1 Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem) a Česká technologická platforma pro užití biosložek v dopravě a chemickém průmyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem)
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
RESPONSIBLE CARE ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO UŽITÍ BIOSLOŽEK V DOPRAVĚ A CHEMICKÉM PRŮMYSLU PREZENTACE STAVU K ZÁŘÍ 2007 Přednášející musí často.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
Luděk Janík Budoucnost HYTEP. Historie HYTEP 2006 červen: MPO iniciovalo vznik H 2 platformy prosinec: Založení platformy (ČVUT FS, MEGA, ÚJV,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Výroční konference OP PIK
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

1 Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem) a Česká technologická platforma pro užití biosložek v dopravě a chemickém průmyslu (ČTPB) Svaz chemického průmyslu České republiky Praha, 7. dubna 2008 Ladislav Novák

2 Potřeby inovací v průmyslu Národní strategie a strategie EU Náměty ostatních významných účastníků Evropská technologická platforma Spolupracující organizace Rozvoje a výzkumu Inovace Přispívání k pracovnímu programu EU soukromé veřejné Základní koncept TP

3 Dostupné veřejné prostředky Strukturální fondy, „měkké peníze“ Dnes v ČR neexistuje podpora !!! Od 06/2008  OPPI  OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

4 Česká TP pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem) Česká TP pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem) Řídicí výbor SEKRETARIÁT HORIZONTÁLNÍ SKUPINA MSMG PRŮMYSLOVÁ BIOTECHNOLOGIE MATERIÁLOVÁ TECHNOLOGIE INŽENÝRSTVÍ Ing. Antonín Mlčoch, CSc. Založena 12/2005, první TP v ČR VH, ŘV, KK – zástupci státní správy Deklarace  Stanovy Součást SCHP ČR, do budoucna - vlastní právní subjektivita Členství v ČTP SusChem je otevřené pro každého zájemce!

5 Členové ČTP SusChem AGROFERT Holding, a.s. SPOLCHEMIE, a.s. BorsodChem MCHZ, s.r.o. SCHP ČR ČTCAP, a.s.SYNPO, a.s. DEZA, a.s. SP ČR Ekora, s.r.o. TC AV ČR, v.v.i. FCHT UPCE, v.v.i.ÚCHP AV ČR, v.v.i. Hexion Specialty Chemicals, a.s. ÚOCHB AV ČR, v.v.i. LINDE Gas, a.s. VÚAnCh, a.s. PIB, s.r.o. VÚOS, a.s. PřF UK, v.v.i. VŠCHT Praha, v.v.i. RECETOXZentiva, a.s. Sigma-Aldrich, s.r.o. Průmysl8 Základní výzkum5 Aplikovaný výzkum6 Ostatní3 ∑ =

6 Cíle SusChem, použití výstupů 1.Tvorba dlouhodobé vize a směru výzkumných záměrů ve vzájemné koordinaci s evropským chemickým průmyslem 2.Aktivní účast v evropských technologických platformách a začlenění expertů do pracovních skupin evropské platformy 3.Účast na projektech 6. a 7. Rámcového programu Příprava Národního rámcového programu pro českou technologickou platformu ve vazbě na potřeby českého chemického průmyslu a vyjednáváním se státními orgány 4.Podpora inovací cestou podpory výzkumné činnosti zaměřené na oblasti výzkumu nových technologií a materiálů 5.Získat podíl na přípravě programů Strukturálních fondů v ČR s cílem směřovat investice do vybavení výzkumných institucí

7 Výstupy TP Vize české chemie 15-ti letý výhled, formulován členy ČTP SusChem Vize definuje oblasti, které budou za 15 let klíčové pro další rozvoj a prosperitu oboru. Hlavní oblasti: Nové materiály Chemické inženýrství Průmyslové biotechnologie

8 Vize ČTP SusChem Zachování a zvyšování konkurenceschopnosti chemického průmyslu založené na moderních technologiích a inovacích. Lepší využívání chemických procesů umožní zvýšit ekologickou efektivnost průmyslu. Chemický průmysl získá reputaci schopného, bezpečného a odpovědného partnera ve společnosti. Vyvíjet trvalé úsilí o to, aby Česká republika poskytovala podporu pro chemické inovace, a aby posilovala svou znalostní základnu. Podpora rozvoje aplikovaných výzkumných pracovišť jako významného mezičlánku mezi základním výzkumem a realizací jako zdroje inovačních podnětů a významné mezioborové styčné plochy. Na základě iniciování a provádění vědecko-technických výzkumů a komerčního využití vědeckých řešení vytváření mostu mezi vědou, výzkumem a průmyslem v oblasti chemie. Propagace inovačních aktivit a vědecko-technického rozvoje v chemickém průmyslu.

9 Vize ČTP SusChem Zvyšování konkurenceschopnosti hlavních zpracovatelů ropy (jako zdroje hlavních petrochemických komodit) na základě důsledného využití dovážených surovin, minimalizace energetické náročnosti a rozvoje bezodpadových technologií s minimálním dopadem na životní prostředí. Prohloubení využití primárních vstupů v oblasti petrochemie s cílem získávat látky s vyšší přidanou hodnotou a vytváření prostor pro jejich další využití především pro malé podniky. Důsledné snižování vlivu jednotlivých výrob na životní prostředí. Zvládnutí molekulárních měřítek (např. nanotechnologie) povede ke zlepšení vlastností nových generací produktů a k inovacím aplikací v řadě průmyslových odvětví. V přípravě Implementační Akční Plán

10 ČESKÁ TP BIOPALIVA Cíle - odpovědět zejména na otázky: –Existuje v ČR dostatek surovin pro dosažení cílů EU ? –Existují v ČR dostupné a ověřené technologie pro výrobu biosložek s náklady na úrovni motorových paliv ? –Je ČR připravena připravit, realizovat a legislativně prosadit strategii dosažení cílů EU ? Existuje Studie proveditelnosti ? –Existují reálná a ekonomicky proveditelná užití biosložek pro další zpracování v chemickém průmyslu? –Jsou nastaveny v ČR adekvátně podmínky pro obnovitelné a/nebo alternativní paliva pro jejich vzájemnou zdravou konkurenci? Je vypracován systém certifikace biomasy dle salda emisí CO2 ? Založil SCHP ČR v r. 2007, předseda Pavel Švarc 35 členských subjektů

11 PRINCIPY 2. generace nemá vliv na cenu potravin, měla by postupně doplňovat / nahrazovat 1.generaci Využití biomasy musí splňovat kriteria udržitelnosti (lesa, krajiny, osídlení) Podpora by měla směřovat do produktů s výrazně pozitivní certifikací salda CO2 během životního cyklu Vláda by měla projednat 3 klíčové dokumenty, kde by se mělo objevit stanovisko Platformy: –Energetická koncepce ČR –Akční plán pro biomasu –Dlouhodobý plán implementace biopaliv v dopravě

12 VÝSTUPY Mapa potenciálu biomasy v Česku Analýza dostupných světových technologií 2.generace Nalezení optimálního průniku surovina / technologie / logistika / ekonomika / velikost jednotky / sociální dopady Porovnání jednotlivých alternativních a a obnovitelných zdrojů energie dle míry jejich podpory ze strany v CR Účast v aktivitách Evropské platformy biopaliva – buď v WG1 – biomass nebo WG2 – Conversion členem ČTPB (přímý kontakt) Návrh financování práce platformy –Evropská Unie (7.RP, …) –Strukturální Fondy –MPO, MŽP Seminář o budoucnosti biopaliv, , PSP, účast 1. NM MZe, MPO, MŽP, průmyslu, ETP Biofuels, řídil předseda zem. výboru PSP.

13 Příklad výstupu - MAPA BIOMASY Analýza území ČR pro pěstování rychle rostoucích plodin Možnosti spalování biomasy s hnědým uhlím Analýza bonity půdy a katastrálních území Soubor doplňujících informací v databázi Další související objekty – např. vojenské újezdy

14 Děkuji za pozornost ! Svaz chemického průmyslu České republiky Svaz chemického průmyslu České republiky Dělnická Praha 7 tel RESPONSIBLE CARE