TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo
HLTAN trubice - navazuje na ústní dutinu kříží se s hrtanem hrtanová příklopka reguluje dýchání a polykání
JÍCEN ústí do žaludku při zpětném průniku natrávené potravy => pálení žáhy
ŽALUDEK svalový vak promíchání – pohyby, zaškrcování chemické štěpení (zředěná HCl, enzym pepsin) mucin – hlen chrání sliznici žaludku
TENKÉ STŘEVO trávení a vstřebávání potravy první část tenkého střeva – dvanáctník 4 - 5 m dlouhé, zvrásněné, uvnitř klky - zvětšují plochu pro vstřebávání z klků přecházejí vstřebávané látky vrátnicovou žílou do jater
JÁTRA játra žaludek žlučník
SLINIVKA BŘIŠNÍ, JÁTRA slinivka břišní produkuje trávicí šťávu s enzymy (trypsin) játra největší žláza v lidském těle, nezbytná pro život účastní se štěpení některých důležitých látek a škodlivin tvoří látky pro srážlivost krve tvoří žluč nezbytnou pro trávení tuků (žluč se hromadí ve žlučníku)
TLUSTÉ STŘEVO vstřebávání: nestrávených zbytků vitamínů vody → zahuštění stolice
ONEMOCNĚNÍ ŽALUDKU žaludeční vředy naleptání stěny žaludku trávicími šťávami bolesti nebezpečí krvácení
ONEMOCNĚNÍ JATER cirhóza zbytnění struktury jater (infekce, alkohol) postupná ztráta funkce rakovina zhoubné bujení buněk
ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU pomalé vyprazdňování žlučníku obtížné trávení tuků, bolesti, plynatost záněty nebezpečné, důsledkem může být zežloutnutí kameny bolestivé, důsledkem může být ucpání žlučovodů
ONEMOCNĚNÍ STŘEV zánět appendixu důsledkem může být prasknutí appendixu a zánět v břišní dutině – nebezpečné rakovina střev zhoubné bujení buněk, důležitá prevence neprůchodnost střev hrozí akutní nebezpečí