Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava 10.11.2015 10.11.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/Přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Implementace EQAVET v ČR
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Dům zahraniční spolupráce Erasmus+
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
ERASMUS Brno Připravila: Mgr. Hana Kuzdasová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Erasmus+ odborné vzdělávání a příprava
ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A Příprava (vocational education and training-VET) Erasmus+ odborné vzdělávání a příprava prezentace pro zkušené A nyní již konkrétněji.
Individuální projekt OP VVV
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
NSK – vazby na evropské procesy
Rozvoj výuky cizích jazyků
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Co je program Mládež v akci?
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Mgr. Kateřina Lisnerová Mgr. Kateřina Lisnerová Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce

Program Erasmus+  program podporuje mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy ve všech úrovních a formách vzdělávání (školní vzdělávání, odborné vzdělávání a příprava, vysokoškolské vzdělávání, vzdělávání dospělých, mládež, sport)  programové období: – Klíčová akce 1 = vzdělávací mobilita jednotlivců Klíčová akce 2 = spolupráce na inovacích a výměny osvědčených postupů Klíčová akce 3 = podpora reformy politiky Jean Monnet Sport

Země zapojené do programu Erasmus+ 1.Programové země – 28 členských zemí EU – Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Turecko, Makedonská republika (Bývalá jugoslávská republika Makedonie) 2.Partnerské země ­ západní Balkán ­ země Východního partnerství ­ země jižního Středomoří ­ Rusko 3.Další partnerské země – specifikovány pro jednotlivé akce a aktivity programu Do jednotlivých akcí programu Erasmus+ mohou být zapojeny pouze vybrané země.

Oprávněné instituce Instituce a organizace pracující v oblasti vzdělávání, mládeže nebo sportu:  školy všech typů  zřizovatelé škol a další organizace v oblasti vzdělávání  neziskové organizace a střediska pracující s mládeží  veřejné nebo soukromé, malé, střední nebo velké podniky  neformální skupiny mladých lidí  subjekty reprezentující cílové skupiny programu Cílové skupiny  děti v předškolním vzdělávání  žáci, učni, studenti  pracovníci v oblasti vzdělávání - vedoucí pracovníci, pedagogové, vzdělavatelé, poradci  pracovníci s mládeží v mimoškolním vzdělávání  odborníci z praxe  mladí lidé  dobrovolníci

ERASMUS+ ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVA

Cíle pro odborné vzdělávání a přípravu  posílit mezinárodní rozměr vzdělávání a odborné přípravy, zejména v rámci spolupráce institucí z programových a partnerských zemí  rozvíjet kvalitu odborného vzdělávání a přípravy a usnadnit mobilitu za účelem celoživotního učení i pro profesní účely po celé Evropě  umožnit přístup k metodám, postupům a technologiím používaným v jiných zemích  zajistit v širším měřítku využívání jednotného rámce Unie pro transparentnost v oblasti kvalifikací a způsobilostí (Europass), evropského systému kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET), evropského referenčního rámce pro zajišťování kvality v oblasti odborného vzdělávání a přípravy (EQAVET)

Klíčová akce 1 (KA1) Vzdělávací mobilita jednotlivců Aktivity: 1.Mobilita žáků v odborném vzdělávání a přípravě 2.Mobilita pracovníků v odborném vzdělávání a přípravě Klíčová akce 2 (KA2) Spolupráce na inovacích a výměny osvědčených postupů Aktivity: 1.Strategická partnerství –decentralizovaná aktivita - žádost se předkládá NA 2.Znalostní aliance 3.Aliance odvětvových dovedností 4.Budování kapacit –centralizované aktivity - žádost se předkládá EACEA v Bruselu

KA1 - Mobilita žáků v odborném vzdělávání a přípravě 2 typy aktivit:  Žáci v odborném vzdělávání a přípravě - stáž v organizaci odborného vzdělávání a přípravy (jedná se o kombinaci teoretické výuky a odborného výcviku/praxe)  Žáci v odborném vzdělávání a přípravě - stáž v podniku (jedná se pouze o pracovní činnost) Účastníci: žáci SOŠ a SOU, VOŠ, čerství absolventi Doba trvání mobility: 2 týdny (min. 10 prac.dní) – 12 měsíců

KA1 - Mobilita pracovníků v odborném vzdělávání a přípravě  Výukové/školicí pobyty pracovníků v zahraničí umožňuje učitelům odborných škol vyučovat na partnerské škole či pracovníkům z podniků vyučovat v organizaci zabývající se odborným vzděláváním  Profesní rozvoj pracovníků umožňuje rozvíjet odborné znalosti a dovednosti pracovníků působících v oblasti OVP formou praktické pracovní stáže nebo sdílením zkušeností (stínování/výměna zkušeností) přímo v podniku nebo v jiné organizaci zabývající se odborným vzděláváním Účastníci: osoby zodpovědné za OVP pracující ve vysílajících organizacích; v případě výukového pobytu i odborníci z podniků a veřejného sektoru. Doba trvání mobility: 2 dny – 2 měsíce (bez dnů na cestu)

Klíčová akce 1 (KA1) Vzdělávací mobilita jednotlivců Výzva 2016:  Projektové období 12 až 24 měsíců  Začátek projektu mezi 1. červnem až 31. prosincem 2016  termín pro předkládání žádostí 2. února 2016  NA může vyhlásit ještě další kolo předkládání žádostí (4. října – pro projekty začínající mezi – )

Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě  Cíle: -podpora organizací, které prokázaly kvalitu v organizování mobility žáků a pracovníků v OVP -zjednodušení procesu žádosti o grant vysílající organizace, samotné organizace mobility žáků a pracovníků a předkládání zpráv o aktivitách -ocenění, propagace a další rozvoj kvality mobility  Podmínky: dokončení 3 projektů mobility, míra čerpání rozpočtu min. 80 %  Lhůta pro podávání žádostí: 19.května 2016

KA2 - Strategická partnerství Cíle:  výměna zkušeností, vzájemná inspirace, příklady dobré praxe  zvýšení kvality vzdělávacích aktivit a mezinárodního rozměru odborného vzdělávání  tvorba společných vzdělávacích programů  spolupráce i napříč sektory vzdělávání  spolupráce se sektorem zaměstnavatelů, podnikání - partnerství: minimálně 3 organizace (tj. minimálně 1 koordinátor a 2 partneři) ze 3 různých programových zemí zapojených do programu Erasmus+ - role: žadatel, koordinátor, partner - partnerské země

KA2 - Strategická partnerství Výzva 2016:  Projektové období 12 až 36 měsíců  Začátek projektu od 1. září do 31. prosince 2016  Dva typy partnerství:  Strategická partnerství podporující inovace (se zásadními výstupy, tzv. „velké “)  Strategická partnerství podporující výměnu zkušeností a dobré praxe (bez zásadních výstupů, „malé“)  termín pro předkládání žádostí: 31. března 2016

Předkládání žádostí Důležité dokumenty:  2016 Výzva k předkládání návrhů  2016 Erasmus+: Příručka k programu  2016 Sazby pro pobytové náklady platné pro Českou republiku

Předkládání žádosti o grant 4 kroky:  seznámit se s programovými kritérii  seznámit se s finančními podmínkami  zaregistrovat organizaci na stránkách EK v systému URF (Unique Registration Facility)  vyplnit a předložit žádosti o grant (online)

Seznámení s programovými kritérii Hodnotící kritéria:  kritéria způsobilosti (Eligibility criteria)  kritéria pro vyloučení (Exclusion criteria)  kritéria pro výběr (Selection criteria)  kritéria pro udělení grantu (Award criteria)

Více informací: Více informací:

Více informací: Semináře pro žadatele:  Praha, DZS, Na Poříčí 4, Praha 1  Ostrava, Krajský úřad  Praha, DZS, Na Poříčí 4, Praha 1  Praha, DZS, Na Poříčí 4, Praha 1

Kontakty Vedoucí odboru odborného vzdělávání  Mgr. Helena Klíčová akce 1  Ing. Soňa  Ing. Petra  Mgr. Pavlína  Mgr. Kateřina  Bc. Marie Machová, Klíčová akce 2  PaedDr. Martina  Mgr. Olga Certifikát mobility v OVP  Ing. Kateřina

Děkuji za pozornost