Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhVinárenský sortiment Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky postupem jak vytvořit jídelní a nápojový lístek pro vinárnu a jaký by měl být ve vinárně sortiment. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaPořadí pokrmů a nápojů, sortiment DatumDatum vytvoření –
Vinárenský sortiment
Sortiment pokrmů Pro přípravu pokrmů používáme všechny druhy jatečných zvířat, zvěřiny, ryb a drůbeže. Z tepelných úprav nejčastěji využíváme grilování a opékání. V jídelním lístku bychom neměli zapomenout na silné masové vývary. Vyvarujeme se těžkých jídel, jako jsou těžké omáčky a saláty s majonézou. Nabídka moučníků není příliš rozsáhlá. Využíváme mražené výrobky nebo moučníky na objednávku.
Jídelní lístek Studené předkrmy Polévky Teplé předkrmy Speciality Jídla na objednávku Jídla na grilu Přílohy, saláty Sýry moučníky
Náležitosti jídelních lístků Název střediska a provozovny Adresa Hmotnost masa v syrovém stavu Název pokrmů podle receptur nebo vlastních kalkulací Cena za pokrm, popřípadě upozornění na možné změny ceny pokrmu podle váhy např. ryb Jméno šéf kuchaře
Sortiment nápojů Široký výběr vín - druhů, barev, chutí, ročníků a výrobců Nabídku by měla doplňovat i raritní vína – archivní Na vinném nebo nápojovém lístku můžeme uvádět charakteristiku vín, úspěchy v soutěžích a jiná ocenění Ostatní nabízené nápoje nabízíme v užším sortimentu
Nápojový lístek Aperitivy Bílá vína - rozlévaná, lahvová, sudová Růžová vína - rozlévaná, lahvová, sudová Červená vína - rozlévaná, lahvová, sudová Dezertní vína Šumivá vína – domácí, zahraniční Míchané nápoje – krátké dlouhé Lihoviny – likéry, destiláty Nealkoholické nápoje studené – vody, limonády, džusy Nealkoholické nápoje teplé
Náležitosti nápojového lístku Název střediska a provozovny Adresa Obsah podávaného nápoje Název nápoje podle etikety – přívlastky, chuť, archivní apod. Stručná charakteristika Oblast původu – ročník, oblast, podoblast Výrobce
Úkoly 1) Urči správné pořadí pokrmů na vinárenském jídelním lístku. Teplé předkrmy Sýry Jídla na objednávku Jídla na grilu Přílohy, saláty Sýry Moučníky Polévky Speciality Studené předkrmy
Úkoly 2) Jaké jsou náležitosti jídelních lístků? 3) Na vinném nebo nápojovém lístku můžeme uvádět ………………… vín, ……………… v soutěžích a jiná ocenění. 4) Jaké jsou náležitosti nápojových lístků? 5) Vína na nápojovém lístku píšeme v pořadí: ……………………………..
Úkoly Nealkoholické nápoje studené – vody, limonády, džusy Růžová vína - rozlévaná, lahvová, sudová Červená vína - rozlévaná, lahvová, sudová Lihoviny – likéry, destiláty Bílá vína - rozlévaná, lahvová, sudová Dezertní vína Nealkoholické nápoje teplé Aperitivy Šumivá vína – domácí, zahraniční Míchané nápoje – krátké dlouhé
POUŽITÁ LITERATURA Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna ISBN: