNOST ! TEXT: Horáková, Jiříčková, Nikorjaková, Grulichová, Mižičková PREZENTACE: Mižičková Gymnázium Jakuba Škody 2013