Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu 19. 9. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

Pohled právníka na IT zakázky ve veřejné dopravě
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Život na venkově.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Sídla.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Volnočasové projekty a EU financování
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Umístění maloobchodní sítě - maloobchodních provozoven
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hierarchie sídel.
Sídelní struktura jako faktor regionálního rozvoje
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
REGIONALISTIKA REGIONÁLNÍ ANALÝZA SITUACE ČR.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Závěrečná konference přeshraničního projektu Slavice,
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Předběžná studie proveditelnost - shrnutí Závěrečná konference přeshraničního projektu Slavice,
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Populační vývoj Dobříšska
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hierarchie sídel.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt Demografické modely ve venkovském prostoru
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Podnikání na venkově.
Krajské ředitelství policie Plzeňské kraje
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu

Podle původního využití (+ příklady):  Zemědělské objekty a areály ◦ zemědělský areál Kokašice, bývalé hospodářské zázemí zámku Cebiv  Výrobní areály ◦ pila Černošín, bývalá radnice Bezdružice  Veřejné a administrativní objekty ◦ školka Lestkov, bývalé sídlo státních statků v Bezdružicích  Veřejná prostranství ◦ náměstí Kryštofa Haranta v Bezdružicích, centrum obce Lestkov  Obchodní a stravovací zařízení ◦ COOP Černošín, uzavřené obchody v obcích  Obytné objekty  Památkové objekty ◦ Zámky Cebiv a Slavice, kostel Lestkov

Typické problémy při transformaci  Nerealisticky stanovená vize a příliš ambiciózní projekty - nebezpečí zadlužení obcí  Dlouhodobé řešení majetkových vztahů, zejména v případě majetků státu nebo jím zřízených organizací, nedořešené majetkové vztahy  Nedostatečně promyšlené řešení budoucího využívání, upnutí se pouze na jednoduché majetkové vztahy a kompromisní řešení  Využití atraktivních částí areálů či objektů privátem a ponechání problémových částí osudu či na bedrech veřejného sektoru Hodnocení využitelnosti a variant:  Dlouhodobá vize rozvoje území  Zvážit všechny varianty včetně možností odstranění objektů  Nedělat uspěchaná kompromisní řešení  Hledat komplexní řešení odpovídající dlouhodobé vizi Zásady řešení transformace:  Ověření a vyřešení vlastnických vztahů  Identifikace funkce, pro kterou se přestavba hodí, vazba na územní plán  Technická, finanční a ekonomická analýza  Prověření modelu udržitelnosti projektu  Zajištění zdrojů pro přestavbu a provoz

 V období stagnace počtu obyvatel  Výrazný pokles v období (o 6 %) ◦ po roce 2008 ◦ nejvíce ve východní části ◦ především migrací!  Po roce 2002 minimální bytová výstavba ◦ vyšší intenzita jen Konst. Lázně (2001) a Lestkov

 Pokles počtu i podílu ekonomicky aktivních bydlících v MR ◦ 2001: (50,2 % obyv.) ◦ 2011: (47,6 % obyv.) ◦ -255 osob (tj. -11 %)  Zaměstnanost obyvatel podle sektorů ◦ primér: 6,9 % (TC: 5,6 %) ◦ sekundér: 57,1 % (TC: 44,3 %) ◦ terciér: 36,0 % (TC: 50,1 %) ◦ územní rozdíly (viz mapa)  Velká vyjížďka do zaměstnání mimo MR ◦ 4x více než do MR 1.Stříbro 2.Plzeň 3.Planá, Bor a Tachov

 Pokles počtu pracovních míst v MR celkem v letech o 19 % ◦ územní rozdíly uvnitř MR ◦ červeně rok 2013 ◦ modře rok 2002  Změny v počtech pracovních míst v okolních centrech

 Periferní území v rámci PK  Bez větších center  Nízká hustota osídlené  Rozdrobená sídelní struktura  Dostupnost Stříbra a Plané dělí území na severní a jižní část  Význam komunikací II. tř. (např. II/230 – Stříbro-Planá)  Populačně rostlo jen město Černošín  Jediné lázně v PK + území atraktivní pro rekreaci  Problematické dopravní napojení některých částí  Nedostatečná dopravní obslužnost velké části území  Vysoká nezaměstnanost

Ing. Filip Uhlík, Ing. Jan Naxera Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje