Pohled velkých spotřebitelů energií a provozovatelů lokálních distribučních soustav na NTS Ing. Jaromír Vorel, předseda SVSE Ing. Daniel Vaca, místopředseda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Nová pravidla veřejné podpory
Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno Ing. Petr Matuszek Seminář.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno v roce 2006 Ing. Petr Matuszek Seminář SVSE Přerov 18. října.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
MARKETINGOVÝ MIX.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Pohled velkých spotřebitelů energií a provozovatelů lokálních distribučních soustav na NTS Ing. Jaromír Vorel, předseda SVSE Ing. Daniel Vaca, místopředseda SVSE konference Co přinese nová tarifní struktura v elektroenergetice? s podtitulkem "První oficiální informace o úpravě tarifů v elektroenergetickém sektoru po téměř 15 letech a spuštění veřejného konzultačního procesu" Praha, 21. ledna 2016

Úvod Aktivní účast SVSE na tvorbě NTS účast na všech komisích o NTS a navazujících návrzích vyhlášek účastníkům jsme se snažili aktivně ozřejmit pohled velkých plátců distribučních poplatků na NTS původně SVSE navrhovalo za vztažnou hodnotu pro NTS velikost rezervované kapacity, případně naměřené maximum – bezúspěšně NTS založený na hodnotě rezervovaného příkonu je vesměs pozitivní, jelikož uvolní blokovanou kapacitu sítě, ale má bohužel také některá negativa přes několik desítek podaných připomínek ke koncepci NTS ze strany SVSE byla akceptována jedna jediná drobnost v únoru lze vyhodnotit první měsíc fungování plateb na POZE na RP, což částečně napoví k fungování budoucího NTS

Pohled SVSE na NTS Jednoznačně podporujeme spravedlivý princip alokace nákladů na provoz sítí a systémových služeb přes rezervované využití sítí (RP a jističe) a jsme připraveni k využití investičních příležitostí z nového systému vyplývajícím. Podporujeme eliminaci „free riding“. NTS je třeba vnímat a posuzovat v kontextu s dalšími změnami – energetický zákon, POZE, PTE, vyhláška o připojení… Rezervovaný příkon dostává v těchto souvislostech jiný význam. Pro aktivní a žádoucí optimální využití sítí je naší snahou: –Zvýšená flexibilita RP – použití některých prvků současné rezervované kapacity –Zmírnění současných exemplárních a nákladově neopodstatněných sankcí za překročení RP ( rozdíl mezi spekulativním překračováním RP a výjimečným technologickým ošetřit časovými a kvalitativními parametry –Vyjasnění přístupu – odběrné místo vs. místo připojení

Pohled SVSE na NTS Konkurenceschopnost průmyslu –Poslední vývoj v POZE a pravděpodobně i NTS vnímáme jak dobrý krok ve směru omezení komparativní nevýhody českého energeticky intenzivního průmyslu, ALE: Přes dva tisíce německých průmyslových firem dostane příští rok dárek, který bude mít hodnotu přes pět miliard eur. To je na mezinárodním trhu zvýhodní oproti českým konkurentům. Zvýhodněné firmy totiž nebudou muset platit plný příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který bude příští rok v Německu činit 63,54 eur ze spotřebované megawatthodiny. I když stejný příspěvek českým firmám od Nového roku klesne, pořád budou za elektřinu platit více než německé podniky. Spolkový úřad pro kontrolu hospodářství a vývozu (BAFA) uvádí, že příští rok podle předběžného posouzení bude mít na slevu z příspěvku na obnovitelné zdroje nárok 2080 firem a železničních dopravců, které ho budou uplatňovat přibližně na 105 tisíc gigawatthodin elektřiny. Riziko protekcionismu průmyslu ze strany bohatších států EU oproti chudším. Tím větší, čím větší budou evropské cíle. Německé podniky dostanou i příští rok dárek za sto miliard korun

Pohled SVSE na NTS Využití příležitosti - investice –Pro investiční využití v souladu se záměry energetické politiky, tzn. Vlastní výroba, decentralizace optimalizace využití kapacit je nutná jedna základní podmínka: –Jistota, resp. omezení současné zdrcující nejistoty ze strany státu –Ze všech nákladových vstupů projektu se regulatorní politika vyznačuje nejvyšší volatilitou Sociální funkce NTS –V procesu přípravy odmítla jak TK tak i ŘV několikrát myšlenku „chudinského tarifu“ to je řešení hmotné nouze jednotlivých osob přes speciální tarif. –Přesto se tato myšlenka začíná znovu objevovat (TV vystoupení mluvčího ERU) –SVSE zásadně odmítá tento princip jako nesystémový, deformující a degradující NTS. Tato politizace nemá místo v ryze technické normě.

Definice rezervovaného příkonu Vyhláška o připojení – §2, odst. a) bod 2. původně byl RP definován na „odběrné nebo předávací místo“, nyní je v návrhu „místo připojení“ RP by měl být sjednáván pro odběrné místo odběrné místo může mít několik míst připojení změna stávající filozofie účtování, vyžadující změny Smlouvy o připojení u značné části velkoodběratelů v současnosti je sjednávána a vyhodnocována rezervovaná kapacita za celé odběrné místo (EAN) součet RP na místech připojení může být násobně vyšší, než RP vztažený na odběrné místo, což vyvolává další dodatečné náklady na straně odběratele

Nákladová flexibilita rezervovaného příkonu Vyhláška o připojení – Příloha č. 8 Měrný podíl žadatele… doplnit připojení Typ C připojení Typu C je takové připojení, kdy odběratel v předchozích dvou letech snížil hodnotu rezervovaného příkonu a žádá o návrat k hodnotě do výše nižší nebo rovné rezervovanému příkonu, který byl sjednán původně Zdůvodnění: beze změny budou náklady na navýšení hodnoty PR vysoké mělo by se jednat spíše o administrativní poplatek umožňující dostatečnou flexibilitu počínaje rokem 2017 bude na RP alokováno zhruba 35-40% z celkové ceny elektřiny, přičemž vyšší procento platí pro odběry z VVN

Časová flexibilita rezervovaného příkonu Vyhláška o připojení je nutné při snižování RP podávat Žádost po připojení? podle jakého § vyhlášky o PTE budou PDS hodnotit snížení RP? dle §3 vyhlášky je snižování rezervovaného příkonu změnou technických podmínek připojení, která má vazbu na velikost MTP nebo dle §4 vyhlášky je nutné podávat Žádost o připojení jen při zvýšení příkonu rezervovaného příkonu stávajícího připojeného zařízení dostatečná flexibilita změny RP – žádost o připojení na VN a VVN se může PDS posuzovat i dva měsíce = nutnost omezení výroby ruší se časové blokování příkonu po jeho snížení poplatky za snížení příkonu již připojeného místa se nevrací

Výše sankce za překročení rezervovaného příkonu Cenové rozhodnutí ERÚ stávající cena za připojení je rovna čtyřnásobku pevné měsíční ceny za měsíční rezervovanou kapacitu provozovatelé LDS přijdou o 10% toleranci na překročení RK, kterou je vhodné překlopit do RP, jelikož se technicky nic nezměnilo nutno nastavit motivační složku na přijatelnou úroveň výše sankce by měla být úměrná následkům