Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastKavárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhPříprava kávy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s postupem přípravy espressa a servisem kávy. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaKávovar, tempr, páka, kavárenský způsob servisu kávy DatumDatum vytvoření –
Příprava espressa
Inventář pro přípravu espressa Tryska na páru Tryska na vodu Šálky na kávu Podšálky
Mlýnek na kávu tempr Podložka pod páku
Páky ke kávovaru Dvouporcová páka Jednoporcová páka
Příprava esperessa Espresso připravuje 25 – 30 sekund. Množství Espressa v šálku je asi 30 ml. Stejným způsobem pouze s menším obsahem je káva Ristreto. Tato káva má obsah 20ml a to odpovídá i době přípravy.
Postup při přípravě espressa Příprava pracoviště – nahřejeme inventář Nameleme kávu – 1 porce = 7gr kávy Kávu nadávkujeme do páky Kávu upěchujeme v páce tlakem 20 kg Kávovar odpustíme na prázdno Nasadíme páku Pustíme kávovar Šálek umístíme pod páku Kávu připravujeme 25 – 30 sekund
Postup přípravy espressa Obr. 1 Dávkování kávy 2 porce 14 gObr. 2 Upěchování kávy
Při pěchování kávy vyvineme tlak 20 kg Po upěchování kávy lehce tempr otočíme v páce
Nasazení páky na kávovar Příprava espressa, doba přípravy je 25 – 30 sekund
Servis kávy Kavárenský tácek Rozetka Podšálek Šálek na espresso Moka lžíčka Sklenice s vodou Cukr
Ke kávě může podávat Cukr – třtinový, rafinovaný Mléko – teplé, v konvičce na mléko Doplňky – hořkou čokoládu, mandle
Úklid pracoviště Po servisu kávy vyčistíme páku. Páku nasadíme zpět na kávovar. Otřeme kávovar, případně prostor okolo kávovaru.
Úkoly na procvičení 1) Jak připravíme kávovar na provoz? 2) Jaké je pořadí při přípravě kávy? Nameleme kávu – 1 porce = 7gr kávy Položíme šálek pod páku Odpustíme kávovar Nasadíme páku Příprava pracoviště – nahřejeme inventář Pustíme kávovar Upěchujeme kávu v páce
Popiš jednotlivý inventář na obrázku
Jaká je rozdíl mezi kávou Espresso a Ristreto? Espresso má ………………… ………. a Ristreto má obsah …………… a připravuje se ……………………..
Obrázky: archiv autora