Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění ideální kapaliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Pravděpodobnosti jevů
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Tabulky, grafy – test VY_32_INOVACE_ července 2013
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Dechové dřevěné nástroje
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
Mýdla 6. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130218
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
Proudění kapalin VY_32_INOVACE_11_224
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
KRAJINA V UMĚNÍ 20. září 2013 VY_32_INOVACE_160205
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Tepelná kapacita tělesa
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
YVES KLEIN – Antropometrie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Siločáry elektrického pole
Příklady – cvičení Určete brzdnou dráhu auta s počáteční rychlostí 90 kmh-1, které se pohybovalo rovnoměrně zpomaleně a zastavilo za 5.
Transkript prezentace:

Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ května 2013

2 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Dynamická viskozita Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 2

Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol č. 1: Měření dynamické viskozity oleje Pomůcky: Teorie: Obrázek: Závěr: Úkol č. 2: Měření dynamické viskozity vody Pomůcky: Tabulka: Závěr: 3

Teorie: Pro měření dynamické viskozity použijeme metodu padající kuličky v kapalině. Tuto metodu odvodil a poprvé vyzkoušel G. Stokes v roce Tato metoda využívá toho, že při pohybu tělesa v kapalině klade kapalina pohybu kuličky odpor. Ve všech kapalných látkách totiž působí mezi molekulami třecí síly, které představují určitý odpor proti toku, který se měří jako viskozita. Pro odpor, který klade kapalina o viskozitě η, pohybu koule o poloměru r, odvodil Stokes z pohybové rovnice pro nestlačitelné kapaliny s vnitřním třením vztah: 4 - dynamická viskozita kapaliny, ve které se kulička pohybuje [ ] r - poloměr kuličky [ ] v … rychlost kuličky [ ]

Teorie: Rychlost v není při pohybu kuličky v kapalině konstantní, jedná se o zrychlený pohyb. Ale zrychlování kuličky se zpomaluje, po dosažení mezní rychlosti v m je ale pohyb kuličky rovnoměrný. Mezní rychlost v m lze určit z rovnice silové rovnováhy: Dynamická viskozita je pak rovna 5

Úkol 1: Změřte dynamickou viskozitu oleje 6

Úkol 2: Změřte dynamickou viskozitu vody 7

8 Návrh tabulek 8 č. měření tvmvm  OLEJ sm.s -1 Pa.s součet ar. průměr č. měření tvmvm  VODA sm.s -1 Pa.s součet ar. průměr

9 Zdroje: [1] UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Laboratorní cvičení z předmětu „Reologie potravin a kosmetických prostředků“ [online] [cit ]. Dostupné z: [2] FS ČVUT V BRNĚ. Stanovení viskozity Stokesovou metodou [online] [cit ]. Dostupné z: