Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Advertisements

Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
 Název školy : Základní škola a mate ř ská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešn ě rová  Datum.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KANADA 1. VYHLEDEJ V ATLASE, SE KTERÝMI STÁTY KANADA SOUSEDÍ : KANADA USA.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
OSTRAVA AUTOR: MICHAL GŘEŠEK. Poloha města MAPA MĚSTA Praha 380km Slovensko 50km 15km Polsko D1.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
ŠPANĚLSKO A PORTUGALSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_14_Španělsko a Portugalsko.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_RUSKO, STŘEDNÍ ASIE, ZAKAVKAZSKO.
státy vzniklé po rozpadu SSSR povrch – nížiny mírný podnebný pás kontinentální podnebí obyvatelstvo – Slované věřící – pravoslavná církev.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Grónsko –země věčného ledu
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zajištění obsluhy všech úseku dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Sídla.
Česká republika Obyvatelstvo
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Aljaška Leona Šteflová.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola, Hradec Králové
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Přírodní zdroje na Zemi
VY_32_INOVACE_Fi_II_07 Název Centrální Asie
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Název školy: Základní škola Městec Králové
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Název školy: Základní škola T. G
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží na Transsibiřské magistrále zhruba 2700 km východně od Moskvy na pravém břehu Irtyše, při ústí řeky Om, podle níž se město jmenuje.

Погода Klima je suché kontinentální, s dramatickými změnami teplot v průběhu roku. Často je počasí až extrémní a teploty dosahují v létě k +40 °C a v zimě -40 °C. Omsk má zachovalé historické centrum z konce 19. a prvních let 20. století. Po vypovězení z Petrohradu zde část svého sibiřského exilu prožil Fjodor Dostojevskij

КХЛ Омск Казань Уфа Екатеринбург Новосибирск Челябинск

Vladivostok Владивосток Město leží na Dálném východě, na pobřeží Tichého oceánu, nedaleko hranic s KLDR. Je centrem přímořského kraje a také konečnou stanicí Transsibiřské magistrály. Název v překladu znamená „Vládni východu“. Až do roku 1992 bylo uzavřeno cizincům z důvodů vojenského utajení. V 80. letech se stalo centrem rybolovu.

Oblast dnešního Vladivostoku byla osídlená již dávno v minulosti. Poprvé se tato oblast objevuje na čínských mapách na konci 13. století. Pekingskou smlouvou z roku 1860 připadla nakonec celá oblast Ruské říši. První Evropané zde přistáli v roce 1855 a záliv na němž město dnes stojí pojmenovali Zlatý roh. Jeho tvar je totiž velmi podobný tomu v Istanbulu.

Kostel ochrany Panny Marie

Vlakové nádraží

Centrální park a přístav ve Vladivostoku

Stadion Dynamo

Jakou moderní stavbou se může Vladivostok pochlubit? Ve Vladivostoku je nejdelší zavěšený most světa. Most na Ruský ostrov má rozpětí 1104 metrů, pilíře vysoké 320,9 metru a jeho stavba stála 28 miliard rublů (17,5 miliardy korun). Překonal dosud nejdelší čínský Most Su-tchung z roku 2008 (1088 metrů). A zároveň se stal druhým nejvyšším mostem za jihofrancouzským Viaduktem Millau (343 metrů).

Jekatěrinburg Екатеринбург

Základní údaje Основная информация Jekatěrinburg je čtvrté největší město Ruské federace; má obyvatel Mezi lety 1924a 1991neslo město název Sverdlovsk (po bolševickém vůdci Jakovu Sverdlovovi). Jekatěrinburg je hraničním městem mezi Evropou a Asií, přičemž polovina města je evropská a polovina asijská. Město leží na řece Iseť, na severovýchodě města se nachází jezero Šartaš. Екатеринбург является четвертым по величине городом в России, имеет жителей В период с 1924 до 1991г. город назывался Свердловском (по большевистском лидеру Якову Свердлову). Екатеринбург является пограничным городом между Европой и Азией, причем половина европейская и половина азиатская. Город расположен на реке Исеть, на северо-востоке города находится озеро Сартас.

Герб города znak města

Historie města история города Jekatěrinburg je pojmenován podle svaté Kateřiny (manželky cara Petra Velikého). Během ruské revoluce zde byla internována a později zavražděna carská rodina. Město bylo po 1.světové válce obsazeno Československými legionáři. Ve 20.letech se město stalo průmyslovým centrem těžkého strojírenství: závod Uralmaš byl ve své době největší v Evropě.

Závod Uralmaš ЗаводУралмаш

Jezero Šartaš Озеро Сартас

Význam města pro školství Значение города для образование Jekatěrinburg je městem univerzit. Po Moskvě, Petrohradu a Novosibirsku je čtvrtým nejvýznamnějším centrem ruského školství. Má celkem 8 univerzit (Gorkého uralská státní univerzita (Горького Уральский государственный университет), Uralská státní technická univerzita(Уральский государственный технический университет), aj.).

Význam města pro dopravu значение города для транспорта Díky své výhodné pozici je město důležitým dopravním uzlem, a to jak železničním (městem prochází Transsibiřská magistrála(Транссибирская магистраль) a nachází se zde největší seřaďovací nádraží v Rusku), tak leteckým. Leží zde letiště Kolcovo.Ve městě funguje od roku 1994 metro a jezdí tam také trolejbusy a tramvaje.

Krasnojarsk Красноярск obyvatel: rozloha: 348 km² крупнейший деловой 13, промышленный 14 и культурный центр Восточной Сибири Он находится в самом центре России на междуречье небольшой речки Качи и великого Енисея vede přes něj Transsibiřská magistrála V Krasnojarsku se nachází mnoho katedrál z 18. a 19. století např.: svatotrojická katedrála, svatoblagověščenská katedrála

Sibiřská státní letecko-kosmická univerzita akademika M. F.Rešetněva: připravuje vysoce kvalifikované odborníky v oblasti letectví a kosmonautiky založena 1960 regionální administrativní budova Regionální administrativní budova

Tunguská událost mimořádně silný výbuch, ke kterému došlo 30. června 1908 v prostoru centrální Sibiře, v dnešním Krasnojarském kraji. Událost je připisována výbuchu kosmického tělesa ve výšce asi 5 až 10 km nad zemským povrchem. Exploze byla natolik silná, že v oblasti přibližně 2000 km² vyvrátila a přelámala kolem 60 milionů stromů a zvuk výbuchu byl slyšitelný do vzdálenosti 1000 km. V oblasti exploze nebyl nikdy nalezen žádný odpovídající meteorit.

Krasnojarská přehrada (Красноярское водохранилище) přehradní nádrž nad Krasnojarskem rozloha: 2000 km² délka: 388 km šírka maximálně: 15km díky ní v dolinách přítoků Jeniseje (Derbina, Sisim, Syda, Tuba) vznikly velké zálivy

Proč Sibiř představuje pro RF nevyčerpatelné zdroje? Rusko je hlavním dodavatelem ropy a zemního plynu zejména do Evropy Sibiř je mimořádně bohatá na minerály, které obsahují rudy cenných kovů má jedny z největších světových ložisek niklu, zlata, olova, uhlí, molybdenu, sádrovce, diamantů, stříbra a zinku i rozsáhlé nevyužité zdroje ropy a zemního plynu. V sibiři se nachází 70% ruských ropných polí Rusko obsahuje asi 40% známých světových zdrojů niklu a je také největším producentem Niklu a Mollybdenu na světě Nedávno byli v Sibiři nalezeny obrovské zásoby nejtvrdších diamantů, které byly doposud objeveny Jsou zde také největší světové lesy Sibiř je také velmi těžko dostupná a z toho důvodu má nevyčerpatelné zdroje, protože se k nim zatím nikdo nedostal

Vliv geografických aspektů na rozvoj Sibiře Kvůli nepříjemným podmínkám a těžké přístupnosti terénu, rozvoj nepostupuje tak rychle jako v jiných oblastech Ruska, ale i přesto sklidili náš obdiv, že vůbec dokázali dostat Sibiř na takovou hospodářsko- kultůrní úroveň jakou má teď a to vše hlavně díky Transsibiřské magistrále, kolem které nyní leží 89 měst.

Čechák, Chalupa, Kučera, Le,Váhala,