Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Biostatistika 10. přednáška
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
PŘIPRAVUJEME KVANTITATIVNÍ VÝZKUM
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Koncipování empirického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Skupinové interview (Focus group)
Sociologie C 3. cvičení Tematická rekapitulace 2. cvičení - pojem paradigma a výzkumná paradigmata v sociologii – kvantitativní a kvalitativní metoda.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Přehled výzkumných metod
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
1.1. Sociologie C Úvodní cvičení v akademickém roce 20011/2012 Vyučující : Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. Fakulta sociálních studií - katedra sociologie.
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Věda & struktura vědecké práce
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Statistika a výpočetní technika
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník

Metodologie pedagogiky Metodologie – věda o metodách, pomocí kterých věda obohacuje své poznání. Metodologie pedagogiky – teorie metod, které se uplatňují v pedagogickém výzkumu. CO JE TO PEDAGOGICKÝ VÝZKUM? Co je cílem vědy? Vytvoření teorie.. Teorie vzniká na základě výzkumu. Výzkum v širším a užším slova smyslu. „Systematické, kontrolované, empirické a kritické zkoumání hypotetických výroků o předpokládaných vztazích mezi přirozenými jevy“ Kerlinger (1972). Přírodní a společenské vědy. Různé druhy výzkumu.

FÁZE VÝZKUMU Fáze orientační, badatel hledá oblast vlastního bádání. Fáze vymezující téma a problém výzkumu. Fáze hledání a vymezení teoretického východiska. Studium literatury, definice proměnných. Fáze zpracování projektu výzkumu. Fáze předvýzkumu. Fáze realizace vlastního výzkumu a sběru dat. Fáze zpracování dat získaných výzkumem. Fáze analýzy a interpretace. Fáze zpracování závěrů z výzkumu. Fáze zpracování výzkumné zprávy. Fáze obhajoby výzkumné zprávy.

DESATERO VÝZKUMNÍKA Žít problémem – číst o něm a hledat informace na internetu, diskutovat o něm s kolegy, odborníky Využívat osobních zkušeností, vztahujících se k problému – tyto zkušenosti analyzovat v novém světle. Vést si výpisky z literatury i z jiných zdrojů – takto vytvářet kartotéku námětů, názorů, argumentů, otázek, poznatků apod. Kartotéku výpisků „přerovnat“ – uspořádat výpisky v novém pořadí, v nových souvislostech.

DESATERO VÝZKUMNÍKA Obklopit se lidmi, kteří vás budou intelektuálně obohacovat a inspirovat. Přeformulovávat původní otázky a problémy. Svoje zformulované problémy, plán výzkumu apod. dát kritickým a zkušeným „oponentům“ – odborníkům, kolegům, jiným výzkumníkům apod. Hledat různá synonyma k pojmům, které obsahuje formulace vašeho problému – z encyklopedií, slovníků apod., pokusit se vybrat nejpřesnější synonymum.

DESATERO VÝZKUMNÍKA Pojmy na které narazíte při specifikování výzkumného problému se pokuste nově utřídit, hledat vztahy mezi pojmy …. využít při tom i grafických schémat. Uvažovat o problému v extrémech – myslet na opak toho, čím se výzkumně zabýváte.

INFORMAČNÍ PŘÍPRAVA VÝZKUMU ČLÁNKY, KNIHY, VÝZKUMNÉ ZPRÁVY KNIHOVNY A INFORMAČNÍ STŘEDISKA ČASOPISY – BIBLIOGRAFIE – soupis literatury REŠERŠE DATABÁZE – EBSCO, PROQUEST (ERIC) BIBLIOGRAFICKÁ NORMA

1. PŘÍPRAVA - PROJEKT VÝZKUMU - vymezení oblasti - vhled do problematiky - upřesnění a formulace výzkumného problému - analýza výzkumného pole –proměnné - stanovení hypotéz - vymezení základního souboru – výzkumného vzorku - výběr vhodných metod a technik - časový harmonogram - formy zpracování výzkumu - organizační, personální a materiální zajištění - finanční rozvaha - využití výstupů – cíl výzkumu

VYMEZUJEM E VÝZKUMNÝ PROBLÉM Formulace výzkumného problému je předpokladem úspěšné vědecké práce. 1. Problém by měl být formulován jasně a jednoznačně v tázací formě. 2. Měl by implikovat možnost empirického ověření. 3. Měl by vyjadřovat vztah mezi dvěma nebo více proměnnými. Tři typy výzkumných problémů: popisný, vztahový (relační), kauzální.

CVIČENÍ Jaké jsou postoje učitelů k tvorbě školních vzdělávacích programů? Jaký je vztah mezi prospěchem žáků a jejich motivací? Jaký je vliv sebehodnocení žáků na výsledky jejich učení? Problémy kurikula základní školy. Uveďte vlastní námět výzkumu (téma) a specifikujte výzkumný problém.

DRUHY VÝZKUMU Kvantitativní – pozitivismus, ověření teorie, číslo, velké skupiny lidí, zevšeobecnění, odstup od zkoumaného, plán – čas. Kvalitativní – fenomenologie, porozumění jevům – budování teori, slovo, malý vzorek, jedinečnost, vcítění se, bez plánů – čas.

Hypotézy, proměnné - kvantitativní Hypotéza: vědecký předpoklad 1. Tvrzení, které na konci výzkumu přijmeme nebo vyvrátíme. 2. Vztah mezi dvěma proměnnými. 3. Její proměnné se dají testovat. Proměnná: prvek zkoumání, který nabývá určité hodnoty (nominální, ordinální, intervalová, poměrová). Závisle a nezávisle proměnná.

VÝZKUMNÝ VZOREK, RELIABILITA, VALIDITA Základní soubor – soubor všech osob nebo jevů, kterých se výzkumný problém týká. Výběrový soubor – reprezentuje základní soubor. Náhodný výběr – reprezentativnost (losování, náhodná čísla) Stratifikovaný – rozložený ZS na podsoubory - náhodně Mechanický – periodicita, každá n-tá osoba Záměrný (dostupný výběr) Validita – názor více expertů, srovnání s jiným výzkumným nástrojem. Reliabilita – přesnost a spolehlivost, opakované měření, shoda mezi posuzovateli, koeficienty.

METODY A TECHNIKY Pozorování Dotazník Škálování Interview Obsahová analýza textu Q – metodologie, sémantický diferenciál Projektivní techniky Školní etnografie, metoda ohniskových skupin Experiment …….

DALŠÍ POSTUP REALIZACE VÝZKUMU ZPRACOVÁNÍ VÝZKUMNÉHO MATERIÁLŮ – kvalitativně, kvantitativně – statisticky! ANALÝZA, INTERPRETACE, ZÁVĚRY, OBHAJOBA PRAKTICKÉ OVĚŘENÍ ZÁVĚRŮ (BAKALÁŘSKÁ, DIPLOMOVÁ práce – podmínky, citace apod.)