Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A."— Transkript prezentace:

1 Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A

2 Chlór Chem. Značka – Cl Atomové číslo – 17 Skupina – Halogeny
Ar – 35,453 Skupenství – plynné Teplota tání – -101,1 °C Teplota varu - -34,04 °C

3 Výroba chlóru Chlór se po celém světě vyrábí jako základní materiál k produkci PVC, pesticidů, bělících a dezinfekčních prostředků a mnoha dalších výrobků. Jeho výroba je poměrně snadná a levná, zároveň je však spojená se značnými zdravotními riziky a s vypouštěním celé řady nebezpečných látek do životního prostředí i za běžného provozu chemiček.

4 Plynný chlór v baňce

5 Účinky na lidský organismus
Chlór patří mezi dusivé látky. Je to žlutozelený dusivý plyn. Vniká do organismu dýchacími cestami, a proto se proti němu chráníme plynovou maskou. Jeho účinek se projevuje po 2 až 5 hodinách úporným kašlem, nápadnou bledostí a slabostí a stupňuje se tělesnou námahou (i chůzí), prochladnutím nebo pobytem na přímém slunečním světle. Při pitvě je nápadná cyanóza, odulost tváří, edém plic a známky dušení. Dusivé OL nejsou rozpustné ve vodě, ale jsou většinou rozpustné v organických rozpouštědlech. Vodu, která jimi byla zasažena, můžeme po převaření použít. Také potraviny jsou po náležitém vyvětrání poživatelné.

6 Použití jako chemická zbraň
Chlór odstartoval novodobou éru používání chemických zbraní. Poprvé byl k bojovým účelům použit na frontě u městečka Ypres v západních Flandrech (Belgie) proti francouzským vojákům. Proto se mu také jako bojovému plynu říká Yperit. Do vzduchu zde tehdy bylo rozptýleno 180 tun chlóru během 5-ti minut. Do dvou dnů přišla o život 1/3 zasažených osob. Vysoké ztráty na životech byly způsobeny i tím, že přestože Francouzi věděli o možnosti chlórového útoku, nebyli vojáci vybaveni ochrannými pomůckami.

7 Zajímavost – jak se Francouzi o tomhle zvěrstvu dozvěděli
Francouzským "informátorem" byl C. Lucieto. Ten zjistil, že se v Mannheimu vyrábí nějaký plyn pro válečné účely a že se přepravuje do Kruppových závodů v Essenu. Po seznámení s příslušníkem Kruppovy soukromé policie se za pomoci několika půllitrů piva dověděl, že se dovážený plyn používá k plnění dělostřeleckých granátů. Pochybováním vyprovokoval německého partnera k sázce o 2000 marek s tím, že sám tvrdil, že celá záležitost je technicky neproveditelná. Partner nabídl důkaz pravdy a vzal ho brzy na střelnici, kde došlo k předvádění nové zbraně před císařem Vilémem II. Salva byla vypálena do stáda ovcí, které zmizelo v oblacích zeleného plynu. Ovce pak byly nalezeny mrtvé, porost odumřelý. Lucieto sázku zaplatil a vyžádal si střepinu granátu jako suvenýr. V Paříži pak rychle zjistili podstatu věci. Nebyla však podniknuta žádná opatření.

8 Vojáci s plynovými maskami

9 Vojáci v zákopech

10 Zdroje


Stáhnout ppt "Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A."

Podobné prezentace


Reklamy Google