I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Vlastní hodnocení školy
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Výstupy z Úvodního semináře
Zdravá škola.
Jedinec – kolektiv integrace – inkluze ukazatel inkluze ve škole
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Komunitní a otevřená škola
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Poradenství v obecném řízení
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Pedagogická komunikace
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Personální plán pro podnikatelský plán
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Inkluzivní a integrativní pedagogika KPG / 4408/4458 Ladislav Zilcher.
Využití kritérií kvalitní školy pro MAP - zaměřeno na inkluzi Monika Tannenbergerová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Od integrace k inkluzi Mgr. Ludmila Večerková
9. Tvorba individuálního plánu
Evaluace v mateřských školách
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
PROFESE UČITELE Radek Šír.
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Sociální psychologie.
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Sociálně aktivizační služby
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak Mgr. Olga Kusá Centrum podpory inkluzivního vzdělávání Brno

Co je to inkluzivní vzdělávání? Integrace/inkluze nejde pouze o problematiku vzdělávání romských žáků Odlišnost je vnímána jako součást přirozené společenské různorodosti. Začíná jednoduše tím, že připustíme odlišnosti mezi žáky. Uznává právo na vzdělávání v místě bydliště žáka. Odpovědnost školy za odstraňování překážek v učení a zapojení svých žáků

různorodost společnosti ve školách hlavního proudu

ŠKOLA OTEVŘENÁ VŠEM

Homogenita nebo diverZita školního prostředí aneb školní mašinérie „Je vhodnější vzdělávat společně takové děti, které jsou na stejné úrovni, neboť tempu v běžné třídě by nestačily.“ „Učitel v běžné škole nemá dostatek prostoru k tomu, aby se aktivně věnoval jednotlivcům.“

Pozitiva inkluzivního vzdělávání žáci jsou konfrontováni s různými situacemi a prostředím, roste jejich znalost různých postupů a jejich dovednosti. společné učení působí převážně pozitivně na oblast školních výkonů. žáci se nacházejí se v prostoru zkušeností, který jim umožní včas vyrovnat se s budoucí společenskou realitou mění se obecné představy o neúspěchu a selhání žáků – koncept dobrého žáka

Předpoklady fungování inkluzivních principů ve vzdělávání Postoje, přijetí Zdroje – finanční, lidské Informace, podpora, DVPP apod.

Vnímání problémů ve vzdělávání a postižení Medicínský model - problémy ve vzdělávání jsou vnímány jako důsledek vady nebo postižení dítěte či mladého člověka. Sociální model - překážky v učení a účasti mohou existovat v samotné podstatě vzdělávacího prostředí nebo vznikat v interakci mezi žáky a jejich okolím.

Nový pojem „Překážky v učení a zapojení“ Vidíme-li příčinu problémů ve „speciálních vzdělávacích potřebách“ dětí a mladých lidí, přirozeně uvažujeme o podpoře v podobě dalších jedinců, kteří by s nimi pracovali. Je třeba zjistit, jaké existují překážky v učení a zapojení, teprve tak se můžeme přímo zaměřit na to, jak zkvalitnit vzdělávání daného dítěte.

Co je potřeba? získat informace o podobných zkušenostech didaktické zdroje přizpůsobit kurikulum kontakt s ostatními institucemi působícími v této oblasti vzdělávání

Co je to tedy inkluze? Inkluze vyžaduje změnu. Jedná se o nikdy nekončící proces zkvalitňování výuky a zvyšování míry zapojení všech žáků. „O inkluzi ovšem mluvíme již od okamžiku, kdy se začne se zvyšováním míry zapojení u všech žáků. Inkluzívní škola je taková, která je v pohybu“. (Booth & Ainscow, 2007)

Děkuji za pozornost

Zdroj: Ainscow, M., Booth, T. 2007. Ukazatel inkluze. Rozvoj učení a zapojení ve školách. Praha: Rytmus o. s.

Budování inkluzivní školy Rozvoj inkluzivní POLITIKY, KULTURY A PRAXE (Ukazatel inkluze, 2007)

Budování inkluzivní POLITIKY - vytváření školy pro všechny a podpora různorodosti Škola dbá na to, aby přijímala všechny žáky ze své spádové oblasti. Škola dbá na to, aby byly její prostory fyzicky dostupné všem osobám. Všechny formy podpory jsou koordinovány.

Budování inkluzivní KULTURY - budování komunity a stanovení inkluzivních hodnot Zaměstnanci školy dobře spolupracují. Mezi zaměstnanci školy a rodiči/pečovateli existuje partnerský vztah. Od všech studentů se toho hodně očekává. Zaměstnanci školy, členové jejího správního orgánu, žáci a rodiče/pečovatelé sdílejí myšlenku inkluze

Rozvoj inkluzivní PRAXE - organizace učení a mobilizace zdrojů Výuka je plánována s ohledem na to, aby se učili všichni žáci. Učitelé provádějí plánování, výuku a hodnocení kooperativně. Asistenti učitele podporují učení a zapojení všech žáků. Domácí úkoly přispívají k učení všech. Žáci při učení vzájemně spolupracují.