Milan Kundera. ● Narodil se v Brně roku 1929, studoval FF UK v Praze, studia nedokončil, pak studoval filmovou fakultu na AMU – později působil jako učitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
SAMIZDATOVÁ A EXILOVÁ LITERATURA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Milan Štěpita. * Kdo je MK? * Kunderova témata * A také * Příběh NLB * Forma NLB * Tomáš * Tereza * Sabina * Franz * Společnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_735_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Český jazyk – Milan Kundera – 9. ročník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _06_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
● Evropan Milan Kundera ● Prezentaci vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
POSTMODERNISMUS. Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Současná česká próza. Milan Kundera (*1.duben 1929) prozaik, básník, esejista, překladatel a dramatik Studoval na G v Brně, poté na Filosofické fakultě.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Naturalismus v české literatuře
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Milan Kundera

● Narodil se v Brně roku 1929, studoval FF UK v Praze, studia nedokončil, pak studoval filmovou fakultu na AMU – později působil jako učitel na AMU. ● V roce 1970 propuštěn, vzápětí se rozhodl emigrovat. ● Od roku 1975 žije ve Francii ● Přednášel na fr. univerzitách ● Dnes již píše francouzsky

● Do literatury vstoupil v 50. letech jako básník, překladatel, dramatik (Majitelé klíčů) ● Neobyčejnou popularitu získal povídkovou knihou Směšné lásky Druhý sešit směšných lásek Třetí sešit směšných lásek

Velký ohlas vyvolal román Žert ● Základem románu je nevinný vtip studenta Ludvíka Jahna, když pošle dívce pohlednici s úmyslně provokativním textem. ● Tento text (s velkým přispěním spolužáka Zemánka) uvede do pohybu lavinu nepředvídatelných následků. ● Ludvík je vyloučen ze studií, slouží na vojně u „černých“ atd.

● Nyní, po letech, již rehabilitovaný, přijíždí do svého rodného města na slavnost Jízdy králů, aby se pomstil svému bývalému spolužákovi Zemánkovi, ve kterém vidí původce své životní tragédie. Ale i tato pomsta - tento nový žert - se za trapných okolností zhatí.

Podstatnou součástí románu jsou úvahové pasáže, v nichž autor předkládá své přesvědčení o tom, že v budoucnosti zmizí z vědomí jednotlivců všechny křivdy a ústrky, že prožité zlo bude zapomenuto a zůstane navždy neodčiněno.

● Román Žert bylo p oslední Kunderovo dílo, které u nás vyšlo.

Díla v exilu: ● Román Život je jinde ● Román Valčík na rozloučenou ● Román Kniha smíchu a zapomnění

Bestseller světového formátu

Román Nesnesitelná lehkost bytí ● Celorománové zamyšlení nad lehkostí života, lehkost znamená prázdnotu a nevědomost. Naopak pocit tíže života je vyjádřením plnosti a zhodnocení života. ● Pozornost je v románu soustředěna na dvě dvojice : lékař Tomáš a jeho žena Tereza, Tomášova přítelkyně Sabina a její milenec Franc.

● Tomáš s Terezou emigrují po srpnu 1968 do Švýcarska za Sabinou. Tereza tu ale není schopna citově zakotvit a vrací se zpátky do Čech. Vzápětí ji následuje i Tomáš. ● Oba se pokusí vyřešit své problémy odchodem na venkov, ale oba zahynou při havárii nákladního auta.

● „Po čtyřech letech strávených v Ženevě ubytovala se Sabina v Paříži a nemohla se vzpamatovat z melancholie. Kdyby se jí někdo zeptal, co se jí stalo, nenašla by pro to slov. Životní drama se dá vždycky vyjádřit metaforou tíže. Říkáme, že na člověka dopadlo nějaké břemeno. Člověk to břemeno unese nebo neunese, padá pod ním, zápasí s ním, prohrává nebo vítězí. Ale co se vlastně stalo Sabině? Nic. Opustila jednoho muže, protože ho chtěla opustit. Pronásledoval ji pak? Mstil se jí? Ne. Její drama nebylo dramatem tíhy, ale lehkosti. Na Sabinu dopadlo nikoli břemeno, ale nesnesitelná lehkost bytí.“

● Román Nesmrtelnost

● Kundera se svou tvorbou řadí mezi nejvýznamnější světové postmodernisty.

● “Spisovatel Milan Kundera bude jako jeden z velkých autorů 20. století i v budoucnu čtený a bude na knižních pultech, dokud budou lidé knihy číst. Zařadí se tak po bok třeba Umberta Eca a Gabriela Garcíi Márqueze.” ● Bohumil Fořt

“Jen těžko by si kdo vymyslel dva protichůdnější autorské typy než ty, které tvoří dva největší čeští prozaikové druhé poloviny dvacátého století: Milan Kundera a Bohumil Hrabal. Jeden vyrůstal v pracovně umělce a humanitního vědce, druhý v pivovaře, jeden sedával v kavárně Slavia v centru Prahy, druhý pil pivo ve výčepech libeňské periferie, ale hlavně: jeden komponoval své romány tak, aby z nich nemohla vypadnout jediná věta, druhý chrlil proudy slov a redigoval je pomocí nůžek a lepidla.“ Novinář Ladislav Verecký

Kunderův vztah k původní vlasti ● Do Čech Kundera téměř nejezdí, maximálně inkognito ● Pečlivě střeží vydávání svých děl, výhradním a jediným vydavatelstvím je Atlantis ● Francouzsky psaná díla u nás většinou nevyšla. Sám je nepřekládá a nesouhlasí, aby je do češtiny převedl někdo jiný. ● Téměř 25 let nekomunikuje s novináři

Otázky: ● 1) Uveďte 2 Kunderova díla, která vyšla před jeho odchodem do Francie. ● 2) Uveďte 2 Kunderova díla, která vyšla v exilu. ● 3) K jednotlivým literárním postavám přiřaďte název díla: ● - Tereza, Sabina ● - Ludvík, Markéta

Zdroje: pwo-/literatura.asp?c=A081013_121746_literatura_kot pz1-/literatura.asp?c=A081014_102133_literatura_jaz knihy/379319&id_seznam= Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994 Soukal a kol.: Čítanka pro 4. ročník SOŠ, SPN Praha 2004