SPOTŘEBA POTRAVIN aneb „JSME TO, CO JÍME „ Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Spotřeba potravin zajímavá, populární a srozumitelná statistika průměr na jednoho obyvatele v kg, litrech nebo kusech za příslušný rok data pouze za ČR, dlouhodobé srovnání
Bilanční metoda výpočtu spotřeby potravin
Co ovlivňuje spotřebu potravin dostupnost, cena rozmanitost nabídky, samozásobení reklama, osvěta stravovací zvyklosti obyvatel, cizinci klimatické podmínky, nutnost dovozu některých potravin (jižní ovoce, rýže, mořské ryby apod.)
Jak se změnil český strávník za posledních 20 let? jí méně chleba, chutnají mu rohlíky, bagety má rád vepřové a kuřecí, méně vyhledává hovězí chutnají mu více sýry, pije však méně mléka dává přednost rostlinným tukům jí více zeleniny a jižního ovoce, méně brambor
Děkuji za pozornost Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ Jihlava