Degenerativní onemocnění POHYBOVÉHO SYSTÉMU. Degenerativní onemocnění - obecně  Degenerativní onemocnění s prodlužováním lidského věku stále přibývá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
Revmatologie Jitka Pokorná. Bio-psycho-sociální problém -Omezení hybnosti, prac. neschopnost, invalidisace, imobilizace, závislost při ztrátě soběstačnosti.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Whiplash injury Jan Havel, Kateřina Kučerová Neurovědy 2011.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Kosterní a svalová soustava. odchylky ve tvaru lebky rozštěp patra, horní čelisti a rtu končetiny postižení kyčelního kloubu deformity hrudníku překřížená.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky příjice klíčová slova : puchýřky, tvrdý vřed autor: Kamila Černá.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Podpora v nezaměstnanosti
VY_32_INOVACE_06_PR_KOSTERNÍ SOUSTAVA
Osteoporóza a pohybový aparát
Proudové chrániče.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Centrální nervová soustava (CNS)
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tvar a pohyb těla Kostra.
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Základní jednorozměrné geometrické útvary
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
RIZIKO.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Stavební fakulta ČVUT, B407
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Vitamíny rozpustné ve vodě
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
Číslicové měřící přístroje
RIZIKO.
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
NEMOCI OPĚRNÉ SOUSTAVY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku
VNL CHOPN Mgr. Martina Dohnalová
Když vás potká vyhoření
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Inkontinence Michaela Matoušková.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
KOSTRA.
Transkript prezentace:

Degenerativní onemocnění POHYBOVÉHO SYSTÉMU

Degenerativní onemocnění - obecně  Degenerativní onemocnění s prodlužováním lidského věku stále přibývá a převažují nad onemocněními zánětlivými  jedna z nejčastějších příčin pracovních neschopností, často vedou k invaliditě  tyto změny samy o sobě neurochirurg neřeší, řeší je až v případě, kdy působí kompresi nervových struktur  jediné, čeho operačně dosáhneme, je dekomprese struktur  patogeneze – degenerace probíhá na všech strukturách (rozpad kolagenních vláken, pokles vody, ubývají elastická vlákna, vznikají trhliny, rozpad na sekvestry, vznikají osteofyty na kostech)  to se projeví iritační nebo zánikovou neurologickou symptomatologií

Typy degenerativního onemocnění:  Osteoartróza (degenerace kloubní struktury)  Koxatróza (kyčel)  Gonartróza (koleno)  Omartróza (rameno)  Spondylartróza (páteř)

Osteoartróza  také artróza či osteoartritida, je nejčastější onemocnění kloubů  Postihuje asi 12 % populace  Nejvíce postihuje váhonosné kyčelní a kolenní klouby, nacházíme ji však běžně i v jiných lokalizacích (páteř, rameno, loket, prsty aj.)  Etiopatogeneze choroby není zcela objasněna, předpokládá se souhra více faktorů  Při OA dochází postupně k destrukci kloubní chrupavky a změně jejích mechanických vlastností  Destrukce je dána poruchou homeostázy metabolismu chrupavky, jinými slovy dochází k porušení rovnováhy v jeho regulaci  V počátečních stadiích je tento děj kompenzován zvýšenou tvorbou agrekanu s vyšším obsahem chondroitin sulfátu  Postižená kost reaguje na vzniklou situaci svojí přestavbou, časem se na ní objevují výrůstky zvané osteofyty, které daný stav komplikují

Koxartróza  je artróza kyčelního kloubu  Vývoj artrózy kyčle není výsledkem stárnutí, i když věk hraje významnou roli  Obecně dělíme koxartrózu na: primární koxartróza, sekundární koxartróza  Rozdělení koxartrózy dle závažnosti: I. stádium – zúžení kloubní štěrbiny mediálně, počátek tvorby osteofytů, II. stádium – zúžení štěrbiny inferomediálně, zřetelné osteofyty, subchondrální skleróza III. stádium – štěrbina výrazně zúžena, osteofyty, sklerotické změny, cysty hlavice i acetabula, deformace tvaru hlavice i acetabula, IV. stádium – vymizení kloubní štěrbiny, skleróza, cysty, deformace

Gonartróza  Může být primární i sekundární  U primární gonartrózy působí především faktory dědičnosti, systémové faktory, lokální mechanické problémy a chronické přetížení  sekundární gonartróza následuje po traumatech či zánětlivých, vzácněji septických artritidách  Pro gonartrózu je typická námahová bolest kolenního kloubu, lokalizovaná v místě postižení  Nejprve se projevuje jako bolest po větší zátěži nebo startovací bolest na začátku pohybu  Původní krátká ranní ztuhlost přechází ve zhoršování funkce, zmenšuje se rozsah pohybu v kloubu  Objevuje se typická deformita ve smyslu varozity nebo valgozity, v těžších případech doprovázená různým stupněm flekční kontraktury  Dochází k laxitě (uvolnění) vazového aparátu v místě deformity

Omartróza  degenerativní onemocnění ramenního kloubu spojené s poruchou chrupavky jamky kloubní a hlavice kosti pažní  je příčinou bolestí a často omezení hybnosti ramenního kloubu  Může byt primární, nebo sekundární  Primární artróza ramena není zdaleka tak častá jako je artróza kolena  Sekundární omatróza vzniká ve většině případů jako následek předcházejících úrazů ramenného kloubu  Pravděpodobnost degenerativních změn na jiných ramenných kloubech se úměrně tomu zvyšuje.

Spondylartróza  je řazena mezi degenerativní onemocnění páteře  Diskopatie je onemocnění meziobratlových destiček, osteopenie označuje snížení kostní hustoty při porušené tvorbě osteoidu. Výsledkem je osteoporóza a bolesti páteře.  tvorba nárůstků (osteofytů), které stabilizuji intervertebrální klouby  Klinicky nepříznivé jsou jsou zvlášť dorzální osteofyty v dolní krční páteři, které zužují meziobratlové otvory  Osteofyty mohou růst do stran (laterálně) nebo do páteřního kanálu, kde mohou utlačovat míchu a její obaly  Obtíže se projevují bolestivostí v postižené části páteře, omezeném pohybu a bolestivostí, která se právě při pohybu zvětšuje  Pokud nárůstky (osteofyty) vedou k útlaku páteřního kanálu, projevují se obtíže útlakem nervů čí míchy  Při vyšetření magnetickou resonancí jsou zachytitelná i stadia podráždění výstelky

Vytvořila: Monika Lolková 3.BZA