Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Vize strategického směřování ČEB
Podpora exportu, role EGAP při financování obchodních příležitostí
Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
Exportní a strukturované financování obchodu
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
1 Rusko – obchodní partner Financování českého vývozu do Ruské federace prostřednictvím České exportní banky, a.s. Diskusní fórum dne 26. dubna 2012 Ing.
Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
Bankovní záruky Lukáš Pozník Martin Veverka.
Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Partner českých malých a středních podniků. 2 Export jako významný pilíř ekonomického růstu firem Rok podpory malých a středních podniků v České exportní.
Partner českých malých a středních exportérů. Struktura financování a programy pro SME, připravované novinky pro podnikatele Seminář „Jak zpomalení růstu.
1 NOVÉ ŠANCE PŘI FINANCOVÁNÍ EXPORTU Pavel Svěrák Head Export & Trade Finance Praha
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Možnosti financování vývozu podniků chemického průmyslu
Podpora exportu - role komerčních bank
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , fax: , Podmínky.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Bereme na sebe vaše rizika. 2 Kdo jsme a čím se zabýváme Jak využít našich služeb Jak fungujeme v praxi Na co se můžete těšit…
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Exportní a předexportní financování obchodu Seminář „Den Ukrajiny“ pořádaný Hospodářskou komorou České republiky v rámci 55. ročníku Mezinárodního strojírenského.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Financování EPC projektů z pohledu banky
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Rozpočtová a fiskální politika
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Rozpočtová a fiskální politika
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Exportní a předexportní financování obchodu
Rozpočtová a fiskální politika
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Transkript prezentace:

Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní politiky Akciová společnost ve vlastnictví českého státu, která vznikla v roce 1995 Zajišťuje zejména typy financování, které jsou pro komerční banky – především v současné době – obtížně realizovatelné z důvodu vývozu do zemí s vyšší mírou teritoriálního a komerčního rizika, dlouhé doby splatnosti, financování velkého objemu či složité struktury financování Poskytuje financování v souladu s pravidly WTO (World Trade Organization), příslušnými doporučeními Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) a směrnicemi Evropské unie 2

Základní fakta o ČEB (2/2) Jako zajištění úvěrů využívá pojistné produkty Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. (EGAP), která vznikla v červnu 1992 jako státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a tržně nepojistitelným komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky Člen bankovního systému České republiky, plně podléhající standardním pravidlům ČNB dle zákona o bankách č. 21/1992 Sb. Její specifická činnost, tj. poskytování podpořeného financování, se řídí zákonem č. 58/1995 Sb. Plné ručení České republiky za závazky ČEB Mezinárodní rating na úrovni České republiky: - Moody’s: A1 - Standard & Poor’s: AA- 3

Podpora exportu SME v ČEB -Zřízení odboru SME od roku 2009 na základě národního protikrizového plánu vlády ČR -Podpora růstu mezinárodní konkurenceschopnosti SME -Financování segmentu SME do výše obratu ,- EUR -Využívání programu s EGAP pro zrychlené procesy -Spolupráce s komerčními bankami a ČMZRB -Spolupráce s agenturou CzechTrade -Spolupráce s hospodářskými komorami 4

Zrychlené postupy České Exportní Banky, a.s. -zrychlené postupy pro standardizované obchodní případy -zrychlené postupy pro vybrané produkty -Úvěr na financování výroby pro vývoz -Přímý vývozní dodavatelský úvěr -Bankovní záruky (platební Proexportní záruka i neplatební záruky) -předběžné vyhodnocení na základě vyplněných formulářů na webu ČEB: -formulář pro rating -čestné prohlášení segment SME 5

Hlavní produkty České Exportní Banky, a.s. Produkty - riziko českého exportéra -Úvěr na financování výroby pro vývoz -Přímý vývozní dodavatelský úvěr -Bankovní záruky -Záruka za nabídku (Bid Bond) -Záruka za dobré provedení smlouvy o vývozu (Performance Bond) -Záruka za vrácení akontace (Advance payment guarantee) -Záruka za uvolnění zádržného (Retention Bond) Český exportér 6

Hlavní produkty České Exportní Banky, a.s. Produkty - riziko zahraničního partnera -Přímý vývozní odběratelský úvěr -Nepřímý vývozní odběratelský úvěr -Odkup pohledávek Zahraniční partner 7

Hlavní produkty České Exportní Banky, a.s. Proexportní záruka – bankovní záruka (program spolupráce s komerčními bankami) - nástroj pro zajištění úvěrů poskytnutých komerční bankou subdodavatele - neodvolatelná a použitelná na první vyvolání -vystavovaná ČEB v souvislosti s podporou SME - subdodavatelů vývozců – zboží určené pro vývoz - zajišťující platební závazky svých klientů -umožňuje snadnější přístup subdodavatelům pro vývoz z řad SME k provozním úvěrům poskytovaných komerčními bankami* *Dohody o vzájemné spolupráci uzavřeny s: ČS, ČSOB, Raiffeisenbank, GE MoneyBank, KB, Citibank. Český subdodavatel českého exportéra 8

Hlavní produkty České Exportní Banky, a.s. Hlavní parametry produktu: -ČEB ručí za subdodavatele, který dodává zboží pro exportéra -ČEB ručí ve prospěch komerční banky, která poskytla provozní úvěr subdodavateli -až do výše 100 % jistiny provozního úvěru, a zároveň -do výše max. 80 % hodnoty subdodávky -Zboží je určeno pro následný vývoz Český subdodavatel českého exportéra 9

10 Schéma Proexportní záruky komerční banka MSP subdodavatel vývozce ČEB provozní úvěr subkontrakt žádost o vystavení bankovní záruky bankovní záruka za úvěr

Novinka České Exportní Banky, a.s. Projekt spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a.s. -Smlouva o obchodním zastoupení -Rozšíření distribučních kanálů (využití poboček ČMZRB) -Posílení akviziční činnosti ČEB -Podpora prodeje produktu Proexportní záruka Spolupráce s ČMZRB 11

Praktické příklady financování Financování vývozu měřících přístrojů do Chile -Vývozce vyrobí a dodá zboží odběrateli, současně fakturuje vývozní cenu za odeslané zboží, -Předloží ČEB doklady o uskutečnění vývozu (obvykle faktura s odloženou splatností např. 180 dnů a dopravní doklad), -ČEB na základě těchto dokumentů poskytne vývozci finanční prostředky ve formě čerpání úvěru, -za 180 dnů od data vystavení faktury odběratel uhradí na účet vývozce u ČEB kupní cenu, která je okamžitě využita pro splacení poskytnutého úvěru. 12

Praktické příklady financování Obvyklé parametry financování: -úvěr až do výše 100 % hodnoty vývozního kontraktu při splatnosti do 2 let -riziko zaplacení kupní ceny zahraničním odběratelem pojištěno u úvěrové pojišťovny (EGAP, KUPEG, aj.) Zajištění: - vlastní směnka vývozce, popř. - zástava vývozní pohledávky, nebo - případné další instrumenty v závislosti na vyhodnocení obchodního případu 13

Marek Jeník úvěrový manažer SME tel: Česká exportní banka, a.s Praha 1, Vodičkova 34 Děkuji za pozornost. 14

15 Karel Petrák Tel.: Marek Jeník Tel.: Petr Antoš Tel.: Kontakty – odbor SME Iveta Horníčková Tel.: