Islámská kaligrafie Veronika Dvořáková. Kaligrafie Pochází z řeckého slova kallos - krása a slova grafos - psaní Jedná se tedy o krásnopis, umění krasopisu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Výuková opora pro odborná učiliště: Textové editory - Typografie:
Základy redakční práce
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní typografická pravidla
Základy HTML.
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jak psát seminární práci
Číslice starověkých kultur
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Arabská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
A a auto ananas autobus anténa ŽIVÁ ABECEDA
Arabská říše Islám.
Islám Arabská říše.
Středověká kultura Románský sloh
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
RISK Náboženství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Staletími krásy vzpomínáme a sníme.  byzantský styl  6. – 15. století  člověk je rozpolcen mezi řeckou uměřeností a racionalismem a křesťanskou mystikou.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Vypracovala: Denisa Karasová. formálně známy jako Hind-arabské číslice dnes nejrozšířenější zápis čísel původ v Indii, 400 př. n. l n. l. do Evropy.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 14) Typografie, piktogramy, kaligrafie Název sady: Výtvarná příprava.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Typografie – úvod, písma Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Islámská kaligrafie Veronika Dvořáková

Kaligrafie Pochází z řeckého slova kallos - krása a slova grafos - psaní Jedná se tedy o krásnopis, umění krasopisu Nejde o čitelnost písma, ale o jeho estetičnost Nejedná se o typografii Každý znak může být jiný, záleží na tvůrci a jeho rozpoložení V arabských zemích jedna z nejuznávanějších forem umění

Vznik arabského písma Arabové se nejdříve seznámili se západní fénickou abecedou V 1.tisíciletí př.n.l. převzali grafickou úpravu z aramejštiny Tento jihoarabský typ je používán až do 7.století Teprve pak ustupuje písmu severoarabskému To je založeno na písmu nabatejském Z něho vzniká písmo kúfické

Znaky arabského písma Arabština má 34 fonémů, z toho 28 souhlásek a 6 samohlásek Píše se zprava doleva Vzhled písmene závisí na tom, kde ve slově stojí (na začátku, na konci či uprostřed) Písmo nemá velká písmena na začátku vět Řádky jsou plynulé Vypadá jako „rozsypaný čaj“

Základní dělení písem At-tult (tult) – v mešitách, názvy knih An-nasch (naschí, an-naschí) – používáno v tisku Ar-ruqa (ruqa) – nejsnažší, k denní potřebě At-talíq (talíq) – působí jako vedeno zleva Ad-díwání (díwání) – těžko čitelné, velmi zdobné, na úřadech Ar-rajhání (rajhání) – velmi husté Al-muhaqqaq (muhaqqaq) - dynamické

Zásady a potřeby kaligrafa Výbava – různá pera, ostrý nůž, krabička na pera, kousek látky na položení pera, hadřík k otírání per, tuš/inkoust, tvrdý kámen jako brousek Jiné pero pro jednotlivý druh písma, správně seříznuto Důležitost prostředí (ani teplo, ani vlhko) Vyrábění tuše, ovládání dechu, pevná ruka Vlastní styl a fantazie, trpělivost

Shrnutí Islámská kaligrafie je velice různorodá a složitá forma umění Neztrácí svou důležitost po celá staletí, stále se rozvíjí V arabském světě existuje velké množství stylů, písem, kaligrafů a islámských kaligrafických škol Zdobí veřejné budovy, školy, mešity, knihovny i hrnečky Písmo i kaligrafie jsou pro araby posvátné

Slovník pojmů Alláh – jediný bůh, v kterého muslimové věří Korán – posvátná kniha Islámu Súry – kapitoly Koránu, je rozdělěn do 114 súr Basmala – (zkratka věty bismi Lláhi ar-Rahmmáni ar-Rahími), v překladu znamená „Ve jménu Alláha Milosrdného, Slitovného“ Basmalou začíná 113 ze 114 súr v Koránu Jedna z nejčastěji opisovaných vět

Obrazová část 1

Obrazová část 2

Obrazová část 3

Děkuji za pozornost