Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Projektové řízení Modul č.1.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Nástroje územního plánování
Facility management ČSN EN
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti QMS
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
z pohledu ČSN norem a PNE norem
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Automobilní a dopravní systémy
Digitální učební materiál
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Pracovní instrukce Stručný výtah z norem, určují základní povinnosti pracovníků. Vyvěšeny na pracovišti. Specifikují povinnosti obsluhy zařízení, které.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technická grafika Normalizace.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví TECHNICKÁ NORMALIZACE ÚVODNÍ ČÁST

VZNIK TECHNICKÉ NORMALIZACE Technická normalizace je strategický nástroj. Pokud ho podnik využívá, přináší mu úspěch na trhu, v opačném případě se setká s neúspěchem

VZNIK TECHNICKÉ NORMALIZACE Technická normalizace Pojem technická normalizace se vyskytuje poprvé v průmyslově vyspělých kapitalistických státech na přelomu 19. a 20. století. Průmyslové podniky začaly v rámci své působnosti vyhlašovat různé podnikové technické normy, které jim sjednocovaly opakující se technické činnosti. Majitelé si uvědomili, že popis činností a definování konečných parametrů výrobku v určitém technickém předpisu (technická norma) představuje úsporu nákladů do budoucnosti, které by bylo nutno vynaložit na vývoj obdobného technického nebo technologického postupu, obdobného výrobku.

VZNIK TECHNICKÉ NORMALIZACE První technické normy se u nás ve větších podnicích začínají objevovat po roce Převážně to byly normy týkající se zbrojní výroby. Svou povahou odpovídaly dnešním podnikovým norám. Velké podniky i ministerstva si uvědomují důležitost normalizace, a proto z jejich popudu vznikají dvě dobrovolná uskupení zaměřená na normalizaci.

VZNIK TECHNICKÉ NORMALIZACE Elektrotechnický svaz československý (ESČ) vzniká v Československu jako první v roce Československá společnost normalizační (ČSN) založena krátce po ESČ dne Mezi 11 zakládajícími členy Československé společnosti normalizační byly kromě jiných i Ministerstvo železnic, Ministerstvo veřejných prací, Škoda Plzeň, Vítkovické železárny, Poldi Kladno.

DEFINICE TECHNICKÉ NORMALIZACE Normalizace je činnost, kterou se zavádějí ustanovení pro všeobecné a opakované použití, zaměřená na dosažení optimálního stupně uspořádání v dané souvislosti s ohledem na aktuální nebo potenciální problémy (Důležitým přínosem normalizace je zlepšení vhodnosti výrobků, procesů a služeb pro zamýšlené účely, předcházení překážkám obchodu a usnadnění technické spolupráce.) Definice z normy ČSN EN ( ) Normalizace a souvisící činnosti – Všeobecný slovník

ZÁKLADNÍ POJMY TECHNICKÉ NORMALIZACE Norma dokument vytvořený na základě konsenzu a schválený uznaným orgánem, poskytující pro všeobecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků a zaměřený na dosažení optimálního stupně uspořádání v dané souvislosti. Pravidla (správné) praxe dokument, který doporučuje osvědčené metody nebo postupy pro navrhování, výrobu, uvádění do provozu, údržbu nebo používání zařízení, konstrukcí nebo výrobků

ZÁKLADNÍ POJMY TECHNICKÉ NORMALIZACE Druhy norem Základní norma – norma, která má široké uplatnění nebo obsahuje všeobecná ustanovení pro jednu konkrétní oblast Terminologická norma – norma, která se zabývá termíny, zpravidla spolu s jejich definicemi a někdy také s vysvětlujícími poznámkami, obrázky, příklady apod. Norma zkoušení – norma, která se zabývá zkušebními metodami, které jsou někdy doplněny dalšími ustanoveními týkajícími se zkoušení, jako je odběr vzorků, použití statistických metod, pořadí zkoušek

ZÁKLADNÍ POJMY TECHNICKÉ NORMALIZACE Druhy norem Norma výrobku – norma, která specifikuje požadavky, které musí výrobek nebo skupina výrobků splnit, aby se zabezpečila jeho nebo jejich vhodnost pro daný účel Norma výrobku smí kromě požadavků na vhodnost pro daný účel obsahovat přímo nebo formou odkazu takové aspekty, jako jsou např. terminologie, odběr vzorků, zkoušení, balení a označování štítky a někdy i požadavky na zpracování. Norma výrobku může být buď úplná, nebo neúplná, v závislosti na tom, zda specifikuje všechny, anebo jen část potřebných požadavků. Na základě toho se rozlišují rozměrové normy, materiálové normy a technické dodací předpisy.

ZÁKLADNÍ POJMY TECHNICKÉ NORMALIZACE Druhy norem Norma procesu – norma specifikující požadavky, které musí proces splnit, aby se zabezpečila jeho vhodnost pro daný účel Norma služby – norma specifikující požadavky, které musí služba splnit, aby se zabezpečila její vhodnost pro daný účel Norma rozhraní – norma specifikující požadavky týkající se kompatibility výrobků nebo systémů v místech jejich vzájemného propojení Norma poskytování údajů – norma obsahující seznam charakteristik, pro něž se musí stanovit hodnoty nebo jiné údaje specifikující výrobek, proces nebo službu

METODY TECHNICKÉ NORMALIZACE Metody technické normalizace Unifikace je normalizační metoda, kterou se zavádí jednotný výrobek (součást, výrobní celek, materiál) nebo způsob práce tak, aby pro danou společenskou potřebu a z hlediska rozměrů, funkčních vlastností apod. byly jednotlivé výrobky navzájem zaměnitelné. Unifikace zajišťuje odstranění mnohotvárnosti výroby vyloučením zbytečných odchylek a variant, zvyšuje organizovanost výroby zvýšením opakovatelnosti. Příklady: spojovací součásti, objímky žárovek

METODY TECHNICKÉ NORMALIZACE Metody technické normalizace Typizace je normalizační metoda, která formou výběru vytváří hospodárný počet typů některého výrobku nebo činnosti, který je postačující ke krytí převážné části potřeby národního hospodářství. Typizace může vycházet z existujících výrobků, tvořit jejich účelné řady nebo v existujících řadách zmenšovat počet jejich členů. Typizace je nejprogresivnější v tom případě, kdy se výhledové řady parametrů stanoví bez ohledu na stávající výrobu a jsou pak podkladem pro vlastní vývoj a konstrukci. Příklady: rozměrové řady spojovacích součástí, wattáž žárovek

METODY TECHNICKÉ NORMALIZACE Metody technické normalizace Specifikace je normalizační metoda, která stanovuje zejména vlastnosti, provedení nebo uspořádání předmětů (surovin, materiálů, výrobků, zařízení) nebo způsoby práce (pracovní postupy, zkušební metody nebo jiné činnosti), popřípadě stanoví i opatření potřebná ke zjištění, zda jsou stanovené požadavky plněny. Příklady: technické podmínky pro dodávku určitého výrobku – těsnění, motor, lokomotiva

METODY TECHNICKÉ NORMALIZACE Metody technické normalizace Harmonizace norem může být na národní, evropské nebo mezinárodní úrovni. Princip harmonizace norem spočívá v tom, že požadavky určité normy jsou zavedeny jednotně v několika státech, které mezi sebou obchodují. Na výrobky jsou pak stejné požadavky a tím jsou vyloučeny technické překážky obchodu.

METODY TECHNICKÉ NORMALIZACE Metody technické normalizace Normalizace doprovázející vývoj moderní metoda, kdy zároveň s prací na vývoji výrobku probíhá tvorba technické normy, která výrobek nebo technologii popisuje. V okamžiku, kdy se dostane výrobek na trh, je k dispozici norma s parametry výrobku. Tím je usnadněna certifikace výrobku. Tento postup má mnoho výhod a v podstatě staví konkurenci do nezáviděníhodné role druhého na trhu.

Česká společnost pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví PODĚKOVÁNÍ