1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Advertisements

Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Topologie sítí Sériová (serial) Sběrnice (bus) Kruh (ring), Dual ring Hvězda (star) Stromová (tree), mesh Smíšená (mixed)
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Parametry počítačových zdrojů Jaký typ zdroje máme: AT či ATX (AT se dnes již nepoužívá) Výkon zdroje – určuje nám jaký maximální odběr el. proudu nám.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
 Organizace WECA = WiFi Aliance vytvořila WiFi  WiFi - signalizuje vzájemnou kompatibilitu  Založeno na standardu  b – 2,4 GHz,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Topologie lokálních sítí
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Počítačová síť,LAN,WAN,PAN
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Druhy sítí podle rozlehlosti
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Význam utkání v sportovních hrách
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Databáze MS ACCESS 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1.6 Čipová sada chip set.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Sběrnice PCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Zbernice stručný prehľad
Název školy: Základní škola Městec Králové
SCSI.
Základní komponenty počítače
Přídavné karty.
Rozhraní pevných disků
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

1.4 Datová rozhraní

 slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI

1.4.1 IDE Integrated Drive Electronics mechanika s vestavěným řadičem  data jsou přenášeny paralelně, tj. několik bitů zaráz (2*16)  frekvence 50MHz  též nazývaná EIDE Ultra ATA PATA  na základní desce jsou dvě rozhraní a jedno pro disketovou mechaniku  umožňuje připojení dvou zařízení Master - nadřazený Slave - podřazený

NázevAlternativní názevRokPřenosová rychlost ATA ,33 MB/sSpolupráce s ISA ATA 2EIDE199616,7 MB/sSpolupráce s VL Bus a PCI ATA 3Podporuje technologii S.M.A.R.T ATA4Ultra ATA 33, Atapi MB/sK přenosu dat je používáno DMA= Ultra DMA režim ATA 5Ultra ATA 66, Ultra EIDE MB/sPoužívá detekci chyb a speciální 80-ti žilový kabel * ATA 6Ultra ATA MB/s ATA 7Ultra ATA MB/s

nastavení Master - Slave  pomocí propojek Master Slave Cable Select  dle připojení kabelu  pomocí kabelu modrý konektor – k základní desce černý konektor – k Mastru šedý konektor – k Slavu

1.4.2 Seriová ATA  data jsou přenášeny seriově, tj. bit za bitem  datová propustnost 1.5Gb/s (oběmi směry) datová propustnost SATA 1.0 je 150MB/s datová propustnost SATA 2.0 je 300MB/s datová propustnost SATA 3.0 je 600MB/s  maximální délka kabelu je 1m  sběrnice je přímá, nesdílená, nekolizní a propojuje vždy pouze dva body point-to-point bus: disk a řadič.  Sběrnice a konektory SerialATA jsou navržené tak aby bylo možné případné připojení / odpojení disků za chodu počítače

eSATA - port  Hlavní výhodou eSATA proti USB či Firewire je však především jeho přenosová rychlost USB se pohybuje někde kolem MB/s s teoretickým maximem na 60MB/s eSATA je v podstatě to samé jako interní SATA, a dosáhne podobných rychlostí jako běžné interní disky, tedy klidně přes 100MB/s  je to stejně rychlé jako práce s interním diskem.  USB či Firewire externí disky také většinou nemají přístupnou diagnostiku přes S.M.A.R.T  SATA a eSATA konektory a kabely jsou navzájem nekompatibilní. někteří výrobci eSATA disků přibalují rovnou i SATA-eSATA redukci

1.4.3 SCSI - Small Computer Systems Interface  určeno spíše pro servery  SCSI dovoluje připojit ke své sběrnici 8 nebo 16 různých zařízení, z nichž jedno musí být vlastní SCSI rozhraní  zařízení jsou jednoznačně identifikována pomocí ID čísla (v rozmezí 0-7, resp. 0-15) ID 7 bývá většinou nastaveno na SCSI rozhraní a ID 0 bývá zařízení, ze kterého se zavádí operační systém nastavuje se propojkami nebo přepínačem  možnost připojení nejen interních zařízení, ale i externích  SCSI není pevně vázáno na počítač řady PC, ale je možné se s ním setkat i u jiných počítačů  jednotlivá zařízení jsou propojená pomocí 50 vodičové sběrnice  sběrnice musí být na posledních zařízeních ukončena tzv. terminátory (zakončovací odpory) impedančně přizpůsobují a zabraňují tak odrazu signálů od konce vedení. Tyto terminátory jsou buď součástí zařízení nebo lze použít externí

NázevPřenosová rychlost SCSI 15 MB/s SCSI 220MB/sFAST 2* frekvence, WIDE 2*8b=16b, kontrola parity SCSI 3Řada standardů, většinou SPI Ultra SCSi40 MB/s20 MHz - 8b – 20 MB/s, 20 MHz – 16b – 40 MB/s (Wide) Ultra 2 SCSI 80 MB/s40 MHz – 8b – 40MB/s, 40 MHz – 16b – 80 MB/s (Wide) Ultra 3 SCSI 160 MB/sViz předchozí, ale, pakety, kontrolní součet Ultra MB/s Ultra MB/s Ultra MB/s