Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlastnosti plynů
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Měření atmosférického tlaku
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Mechanické vlastnosti plynů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Měření síly.
Výstup na horu nápodoba historického pokusu
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_
Skládání sil, rovnováha sil
VY_32_INOVACE_
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Skládání sil.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Skupenství látek.
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Vzduch je stejnorodá směs chemických látek plynný roztok
Přetlak, podtlak, vakuum
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Atmosférický tlak a jeho měření.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
Molekulová fyzika Sytá pára.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Atmosférický tlak a jeho měření

Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé. Plynná tělesa nemají vlastní tvar ani objem. Okolo Země je vzduchový obal, který nazýváme atmosféra. Co již víme o plynných látkách

Horní vrstvy atmosféry Země působí v gravitačním poli Země tlakovou silou na spodní vrstvy atmosféry, vzniká tlak, který nazýváme atmosférický tlak. - Atmosférický tlak značíme p a - měříme ho v pascalech Pa Např: Skleničku naplníme zcela vodou, zakryjeme papírem a otočíme opatrně dnem vzhůru. Voda nevyteče… VIDEO Pokusy dokazující existenci atmosférického tlaku: Atmosféra. Atmosférický tlak.

Vzduch je stlačitelný (nižší vrstvy atmosféry mají proto větší hustotu než vrstvy výše), a proto atmosférický tlak nelze (na rozdíl od hydrostatického) vypočítat. Atmosférický tlak ale můžeme změřit pomocí sloupce vody (rtuti) v trubici. Jak určíme velikost atmosférického tlaku?

Do vody ve větší nádobě ponoř sklenici či lahev tak, aby se naplnila vodou. Potom pomalu zvedej sklenici dnem vzhůru tak, aby okraj sklenice zůstal ve vodě.  Proč voda ze sklenice nevyteče?  Do jaké výše bychom takto mohli zvedat sloupec vody? Voda ze sklenice nevyteče, protože na volnou hladinu vody v nádobě působí tlaková síla atmosférického vzduchu a ta „drží“ sloupec vody ve sklenici (platí Pascalův zákon.) Tlaková síla atmosférického vzduchu udrží sloupec vody o výšce 10 m. Pokus

Poprvé byl atmosférický tlak přesně změřen roku 1643 pokusem, který navrhl italský fyzik E. Torricelli Na úrovni hladiny je hydrostatický tlak rtuti stejný jako atmosférický tlak vzduchu h = 0,75 m Torricelli asi 1 m dlouhou trubici na jednom konci zatavenou naplnil rtutí. Nezatavený konec ponořil do nádoby se rtutí a pozoroval, že rtuť nevytekla a ustálila se ve výšce 0,75 m.

Atmosférický tlak a jeho měření Torricelliho pokus - jak je tedy atmosférický tlak velký? Stejně jako hydrostatický tlak na dně rtuťového sloupce: Torricelliho pokus - jak je tedy atmosférický tlak velký? Stejně jako hydrostatický tlak na dně rtuťového sloupce: h = 0,75 m Zápis: Výpočet: Odpověď: Velikost atmosférického tlaku vzduchu je 102 kPa. Odpověď: Velikost atmosférického tlaku vzduchu je 102 kPa.

Tlaková síla atmosféry na povrch lidského těla je obrovská Odhadneme-li obsah povrchu člověka na 1 m 2, je celková tlaková síla atmosféry N! Stejně velký tlak je však i uvnitř lidského těla! Proto jsou síly působící na pokožku stejně velké, mají opačný směr, výslednice je tedy nulová. Proč si atmosférický tlak neuvědomujeme?

Atmosférický tlak a jeho měření Atmosférický tlak není vždy a všude stejný. Jeho hodnota je přibližně 100 kPa; přesná hodnota závisí na počasí a nadmořské výšce. S rostoucí nadmořskou výškou atmosférický tlak klesá. U hladiny moře je větší než na horách. S rostoucí nadmořskou výškou atmosférický tlak klesá. U hladiny moře je větší než na horách. Tlak klesá

Atmosférický tlak a jeho měření Atmosférický tlak měříme rtuťovými tlakoměry (barometry) nebo aneroidy. Barometr Aneroid

Barometr = rtuťový tlakoměr (sestrojen na základě Torricelliho pokusu: skleněná trubička se rtutí otevřeným koncem přechází do otevřené baňky) vakuum ručička na stupnici Aneroid Pružné zvlněné víčko, jehož prohnutí se mění se změnou atmosférického tlaku. Pohyb se přenáší na ručičku.

Použité zdroje: - Prezentace: VY_32_INOVACE_03_21_atmosfericky_tlak