EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
TÉMA: Daň z nemovitostí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Majetkové daně Daň z nemovitostí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zdanění nemovitých věcí
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Majetkové daně Daň z nemovitostí II – daň ze staveb Michal Radvan.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Majetkové daně Daň z nemovitých věcí Michal Radvan.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Majetkové daně Michal Radvan.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Majetkové daně Daň z nemovitostí
VY_62_INOVACE_ , příklady na daň z nemovitých věcí - ze staveb
Daň z nemovitostí.
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Ing. Jan Sláma Předmět: EKONOMIKA

Obsah Daň ze staveb – předmět daně1 2 3 Osvobození od daně4 5 6 Základ daně7 Základní sazby daně8 9 10

Obsah Garáž v níž vznikl Hewlett Packard11 Garáž v níž vznikl Google12 Garáž v níž vznikl Apple13 Garáž v níž vznikl Mickey Mouse14 Základní sazby daně15 Základní sazby daně16 Úpravy základních sazeb daně a výpočet daně17 Úpravy základních sazeb daně a výpočet daně18 Zdaňovací období19 Zdaňovací období a změny sazeb20

Daň ze staveb Předmět daně ze staveb: Stavby na území ČR na které bylo vydáno kolaudační rozhodnutí, ev. kolaudačnímu rozhodnutí podléhající a užívané. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 1

Předmět daně ze staveb: Byty evidované v katastru nemovitostí (byty v osob. vlastnictví) včetně podílu na společných částech stavby. Nebytové prostory evidované v katastru nemovitostí (samostatné nebytové prostory) včetně podílu na společných částech stavby. (Garáže a kočárkárny v bytových domech,ap.). MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 2

3

Předmětem daně ze staveb nejsou (nově osvobozené): stavby přehrad,regulace toků, vodárny a vodovodní řady, kanalizace a čistírny odpadních vod, zavlažovací a odvodňovací systémy, stavby pro rozvod energií a stavby sloužící veřejné dopravě. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 4

Osvobození od daně: Stavby ve vlastnictví státu a obcí Stavby ve vlastnictví jiného státu užívané osobami s diplomatickými a konzulárními výhodami Stavby ve vlastnictví církví Stavby ve vlastnictví sdružení občanů a OPS MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 5

Osvobození od daně: Po dobu 5ti let, počínaje rokem následujícím, po přechodu z vytápění pevnými palivy na systémy využívající obnovitelné energie (solární, větrné, geotermální, biomasy) MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 6

Základ daně: Výměra půdorysu nadzemní části stavby podle stavu k 1.1. zdaňovacího období. Základem daně z bytu a samostatných nebytových prostor je tzv. upravená podlahová plocha, tj. plocha bytu x koef. 1,20. Od : je-li součástí jednotky pozemek přesahující zastavěnou plochu nebo je-li s jednotkou užíván pozemek ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek v domě. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 7

Základní sazba daně: H – obytné domy = 2,- Kč za 1 m2 zastavěné plochy I – Ostatní stavby tvořící příslušenství k obytným domům = 2,- Kč za 1m2 z výměry přesahující 16 m2. (Např. kůlny, skleníky, bazény, domácí dílny, stavby pro chov drobných domácích zvířat ap.) MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 8

Základní sazba daně: J – Stavby pro rodinnou rekreaci a rodinné domy využívané k rodinné rekreaci = 6,- Kč za 1 m2 zastavěné plochy K – Stavby plnící doplňkovou funkci k rekreačním stavbám vyjma garáží (kolny, stodoly ap.) 2,- Kč za 1 m2 MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 9

Základní sazba daně: L,V – Garáže vystavěné odděleně od obytného domu (nejsou vestavěny ani přistavěny) a samostatné nebytové prostory využívané jako garáže na základě rozhodnutí stavebního úřadu. => 8,- Kč za 1 m2 – u nebytových podle upravené podlahové plochy MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 10

MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB Garáž v níž se zrodil Hewlett Packard 11

MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB Garáž v níž vznikl Google 12

MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB Garáž v níž vznikl Apple 13

MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB Garáž v níž se zrodil Mickey Mouse 14

Základní sazba daně: Stavby pro podnikatelskou činnost, samostatné nebytové prostory M – pro zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství 2,- Kč za 1 m2 N – pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu 10,- Kč za 1 m2 O – pro ostatní podnikatelskou činnost 10,- Kč za 1m2 zastavěné nebo upravené plochy P – Ostatní stavby 6,- Kč za 1m2 zastavěné plochy MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 15

Základní sazba daně: Základní sazby daně za 1 m2 u vpředu uvedených staveb se zvyšují o 0,75 Kč/m2 za každé další nadzemní podlaží přesahující 2/3 zastavěné plochy. R – Byty v osobním vlastnictví a ostatní samostatné nebytové prostory 2,- Kč za 1m2 upravené podlahové plochy (koef. 1,2). MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 16

Úpravy základních sazeb a výpočet daně: Základní sazba daně u obytných domů,bytů a ostat. nebyt. Prostor, s přihlédnutím k dalším nadzemním podlažím) se násobí koeficientem podle velikosti obce - analogicky jako u stavebních pozemků U produkčních staveb a staveb k individuální rekreaci lze vypočtenou daň vynásobit koeficientem 1,5 stanoveným obecně závaznou vyhláškou. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 17

Úpravy základních sazeb a výpočet daně: Místní koeficient => Obec může obecně závaznou vyhláškou pro všechny nemovitosti stanovit jeden místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5 a tímto koeficientem vynásobit daňovou povinnost poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, bytů i nebytových prostor. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 18

Zdaňovací období = kalendářní rok Daňové přiznání se podává do zdaňovacího období. V dalších obdobích se již nepodává – jen pokud dojde ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně (změna výměry, další nemovitost ap.) Lze řešit podáním nového přiznání či dílčím daňovým přiznáním přiznat jen změny s výpočtem nové daňové povinnosti. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 19

Zdaňovací období a změny sazeb: Při změně sazeb, ceny půdy, koeficientů, nebo při zániku osvobození FÚ sám daň vyměří a sdělí poplatníkovi. Daň se vyměřuje podle stavu k 1.1. zdaňovacího období. Ke změnám v průběhu roku se nepřihlíží. MAJETKOVÉ DANĚ – DAŇ ZE STAVEB 20

Vančurová, Daňový systém ČR 2006, ISBN , nakl. 1. VOX 2006 Marková H.;Daňové zákony 2013, 2014, nakl. GRADA Publishing a.s.,Praha; ISBN (2013); (2014) Použité zdroje