Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika pro 5. ročník
Advertisements

HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Počítač zepředu a zezadu
Informatika pro 8. ročník
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
INFORMATIKA - Test č.2 VY_32_INOVACE_05
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 5– POWERPOINT - ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Název školy:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Počítačové skříně, zdroje a kabely
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Hardware číslicové techniky
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
Software počítače – opakování
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Paměti počítače, rozdělení
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Osobný počítač Kornélia Kontrová 1.OB.
ARCHITEKTÚRA POČÍTAČA
Počítač a jeho příslušenství
Počítačové klávesnice
Název školy: Základní škola Městec Králové
Popis hardwarových komponentov počítača
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
INFORMATIKA - Test č.3 VY_32_INOVACE_07
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Informatika – Základní operace s buňkami
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 6 druhů počítačů.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware

Co všechno patří k počítači?

Co ještě může počítač mít?

4 druhy počítačů

Vstupní a výstupní zařízení

Nezapomeňte Máme čtyři druhy počítačů: stolní počítačnotebook Zařízení, která odesílají do počítače, co děláme, se nazývají… Zařízení, která ukazují, co se děje v počítači, se nazývají… tabletsmartphone

Informatika pro 5. ročník Klávesnice

Je klávesnice vstupní nebo výstupní zařízení? Umíš najít na klávesnici písmenka í š é ú ů ? Najdi na klávesnici klávesy se šipkami. Jaké tlačítko je největší? Kde jsou na klávesnici číslice?

Klávesnice

Některé klávesy pro práci s textem Při držení zvětšuje písmenka. Pokud svítí, píše velkými písmeny. Vymaže písmenka odzadu. Vymaže písmenka zepředu. Vymaže vybrané soubory a složky.

Klávesy ENTER Vytvoří nový odstavec. Spustí označený soubor. Potvrdí označenou možnost.

Umíte psát? Zvlášť zákeřný učeň s ďolíčky běží podél zóny úlů!

Informatika pro 5. ročník Myš

Prosím neplést!!!

Nejrozšířenější druhy myší…

A co notebook? [tačped]

Nezapomeňte Klávesnice i myš jsou zařízení. Klávesy sloužící k mazání textu: Klávesy sloužící pro zvětšení písma: Rozlišujeme tyto druhy myší:

Informatika pro 5. ročník Uvnitř počítače

S čím počítač pracuje? Počítač funguje na proud a s ním také pracuje. Počítač obsahuje ohromnou spoustu součástek, které si dokážou uchovat proud. Pokud je v nich proud, značíme to číslicí 1. Pokud jsou vybité a proud v nich není, jsou to 0. Bit 01

S čím počítač pracuje? Čím více takových součástek počítač má, s tím většími čísli dokáže počítat. 2 BITY Se dvěma „žárovkami“ dokáže počítat do 4. 8 BITŮ S osmi „žárovkami“ dokáže počítač počítat do 256.

S čím počítač pracuje? [bajt] 1 byte = 8 bitů V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. Kdyby měl počítač jen 8 žároviček, říkali bychom, že počítač má paměť 1 Byte. Počítač si umí ale zapamatovat mnohem více B = 1 kB 1000 kB = 1 MB 1000 MB = 1 GB

Sestava PC 1)monitor 2)základní deska 3)procesor (CPU) 4)operační paměť 5)různé karty 6)elektrický zdroj 7)optická mechanika 8)pevný disk 9)klávesnice 10)myš

Základní deska Základní díl stavebnice. Zapojujeme do ní procesor, operační paměť, karty (síťová, grafická, zvuková…) Propojujeme kabelem.

Procesor Jako jediný umí pracovat (počítat) s 1 a 0. Programy k němu chodí, řeknou, co chtějí udělat s daty, procesor to udělá a vrátí jim výsledek. „mozek“, „srdce“ Vymyslíte lepší název?

Operační paměť Je rychlejší než normální paměť, protože je na zákl. desce u procesoru. Paměť pro data, se kterými se zrovna pracuje. Po vypnutí počítače se operační paměť vymaže.

Pevný disk Paměť pro data, se kterými se aktuálně nepracuje. Je pomalejší než operační paměť, ale má větší kapacitu (víc místa). HDD = hard disk

Optická mechanika Čte z CD a DVD disků. Vypalovačky umí zároveň na disk vypalovat data. Na CD se vejde 700 MB dat. Na DVD se vejde 4,7 GB dat.

Rozšiřující karty Grafická karta – pomáhá procesoru s grafikou. Síťová karta – umožňuje připojení k Internetu přes kabel.

Nezapomeňte Počítač pracuje s (1-je náboj, 0-není náboj.) Paměť počítače se však počítá v. ZÁKLADNÍ DESKA je hlavní díl stavebnice. 1 bajt (byte) je 8 bitů. PROCESOR počítá s bity a provádí operace. Na PEVNÝ DISK se ukládají všechny soubory v PC. Do OPERAČNÍ PAMĚTI se zkopírují ty soubory, se kterými potřebuje počítač zrovna pracovat.

Test