Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Trávící soustava trávení, živiny
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Minerály a stopové prvky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů, hormonů, vitamínů - Důležitá role při přenosu kyslíku Dělíme na:  Makroprvky- příjem okolo 1g/den- Ca, P, Cl, Na, Mg, K, S  Mikroprvky- příjem v mg/den (1/100g)- Fe, Cu, Zn, Mn  Ultramikroprvky- příjem v µg/den (1/1000g)- Cr, Co, Mo, Se…

Vápník (Ca) - tvoří 1-2% tělesné hmotnosti- je v kostech, zubech, krvi - Denní dávka 1,3 g- mléko, mléčné výrobky ze sýrů ementál, parmezán), kvasnice, mák, luštěniny, ořechy, kvasnice, sardinky, kapusta, brokolice - Při nedostatku- osteoporóza, křivice, poruchy nervosvalové dráždivosti, křeče - Hladinu v krvi řídí parathormon a kalcitonin (štítná žláza) - Příjem nejlépe v tzv. laktátové formě- mléčné výrobky !!! Při kombinaci CaCO3 s vitamínem C může způsobovat tvorbu ledvinových kamenů. Pozor na kalciové tablety- vápník z nich zanáší měkké tkáně!!!

Fosfor (P) - Tvoří v těle cca 1% hmotnosti- hlavně kosti(90%) - Denní příjem- 1g- hlavně mořské ryby, maso, mléko, celozrnné výrobky - Nezbytný pro mineralizaci kostí, v ATP jako zdroj energie pro buňku, udržení acidobazické rovnováhy, metabolismus bílk., tuků, sacharidů - Při nedostatku- špatná stavba kostry, opoždění dospívání, poruchy cyklu, nechuť, hubnutí !!! Pozor na nadměrný příjem. Poruší se jím správný poměr Ca a P v kostech 2:1. Může zvýšit lámavost kostí, způsobit řídnutí kostry. Rizikový je např. nadměrná spotřeba coly. Ta je konzervována kyselinou fosforečnou !!!

Sodík (Na) - V těle obsažen v kostech /40%) a v extracelulární tekutině (60%) - Je to důležitý kationt (zjisti, co je to iontová rovnováha v těle) Ovlivňuje mj.: - osmotický tlak (v podstatě jde o rychlost výměny tekutin mezi buňkou a mimobuněčnou hmotou) - objem krevní plazmy (tekutá složka krve) - acidobazickou rovnováhu v těle (koukni na net, co to je?) - přenos nervových vzruchů Při nedostatku (což při naší spotřebě soli- NaCl nehrozí): křeče, svalový kolaps, průjmy- i smrt Při nadbytku: poškození ledvin, jater, žíznivost, časté močení, průjmy, nervové poruchy a hlavně !!!vysoký krevní tlak!!! Zdroj: kuchyňská sůl, mrkev, potraviny živočišného původu

Draslík (K)- důležitý prvek s doporučeným denním příjmem 2 g!!! (Ca- 1,3 g, P- 0,8g) Podílí se na: - Udržování osmotického tlaku, udržení acidobazické rovnováhy - Přenos nervosvalového vzruchu- díky tzv. depolarizaci - draslíku a sodíku na dlouhých výběžcích nervů dochází - ke vzniku tzv.akčního potenciálu a přenesení nervového vzruchu - Správné činnosti srdce- podobný akční potenciál jako výše - Snižuje krevní tlak a brání vzniku ledvinových kamenů - Působí jako diuretikum- podporuje tvorbu moči Při nadbytku: zmatenost, slabost, brnění končetin Při nedostatku: křeče, poruchy srdeční činnosti, poškození ledvin Zdroj: ovoce, zelenina, olejniny, luštěniny, brambory, meruňky

Chlór (Cl) - pomáhá udržení acidobazické rovnováhy, je složkou žaludeční HCl - Při nedostatku poruchy trávení Hořčík (Mg) - Podílí se na stavbě kostí, aktivuje tělesné enzymy, mírní podrážděnost a nervozitu,, mírní deprese, pomáhá chránit zuby, snižuje účinky premenstruálního syndromu - Nedostatek je globální problém- ve stravě je ho pouze 60%, navíc třeba při pití alkoholu je vyplavován z organismu- doporučuje se suplementace- jinak hrozí poruchy srdečního rytmu (bušení, arytmie), podrážděnost, nespavost, deprese, astma - Zdrojem jsou mandle, ořechy, banány, tmavá listová zelenina, celozrnné pečivo, čokoláda- denní dávka mg

Síra (S) - ve všech tkáních- hlavně vlasy, nehty, kůže, podílí se na tvorbě chrupavek, kostí - Zdrojem maso, vnitřnosti, tvrdé sýry, kvasnice, vejce Železo (Fe) - Nezbytné pro přenos kyslíku (součást bílkoviny hemoglobin) a udržení kyslíku ve svalu (myoglobin)- v těle cca 4 g železa - Při nedostatku hrozí anémie, dušnost… - Pro suplementaci výborná mořská řasa spirullina (mimo Fe obsahuje i B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a karoteny), chlorelakaroteny - Při nadbytku (vzácné) hrozí zácpy a nevolnost

Měď(Cu) - Důležitá pro fungování některých enzymů, vstřebávání železa, tvorbu pigmentů, keratinu (pokožka) - Zdroj: obiloviny, luštěniny, živočišné produkty Mangan(Mn) - Důležitý pro vývoj kostí a chrupavek, fungování enzymů, krvetvorbu - Zdroj: borůvky, maliny, ořechy Zinek(Zn) - Často je jeho nedostatek příčinou neplodnosti- sprmie jsou pomalé a nepronikají do vajíčka, podílí se na imunitě, zlepšuje hojení ran, působí proti šerosleposti, zánětům kůže - Zdroj: maso, vejce, kvasnice, luštěniny, dýňové semínko, obilniny, luštěniny

Jód(I) - Především ve štítné žláze- podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy (thyroxin, trijodthyronin)- jejich význam je pro tělesný a duševní vývoj, růst, rozmnožování a především řízení metabolismu živin (snížená funkce štítné žlázy- obezita, zvýšená- hubenost - Zdrojem jódu jsou mořské plody, ryby, řasy- u vnitrozemských národů se řeší jodidováním kuchyňské soli Selen(Se) - Nezbytný ale ve vysokých dávkách toxický!!!- padání vlasů, poruchy CNS až paralýza - Význam pro fungování enzymů, působí jako antioxidant, podpora srdce, působí proti revmatu - Zdroj: mořské plody, ryby, houby

Chrom(Cr) - Důležitý pro metabolismus sacharidů (údajně snižuje chuť na sladké), ale v tabletách je velmi těžko vstřebatelný (pouze 3%) - U cukrovkářů pomáhá zlepšovat účinnost inzulinu a snižovat glykemii - Zdroj: kvasnice+pivo, pšenice, melasa, přírodní cukr, lesní plody Fluor - Nezbytný pro stavbu zubů, kostí, remineralizaci zubní skloviny, antibakteriální účinky - Při nedostatku se kazí zuby, snížená kvalita kostí - Zdroj: pitná voda, mořské plody