ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI - RACIONÁLNÍ ZPŮSOBY HOSPODAŘENÍ
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Domácí účetnictví, systém hospodaření
Ing. Lucie Kratochvílová
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 18. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.1.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Rozpočet rodiny. Rozpočet rodiny Co je rozpočet aby rodina předešla problémům s nedostatkem peněz, měla by porovnat své příjmy a své výdaje Rozpočet.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Zpracovala: Simona Rolníková UČO: Předmět: TE2BP_CTV Cvičení z techniky a technického vzdělávání.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
RODINNÉ HOSPODAŘENÍ VY_62_INOVACE_ srpna 2012
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Státní rozpočet (prezentace) Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
Rozpočet rodiny, státu Výchova k občanství 7. ročník.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI - RACIONÁLNÍ ZPŮSOBY HOSPODAŘENÍ
Soustava veřejných rozpočtů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočet obce.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rodinný rozpočet Autor: Pavla.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk

ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy: 1) osobní 2) rodinný 3) podnikový 4) obecní/krajský 5) státní

OSOBNÍ ROZPOČET PŘÍJMY - kapesné - dárek - brigáda VÝDAJE - strava - zábava - oblečení - telefon - kultura - sport

RODINNÝ ROZPOČET plán finančního hospodaření domácnosti sestavování rodinného rozpočtu lze rozčlenit do pěti fází: 1. přehled všech příjmů 2. seznam vydání 3. porovnání příjmů a výdajů 4. přehodnocení a přizpůsobení výdajů 5. aktualizace rozpočtu

RODINNÝ ROZPOČET PŘÍJMY - mzda/plat - důchod - sociální dávky - výdělky z brigád či přivýdělky z podnikání - příjmy ze spoření (úroky) - výpomoc od rodičů a přátel - výživné - výnos z pronájmu

RODINNÝ ROZPOČET VÝDAJE 1. výdaje nutné – nájemné, splátky hypotéky, spotřebních úvěrů, leasingu a kreditních karet, pojištění, bankovní poplatky, platby na spoření (např. stavební) a připojištění (důchodové, penzijní či životní), tvorba finanční rezervy (cca 3 až 15 % z čistých příjmů nebo nákladů domácnosti), koncesionářský poplatek za rozhlas a televizi (i kabelovou), platba za elektřinu, vodu, plyn, topení, telefony (i mobilní) a internet, výdaje na dopravu nebo provoz automobilu (včetně jeho pojištění), potraviny, drogerie, kosmetika a kadeřnictví, léky, běžné oblečení, potrava a péče o domácí mazlíčky, údržba domácnosti či zahrady, školné a školní pomůcky, kroužky, kapesné dětem, oprava oděvů, bot a dalších nezbytností 2. výdaje zbytné – kouření, jídla v restauracích a v podnicích rychlého občerstvení, oslavy svátků (Vánoce, jmeniny, narozeniny), módní oblečení, koníčky, sport, nákupy pro radost, kina a divadla, dovolená, vybavení domácnosti

PODNIKOVÝ ROZPOČET PŘÍJMY - zisk VÝDAJE - materiál - mzdy - daně

OBECNÍ/KRAJSKÝ ROZPOČET PŘÍJMY - příspěvky od státu - poplatky VÝDAJE - správa obce - mzdy - investice

STÁTNÍ ROZPOČET plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok forma zákona - navrhuje vláda a schvaluje poslanecká sněmovna jakmile je schválen, je využití prostředků jednotlivých kapitol v kompetenci vlády, ministerstev a dalších institucí

TYPY STÁTNÍHO ROZPOČTU a) schodkový/deficitní (výdaje jsou vyšší než příjmy) - důsledky: ztráta efektivnosti ze zdanění, nahrazování kapitálu veřejným dluhem, zvyšování inflace, deformace importu v důsledku zahraniční zadluženosti - je možno ho řešit např. zvýšením daní, krácením veřejných výdajů nebo využitím prostředků z privatizace - pokud je víceletý, vzniká státní dluh b) vyrovnaný (výdaje se rovnají příjmům) c) přebytkový (příjmy jsou vyšší než výdaje)

PŘÍJMY STÁTNÍHO ROZPOČTU daně cla poplatky za užívání dálnic pojistné na sociální zabezpečení pojistné na státní politiku zaměstnanosti pojistné na důchodové zabezpečení příjmy rozpočtových organizací přijaté úroky prodej statků a služeb dary půjčky evropské fondy

VÝDAJE STÁTNÍHO ROZPOČTU důchody, přídavky, podpory výdaje rozpočtových organizací (školství, zdravotnictví, státní správa) příspěvky příspěvkovým organizacím (muzea, divadla, knihovny,…) dotace obcím a krajům investiční výdaje (výstavba dálnic, bytů, vybavení policie a armády,…) náklady na vládní zásahy spojené s řízením a regulací jiných subjektů finanční pomoc

ZDROJE %8Det %8Det t t