Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A.
Jan Dvořák, Tomáš Hradil, Jakub Chovanec
Ozonová díra.
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Zbraně hromadného ničení
Chemické zbraně.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vývoj politické mapy světa
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Jaderná energie Jaderné zbraně.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Chování v případě nebezpečí
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
CHLÓR.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Politické faktory CR a Schengenský prostor
Technika 1. světové války
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vznik a odstranění únavy
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
Biologické zbraně Vypracoval: Martin Zeman Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok: 2015/2016 Datum.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vliv radiace na člověka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Rwanda.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí
Problémy Ozónové vrstvy.
VYOBRAZENÍ KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Zbraně 1. světové války.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2014“ spolufinancován MŠMT.

Obr. 1

Obr. 2

První použití chemické zbraně Hromadný útok chlórem poblíž belgického Ypres v dubnu 1915 německou armádou Ze 6000 lahví bylo vypuštěno 150 tun chlóru podél frontové linie o délce 6 km Spojenecké jednotky nebyly na útok připraveny, bylo zasaženo asi 15 tis. osob 5 – 6 tis. lidí zemřelo

Dusivé chemické látky Způsobují otok plic a následně udušení Patří mezi ně chlór a fosgen Spolehlivou ochranou je plynová maska s účinnými filtry Proto byl v 1. světové válce použit i jiný typ chemických zbraní

Obr. 3

Zpuchýřující látky Látka Yperit byla poprvé použita v roce 1917 opět u města Ypres německou armádou Tyto látky pronikají povrchem těla, poškozují kůži – vznikají puchýře a tkáň se špatně hojí Poškozují i vnitřní orgány – játra, plíce Území zůstává zamořené až několik dnů

Obr. 4

Nervově-paralytické látky Začaly se vyvíjet ve 30. letech 20. století Ve 2. světové válce nebyly naštěstí žádné BCHL použity Pronikají do těla všemi cestami Zpočátku zasažený nic nepociťuje, pak nastává rychlá smrt způsobená vyřazením nervové soustavy z činnosti Patří sem sarin a soman

Obr. 5

Další BCHL Herbicidy – např. defolianty způsobující opad listů – se užívají k likvidaci úrody a k odhalení vojenských úkrytů v lesích protivníka V letech 1962 – 1971 ve 2. vietnamské válce použila armáda USA v jižním Vietnamu směs 2 herbicidů označovanou jako Agent Orange Směs byla kontaminována vysoce jedovatým dioxinem, který vážně poškozuje lidské zdraví a zvyšuje riziko postižení lidských plodů

Obr. 6

Obr. 7

Mezinárodní úmluvy Ženevský protokol - mezinárodní úmluva o zákazu použití plynů a bakteriologických zbraní ve válce je dohoda zakazující jako první použít chemické či biologické zbraně ve válce – podepsána v roce 1925 Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení , podepsalo 189 zemí, nepodepsaly 4 – Egypt, KLDR, Angola, Jižní Súdán. Izrael smlouvu podepsal, ale neratifikoval

Prostředky improvizované ochrany Obr. 8Obr. 9

Obr. 10Obr. 11

Obr. 12

Proč tato improvizovaná ochrana není dostatečná? Obr. 13

Zdroje: 1. e:Poison_gas_attack.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Chemick%C3%A1_zbra%C5%88#mediaviewer/Fil e:Poison_gas_attack.jpg e:Mustard_gas_burns.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Chemick%C3%A1_zbra%C5%88#mediaviewer/Fil e:Mustard_gas_burns.jpg tehdy-zabijel-sarin/ tehdy-zabijel-sarin/ 6. nt_spraying.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange#mediaviewer/File:Defoliation_age nt_spraying.jpg 7. Professor_is_pictured_with_a_group_of_handicapped_children.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange#mediaviewer/File:A_vietnamese_ Professor_is_pictured_with_a_group_of_handicapped_children.jpg obyvatelstva-prostredky-individualni-ochrany-prostredky-individualni- ochrany.aspxhttp:// obyvatelstva-prostredky-individualni-ochrany-prostredky-individualni- ochrany.aspx disaster-strikes/emergency-bra-4/ disaster-strikes/emergency-bra-4/ Autor: Mgr. Soňa Krampolová,