Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření 19. 5. 2013 Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na dolním toku Moravy 2. setkání tentokrát ve Vedrovicích nedaleko Moravského Krumlova.
Advertisements

Archeologické kultury na našem území
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Historické prameny.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ IV. přednáška
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pravěk II - Věstonická venuše
Paleolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Původ a vývoj člověka – prověrka 1. VY_52_INOVACE_03 Sada 1
Úvod do archeologie Ondřej Mlejnek. Archeologie  Historická věda, která zkoumá zejména prameny hmotné kultury, ale využívá i poznatků jiných věd  Chronologické.
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
O ČEM VYPRÁVÍ ARCHEOLOGIE? Archeologie je vědní obor zkoumající prameny hmotné kultury. Slovo vzniklo spojením řeckých slov archaios = starý a logos =
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Českofalcká mohylová kultura – 1700 – 1300 př.n.l. - Plzeňsko.
Počátky umění na našem území
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Archeologické kultury na našem území
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Pomocné vědy historické
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Pomocné vědy historické
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
O nejstarších dějinách Čech
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_16 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vývoj umění na Moravě od počátku do současnosti
Křivonosková Kateřina
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí se základní charakteristikou archeologie a ilustračně s nejslavnějšími archeologickými nálezy českého pravěku. Způsob využití Výklad je vhodné použít při výkladu o historických pramenech nebo v rámci látky pravěku. Autor Mgr. Michael Dvorský KódVY_32_INOVACE_17_DDVR15 Pomocné vědy historické

Archeologie (z řečtiny: αρχαίος (archaios) = starý, λόγος (logos) = slovo, řeč) je věda studující minulost prostřednictvím archeologických pramenů, tj. zachovaných lidských výtvorů a jiných předmětů, ovlivněných člověkem jako např. architektury, tělesných ostatků apod. Zabývá se materiální kulturou. Cílem archeologie je poznat minulé události lidských společenství a jejich kulturu. Patří k těm vědním disciplínám, které jsou schopné interpretovat minulost lidstva z doby před používáním písma.

Archeologie se snaží zakládat prameny dvojím způsobem. 1.Postup tzv. destruktivního archeologického výzkumu, tj. ohledání místa, provedení vykopávek, analýza nálezu, syntéza poznatků a následné vyvození závěru (interpretace). 2.Postup tzv. nedestruktivní archeologie, kdy zpravidla nedochází k porušení terénu. Využívá se například leteckého snímkování při hledání antropogenního (člověkem ovlivněného) reliéfu krajiny, nebo specializovaných detektorů. toricka/archeologie/ve_vykopavkach_byl_objeven_i_hrob_psa.html Destruktivní metoda Letecké snímkování

Zkoumáním jaké kultury se zabývá archeologie? Zabývá se materiální kulturou. Co znamená tzv. destruktivní archeologický výzkum? Především ohledání místa a provedení vykopávek. Co znamená tzv. nedestruktivní archeologie? Postupy, kdy zpravidla nedochází k porušení terénu.

Významné nálezy české archeologie

cka_venuse_edit.jpg oubor:Karel_absolon.jpg Karel Absolon Věstonická venuše je keramická soška nahé ženy, vyrobená z pálené hlíny, pocházející z mladého paleolitu a datovaná do období – př. n. l. Soška byla nalezena r v pravěkém nalezišti mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem týmem Karla Absolona.

D_sk%C3%A1la.jpg Býčí skála v Moravském krasu e_of_a_bull_%28Byci_skala%29.JPG Od roku 1867 prováděl v jeskyni vykopávky Jindřich Wankel, který zde objevil sídliště z doby paleolitu. Tyto objevy pak byly korunovány nálezem sošky bronzového býčka o dva roky později. V dalších letech pak učinil doktor Wankel nález Halštatského pohřbu, který ve své velkoleposti neměl u nás obdoby a který dodnes poutá pozornost. Jindřich Wankel

Šipka je krasová jeskyně na severní Moravě poblíž Štramberka. Roku 1880 se proslavila tím, že v ní tehdejší profesor na novojičínském gymnáziu Karel Jaroslav Maška, který zde dělal průzkum, objevil čelist neandertálského dítěte.

Jeskyně Pekárna v Moravském krasu Jeskyně je jedinečnou archeologickou lokalitou, která byla zkoumána řadou archeologů. Výzkumy prokázaly osídlení od období paleolitu přes neolit, dobu bronzovou až po dobu halštatskou. Z nálezů jsou známé zejména rytiny na koňských žebrech - „Souboj bizonů“ a „Pasoucí se koně“

Trojhrob z Dolních Věstonic V srpnu 1986 byl Bohuslavem Klímou objeven takzvaný věstonický trojhrob. V tomto unikátním hrobu leželi tři jedinci v natažených polohách. Význam tohoto zvláštního pohřbu nebyl zatím objasněn.

Největší objev Karla Absolona je Býčí skála získala svůj název podle Důkazem osídlení Štramberka v paleolitu je Jeskyně Pekárna se nachází K významným nálezům z Pekárny patří Významným objevem Bohuslava Klímy z Dolních Věstonic Věstonická venuše bronzové sošky býčka nález čelisti dítěte neandertálce v Moravském krasu koňská žebra s rytinami koní a bizonů záhadný trojhrob