Příprava a tvorba školních vzdělávacích programů prezentační seminář Výsledky plnění OP RLZ v oblasti rozvoje celoživotního učení Praha 10. 12. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Příprava a tvorba školních vzdělávacích programů prezentační seminář Výsledky plnění OP RLZ v oblasti rozvoje celoživotního učení Praha

2 Příprava a tvorba školních vzdělávacích programů ZŠ J. K. Tyla v Písku a ZŠ Vodňany, Alešova ul. v návaznosti na prohloubení odborné a pedagogické způsobilosti učitelů

3 Identifikační údaje projektu

4 Proč bylo třeba projekt realizovat obecné potřeby proměny školy – přinést změny metod a forem práce učitelů se žáky k posílení jejich zájmu a motivace pro vzdělávání, – posílit prvky kooperativního a činnostního učení

5 Jaká byla situace nedostatečná připravenost pedagogických pracovníků na změnu dosavadní systém vzdělávání – jednorázové akce – neefektivní – efektivní akce – nedosažitelné časová náročnost finanční náročnost (suplování, kursovné, cestovní náhrady) geografická vzdálenost

6 Vazba na strategické dokumenty VZDĚLÁVÁNÍ & ODBORNÁ PŘÍPRAVA 2010 (NALÉHAVÉ REFORMY JAKO PODMÍNKA ÚSPĚCHU LISABONSKÉ STRATEGIE) NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR - "Bílá kniha" DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY ČR ŠKOLSKÝ ZÁKON Č 561/2004 Sb. RVP ZV DLOUHODOBÝ ZÁMĚR ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ JIHOČESKÉHO KRAJE PROGRAM ROZVOJE MĚST PÍSKU A VODŇAN DLOUHODOBÉ STRATEGIE A KONCEPCE SPOLUPRACUJÍCÍCH ZŠ

7 Obsah projektu příprava a tvorba školních vzdělávacích programů (ŠVP) ověření některých navržených projektů

8 Obsah projektu Vlastní práci na ŠVP předcházela – příprava jednotlivců – celých tvůrčích týmů, prohloubení jejich odborné a pedagogické kvalifikace v oblasti nových poznatků a trendů v učení a vzdělávání, prohloubení jejich klíčových kompetencí v oblasti – odborné, – pedagogické, – psychodidaktické, – sociální, – komunikační, – organizační a řídící, – diagnostické a intervenční, – poradenské a konzultační – reflexe a sebereflexe.

9 Cílové skupiny skupina žáků základních škol – žáci zdravotně postižení – žáci sociálně znevýhodnění – žáci se speciálními vzdělávacími potřebami – děti migrantů, azylantů či etnických skupin skupina pedagogických pracovníků – učitelé – management škol – další pedagogičtí a odborní pracovníci ve školství

10 Klíčové aktivity semináře, kurzy, cykly workshopy a exkurze porady týmů vzdělávacích oblastí pilotní školní projekty konference k výměně zkušeností vlastní tvorba v editoru ŠVP

11 Klíčové aktivity Vybavení školy pro potřeby vzdělávání pedagogických pracovníků na pracovišti 2 kurzy RWCT - Čtením a psaním ke kritickému myšlení Kurz Respektovat a být respektován Kurz práce s interaktivní tabulí Kurz ŠVP šitý na míru Cyklus seminářů Cesty k efektivní výuce Cyklus seminářů Nadaní žáci a studenti (po úpravě vypuštěn) Školení Vychovatelka ŠD v nových společenských podmínkách (vypuštěno) SWOT analýza Konkretizace cílů RVP ZV do podmínek školy Rozklíčování klíčových kompetencí Stanovení obsahu vzdělávacích oborů a oblastí Stanovení učebních plánů a osnov vzdělávacích oborů Vypracování systému péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Tvorba kritérií hodnocení a evaluace Tvorba Školního řádu Příprava 1. verze ŠVP Vypracování konečné verze ŠVP Vydání učitelského diáře Vydání žákovského diáře Seminář k uvedení ŠVP do praxe

12 Realizační tým 1 vedoucí týmu 2 zástupci vedoucího týmu správce rozpočtu personalista účetní pokladník administrátor rozpočt ář (správc e rozpočt u)  kontrola a správa rozpočtu projektu OP RLZ č. CZ / /0201  zpracování účetní dokumentace projektu OP RLZ č. CZ / /0201  zpracování doplňku vnitřní směrnice účetní jednotky pro účetnictví a kontrolu projektu  rozpracování jednotlivých kapitol rozpočtu  evidence DDNM z projektu  kooperace na zpracování monitorovacích zpráv projektu  zpracování průběžných a závěrečné zprávy projektu  kontrola průběžných plateb projektu  sledování a hlášení změn projektu  výběrová řízení

13 Publicita regionální tisk regionální rozhlas školní časopis webové stránky školy intranet účelové publikace školy

14 Dosažení cílů projektu

15 Globální cíl Opatření 3.1. projekt naplnil nebo plní – kvalitní přípravou, – uvedením do praxe a – postupnou realizací modernizovaných vlastních školních vzdělávacích programů zúčastněných škol

16 Konkrétně: pedagogický diář inovovaná žákovská knížka

17 Specifický cíl Opatření 3.1. proškolení všech pedagogických pracovníků – tvorbou vlastních kurzů – využitím služeb akreditovaných zařízení dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

18 Výstupy projektu podpořeno – 91 zaměstnanců škol z toho 80 pedagogických – 553 žáků 2. stupně ZŠ

19 Výsledky projektu 74 osob, které úspěšně ukončily kurzy 1 nový kurz s komponentou IT 1 nový kurz s komponentou ŽP 2 nově vytvořené programy počátečního vzdělávání pokračující partnerská spolupráce

20 Výsledky projektu

21 Přidaná hodnota prohloubení klíčových kompetencí pedagogických pracovníků změna filozofie a kultury školy nový vzdělávací program změna přístupu žáků k celoživotnímu vzdělávání rozvoj klíčových kompetencí absolventa ZŠ větší šance při profesní volbě zaměstnatelnost

22 Přidaná hodnota rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání tvorba podmínek pro uspokojování vzdělávacích potřeb dětí, mládeže a dospělých nad rámec učebního plánu – rozšířením nabídky – rozvojem vzdělávacích aktivit školy jako přirozeného vzdělanostního (komunitního) centra.

23 Udržitelnost realizace ŠVP podle harmonogramu RVP ZV průběžná diagnostika a evaluace činnost školy jako akreditovaného zařízení DVPP pokračování v partnerství škol snaha získat další grantovou podporu

24 Jaká byla rizika? Personální – kvalita lektorů a jejich včasné zajištění – nezájem pedagogů – motivace a odměňování Materiálně technického zajištění – podmínky pro vzdělávání ve škole – studijní materiály Finanční Organizační Legislativní

25 V čem byl projekt inovativní? komplexní změna edukativního prostředí přístup k přípravě a tvorbě ŠVP týmová spolupráce pedagogických sborů výměna zkušeností efektivní využití času efektivita vynaložených finančních prostředků

26 Zpětné vazby po klíčových aktivitách při vlastním hodnocení školy

27 Děkuji za pozornost! možnost konzultace a konkrétní pomoci při tvorbě žádosti o podporu z OP Vzdělání pro konkurenceschopnost